Now Reading
Premiul National de Poezie Mihai Eminescu – Opera Prima

Premiul National de Poezie Mihai Eminescu – Opera Prima

Revista Psychologies

Chipurile, Stoian G. Bogdan, Cartea Romaneasca


Chipurile, de Stoian G. Bogdan, a obtinut Premiul pentru Poezie, la Concursul de manuscrise pentru tinerii sub 35 de ani, organizat de Uniunea Scriitorilor din Romania. „Derbedeu teribilist si poet vinjos, SGB e la 25 de ani cam ce era la aceeasi virsta, dar intr-o lume complet diferita, Mircea Dinescu.” (Claudiu Komartin)

Volumul de poezie Chipurile, debutul literar al lui Stoian G. Bogdan, publicat de Cartea Romaneasca in anul 2008, a obtinut Premiul National de Poezie “Mihai Eminescu” – Opera Prima. Gala de decernare a avut loc vineri, 15 ianuarie, incepind cu ora 17.00, in Sala de spectacole a Teatrului “Mihai Eminescu” din Botosani. Juriul a fost format din: Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon, Daniel Cristea-Enache si Andrei Terian.

Gala de decernare a Premiului National de Poezie “Mihai Eminescu” pe anul 2009 (Opera Prima si Opera Omnia) a avut loc in cadrul Zilelor Eminescu organizate de Primaria Botosani, Consiliul Local Botosani, Consiliul Judetean Botosani, Uniunea Scriitorilor din Romania, Fundatia Culturala „Hyperion-Caiete botosanene”, Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii „Mihai Eminescu”, Teatrul „Mihai Eminescu”, Directia Judeteana pentru Cultura Botosani, Centrul de Creatie Botosani, Biblioteca „Mihai Eminescu” si Societatea Culturala „Raluca Iurascu” Vorona.

Premiul Opera Omnia i-a fost decernat lui Dorin Tudoran de juriul format din: Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Ion Pop, Al. Calinescu, Cornel Ungureanu.

Chipurile este cartea unei lumi dense si contondente, extrasa din marginea marilor orase sau din centrul urbelor „in care nu se intimpla nimic”. O lume care se defineste pe parcursul lecturii, lezind retine si dilatind capilare. O colectie de portrete executate „cam pe sub mina, dar nu mai putin, peste picior”.

„Nu vezi linia dintre realitate si fictiune in Chipurile, si e foarte bine. Poti presupune ca e ceva mai mult, acolo, decit poate duce o viata obisnuita. Trimiterea la Masters sugereaza fictionalizarea. Schimbarile de registru, la fel. Daca ai pe cine sa intrebi, intrebi, si afli ca ceva mai mult de jumatate e biografie. Cartea se leaga si curge, rugoasa, violenta si tandra, iar metafora te surprinde chiar si intr-un tirg cenusiu, „orasul comanesti”. „eu nu sint un poet. eu sint un poem”, scrie SGB in alt text. Are si nu are dreptate. SGB este poet si poem, undeva pe linia invizibila dintre realitate si fictiune.”
Radu Andriescu

„Derbedeu teribilist si poet vinjos, SGB e la 25 de ani cam ce era la aceeasi virsta, dar intr-o lume complet diferita, Mircea Dinescu. Jemanfisist si haimana de provincie, el e nu mai putin un pagubos cu staif, care oscileaza intre citeva masti ce refuza conventionalismul si ipostazele cool ale contemporanilor: ba sentimental, ba macho, traind dupa un fel de cod al onoarei poetice, lui SGB ii reusesc poeme de mare forta in care fixeaza o mitologie a ratarii, nefiindu-i straina gratia perfida a decazutilor, a veritabililor „golani”. Un poet dat in paste!”
Claudiu Komartin

Accesati si blogul volumului la adresa: http://chipurile.blogspot.com/

Stoian G. Bogdan, poet


Stoian G. Bogdan
(SGB) s-a nascut pe 29 octombrie 1983, la Comanesti.
–  Este absolvent al Facultatii de Drept si masterand in Studii Juridice.
–  A publicat poezie in revistele: Vatra, Luceafarul, Tribuna, Pana mea, Romania literara.
–  Este editor la revista Pana mea si avocat stagiar.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top