CITESTI ACUM
Marile asasinate

Marile asasinate

Autor: Luc Mary
Editura: Pro Editura, 2008

Luc Mary abordeaza aici o parte intunecata a istoriei: asasinatul politic, al carui obiectiv a fost intotdeauna sa grabeasca sau sa provoace o ruptura.Marile asasinate, Luc Mary, Pro Editura
Luc Mary abordeaza aici o parte intunecata a istoriei: asasinatul politic, al carui obiectiv a fost intotdeauna sa grabeasca sau sa provoace o ruptura.

Incercand sa elucideze douazeci si doua de mari crime, care au doborat regi, presedinti, sefi de stat si de partide, mari-maestri sau episcopi, Luc Mary nu o face la intamplare. El incearca sa explice fracturile istorice si sa demonstreze ca eliminarea unor mari oameni a provocat intotdeauna evolutii imprevizibile.

Si, deseori, istoria s-a intors contra asasinilor: astfel, Brutus, asasinandu-l pe Iuliu Cezar, a permis instaurarea imperiului, nu a Republicii. La fel, asasinarea lui Henric al III-lea a grabit urcarea unui protestant pe tronul Frantei. Si ce sa mai spunem de asasinarea lui Martin Luther King, care a accelerat punerea in practica a politicii de integrare rasiala!

In schimb, disparitia brusca a lui Kléber a amplificat esecul expeditiei din Egipt, cea a lui Jaurés a facut sa amuteasca una dintre putinele voci pacifiste in 1914, cea a lui Rasputin nu a salvat prabusirea tarismului…

Dezvaluind, prin aceasta abordare, motivele unor astfel de asasini, intelegem mai bine resorturile istoriei oamenilor, asistand la pedepsirea lor, deseori spectaculoasa, patrunzand in inima celor mai putin explorate mistere, a celor mai mari secrete de stat!.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!