Now Reading
Daca aveti drum prin Torino…

Daca aveti drum prin Torino…

Revista Psychologies

…nu ratati Tirgul de carte unde, la standul romanesc, editurile Polirom si Cartea Romaneasca vor expune aproximativ 70 de titluri din literatura romana si din literatura italiana tradusa in limba romana. Tirgul International de Carte de la Torino se afla la cea de-a XXII-a editie si are loc in perioada 14–18 mai 2009. Tema editiei din acest an este Io, gli altri / Eu, ceilalti.

Un an in Paradis, Liliana Corobca, Editura Cartea Romaneasca
Un an in Paradis
Liliana Corobca
Editura Cartea Romaneasca
Fata din casa vagon, Ana Maria Sandu, Editura Polirom
Fata din casa vagon
Ana Maria Sandu
Editura Polirom
Simion liftnicul, Petru Cimpoesu, Editura Polirom
Simion liftnicul
Petru Cimpoesu
Editura Polirom
Circul nostru va prezinta:, Lucian Dan Teodorovici, Editura Polirom
Circul nostru va prezinta:
Lucian Dan Teodorovici
Editura Polirom
Sint o baba comunista, Dan Lungu, Editura Polirom
Sint o baba comunista
Dan Lungu
Editura Polirom
Degete mici, Filip Florian, Editura Polirom
Degete mici
Filip Florian
Editura Polirom

La initiativa Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Roman, tara noastra va participa pentru prima data la cea mai importanta manifestare de profil din Italia cu un stand national, avind tema 1989 – 2009: Confirmari si debuturi in literatura romana.

Din partea Editurii Polirom participa Lucian Dan Teodorovici, consilier editorial pe literatura romana, si Lucia Dos, copyright manager, care vor avea intilniri cu editori straini.

Autorii editati de Polirom si invitati de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia (IRCCU), in colaborare cu Institutul Cultural Roman (ICR)-Bucuresti, sint: Ioana Nicolaie, Doina Rusti, Ana Maria Sandu, Filip Florian, Petru Cimpoesu si Lucian Dan Teodorovici.

Ioana Nicolaie este autoarea romanului O pasare pe sirma („Ego Proza”, 2008).

Doina Rusti a publicat romanele Zogru („Ego. Proza”, 2006) – in curs de aparitie la Editura Balkani din Bulgaria – si Fantoma din moara („Ego. Proza”, 2008).

Romanul Fata din casa vagon („Ego. Proza”, 2006) de Ana Maria Sandu este in curs de aparitie la editura Zonza din Milano.

Simion liftnicul de Petru Cimpoesu („Fiction Ltd.”, 2007) va aparea in limba italiana la Alberto Castelvecchi Editore, Italia, in august 2009. De acelasi autor, la Polirom: Povestea Marelui Brigand (2007) si Noua proze vechi. Fictiuni ilicite (2008).

Lucian Dan Teodorovici este autorul volumelor Circul nostru va prezinta: (2002, editia a II-a, 2007; a carui versiune in italiana va aparea la Gruppo Editoriale Zonza, Italia), Cu putin timp inaintea coboririi extraterestrilor printre noi (2005), Atunci i-am ars doua palme (2007) si Celelalte povesti de dragoste (2009).

Lui Filip Florian, autorul bestsellerului Zilele regelui („Fiction Ltd.”, 2009), romanul Degete mici (2005; editia a II-a, 2007) ii va fi tradus in italiana la Editura Fazi.
Cei sase autori Polirom vor participa la doua ateliere de lucru pe tema: 1989 – 2009: Confirmari si debuturi in literatura romana.

Primul atelier va avea loc vineri, 15 mai, incepind cu orele 18,00, in sala de conferinte a Bibliotecii „Italo Calvino” din Torino (Lungo Dora Agrigento, 94), iar cel de-al doilea simbata, 16 mai, incepind cu orele 19.30, in „Spazio Book” (Pavilionul 5), unul din principalele spatii de conferinte din cadrul Tirgului. Cele doua ateliere de lucru sint organizate de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia in parteneriat cu bibliotecile civice torineze si cu FIERI (Forum Internazionale ed Europeo di Ricerche sull’Immigrazione) din Torino.

Alaturi de cei sase autori, la cele doua ateliere vor mai participa: prof. Roberto Merlo (Universitatea Torino, moderatorul dezbaterilor), traducatorii Livia Claudia Bazu, Anita Natascia Bernacchia, Ileana M. Pop, reprezentanti ai editurilor italiene care au contracte cu scriitori romani – Michela Carpi (Alberto Castelvecchi Editore – Roma), Laura Senserini (Fazi Editore – Roma), Simone Zonza (Casa Editrice Zonza Editori – Milano). Translatorul discutiilor va fi Corina Gabriela Badelita.

Vor prezenta salutul institutiilor organizatoare: Paolo Messina, directorul bibliotecilor din Torino, Pietro Congolani (FIERI din Torino) si Monica Joita, director al IRCCU Venetia.

De asemenea, in ziua inaugurala a Tirgului International de Carte de la Torino (14 mai), Editura Zonza din Milano va organiza la standul propriu, incepind cu orele 15.30, lansarea primei etape din proiectul La Romania incontra l’Italia, constind in prezentarea editiei italiene a romanului Sint o baba comunista! de Dan Lungu (Polirom, 2007) si a romanului Un an in Paradis de Liliana Corobca (Cartea Romaneasca, 2005). Partenerul acestei manifestari este Accademia di Romania din Roma, care a organizat si lansarea ulterioara in capitala Italiei (Libraria Feltrinelli, 20 mai) a romanului lui Dan Lungu, un interviu al acestuia la RAI, precum si o intilnire-dezbatere a scriitorului roman cu studentii care frecventeaza lectoratul de limba si literatura romana de la Universitatea „La Sapienza”.

Initiativa Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia privind organizarea prezentei Romaniei la editia din acest an a Tirgului International de Carte de la Torino se inscrie in strategia Institutului Cultural Roman privind traducerea si promovarea literaturii si a politicii editoriale romanesti in intreaga lume.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!