CITESTI ACUM
Scriitori romani la Festivalul International de Literatura ”Focus Europa de Est” de la Berlin

Scriitori romani la Festivalul International de Literatura ”Focus Europa de Est” de la Berlin

Scriitorii Radu Aldulescu, T. O. Bobe, Svetlana Carstean, Radu Aldulescu, Filip Florian, Matei Florian si Stefania Mihalache sint invitati la Festivalul International de Literatura (a 10-a editie) Focus Europa de Est, care va avea loc in perioada 15-25 septembrie la Berlin.

In afara scriitorilor invitati oficial din partea festivalului – Filip Florian si Stefania Mihalache, Radu Aldulescu, Matei Florian, Svetlana Carstean si T. O. Bobe sint invitati sa citeasca din operele lor in cadrul serilor de lectura derulate sub motto-ul „Ingeri, mizerie, dragoste – Literatura romana actuala” si organizate de Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu”.

Radu Aldulescu, scriitor

Radu Aldulescu

Matei Florian, scriitor

Matei Florian

Filip Florian, scriitor

Filip Florian

 T. O. Bobe, scriitor

T. O. Bobe

 Svetlana Carstean, scriitoare

Svetlana Carstean

 Stefania Mihalache, scriitoare

Stefania Mihalache

Radu Aldulescu va citi un fragment din cel mai recent roman al sau (publicat la editura Cartea Romaneasca), Ana Maria si ingerii, pe 16 septembrie 2010, la ora 19.30, la Cafe Hilde. Alaturi de Radu Aldulescu, va citi un fragment in germana din Ana Maria si ingerii Meike Schluter. Moderatorul intilnirii va fi Mirko Schwanitz.

Ana Maria si ingerii a fost publicat la editura Cartea Romaneasca, in seria de autor „Radu Aldulescu”. Romanul descrie intr-o proza curajoasa si plina de forta destinele a doua femei. in 1987, Mariana a fugit din Romania la Viena, unde a locuit douazeci de ani. Cei mai importanti ani din viata ei. O perioada in care, alaturi de fiica ei, a incercat sa-si infrunte destinul si sa lupte cu boala necrutatoare a copilei. O boala cu nume de fiara: Lupus. Din dragostea si durerea unei mame s-a scris aceasta carte, care nu este doar o poveste adevarata, ci si un act de curaj. Curajul Marianei de a-si dezvalui cele mai intime trairi si suferinte si curajul scriitorului, Radu Aldulescu, de a transforma realitatea in fictiune.

Matei Florian si Filip Florian vor citi pe 18 septembrie 2010, la ora 19.30, la Cafe Hilde, din romanul Baiuteii, roman scris impreuna de cei doi frati. In cadrul aceluiasi eveniment, Matei Florian va citi un fragment si din cel mai recent roman al sau publicat la Polirom, in colectia „Ego.Proza”, Si Hams Si Regretel (2009).

Matei Florian a creat in Si Hams Si Regretel un intreg univers fantast, populat cu o legiune de pitici din ceata colorata. In fruntea acestei legiuni, un nou cuplu se pregateste sa intre in galeria indragostitilor legendari: Si Hams Si Regretel (atentie, e vorba de un singur nume si un singur personaj!) si minunata sa Tristina. Alaturi de cei doi, va citi fragmente in limba germana din cele doua volume Meike Schluter. Moderatorul intilnirii va fi Jorg Plath.

Romanul Baiuteii a fost publicat la editura Polirom, in colectia „Ego.Proza”, si se afla la a treia editie. Baiuteii a fost tradus in Polonia (Czarne), urmind sa fie publicat si in Spania (Acantilado) si Bulgaria (Panorama +).

O carte despre miracolele de linga noi, despre copilarie si naivitatile ei, despre jocuri si prietenie, despre fotbal si dorinte, dar, mai ales, despre tarimul familiei, cu toate ritualurile, iubirile, asteptarile si dezamagirile lui. in dialogul dintre autori, un fel de muzica la doua instrumente, afirmatiile unuia sint repozitionate si reformulate de celalalt, istoriile capata mize diferite in functie de unghiul din care sint privite, personajele, dupa o scurta „cariera” intr-un capitol, sint demascate ironic in urmatorul…

Degete mici reprezinta debutul literar al autorului si a aparut pina acum in trei editii, la Editura Polirom, primele doua in colectia „Ego. Proza” si ultima editie aparuta in colectia „Fiction.LTD”. Dupa publicarea primei editii, in anul 2005, romanul Degete mici a primit Premiul pentru „Cel mai bun debut” acordat de Romania literara si Fundatia Anonimul (2005) si Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru „Cel mai bun debut in proza” (acordat in 2006). De asemenea, autorului i-a fost acordat Premiul de excelenta pentru debut in literatura al U.N.P.R.

In anul 2008, romanul Degete mici a fost publicat de Suhrkamp, una dintre cele mai importante edituri germane, in traducerea lui Georg Aescht, cu titlul Kleine Finger.
Kleine Finger a avut un succes rasunator in spatiul literar german (Germania, Austria si Elvetia). In ianuarie 2009, Kleine Finger s-a aflat pe prima pozitie in listele de recomandari ale lui Der Spiegel, Perlentaucher (cel mai important site cultural german) si Bayerischer Rundfunk (postul de radio bavarez).

Degete mici a mai fost tradus in slovena, slovaca, engleza, maghiara, poloneza si italiana, iar in octombrie va aparea editia spaniola a cartii, la editura Acantilado. Din acest roman, Filip Florian va citi un fragment pe 19 septembrie, la ora 18.00, la Haus der Kulturen der Welt, Konferenzraum 1.

La Editura Polirom, a mai publicat Zilele regelui (2007), care a fost recompensat cu premiul Manuscriptum acordat de Muzeul Literaturii Romane si a fost declarat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului romanesc contemporan.

Tot pe 19 septembrie, la Haus der Kulturen der Welt, Konferenzraum 1, de la ora 20.15, Filip Florian, impreuna cu Omar Akbar, va participa la o conferinta avind ca tema orasul Bucuresti.

Pe 23 septembrie 2010, la ora 19.30, la Cafe Hilde, T.O. Bobe si Svetlana Carstean vor citi fragmente din operele lor. Lectura in limba germana va fi sustinuta de Eva Wemme. Moderatorul inilnirii va fi Mirko Schwanitz.
Romanul lui T.O. Bobe, Cum mi-am petrecut vacanta de vara (2004, 2007), aparut la editura Polirom in colectia „Ego.Proza” si ajuns la a doua editie, descrie cruzimea si violenta lumii reale si a celei virtuale care-l inconjoara si il modeleaza pe copil sub ochii nostri, intr-o poveste de o acuta actualitate, care se citeste pe nerasuflate.

Svetlana Carstean este una dintre putinele poete recomandate de doua dintre cele mai valoroase personalitati ale literaturii romane: Simona Popescu si Mircea Cartarescu.
Floarea de menghina, publicat de editura Cartea Romaneasca in anul 2008, este volumul care a determinat situarea poetei alaturi de liderii celei mai noi generatii poetice. Apropierea insolita de cuvinte din titlul cartii nu este intimplatoare, ea certifica originalitatea, forta si vitalitatea poetica a intregii constructii.

Svetlana Carstean a obtinut Premiul National Mihai Eminescu pentru Poezie „Opera Prima” pentru 2008, Premiul Radio Romania Cultural pentru Poezie pentru anul 2008 si Premiul de debut al revistei Romania literara pe anul 2008.

In penultima zi a festivalului, pe 24 septembrie, la ora 19.00, la Stiftung Brandenburger Tor, Stefania Mihalache va citi din romanul sau de debut, in cadrul proiectului „Sea”, care prezinta tineri autori din Europa. Alaturi de ea, vor citi fragmente in limba germana Stella Hilb si Nina West. Moderatorul intilnirii va fi Gernot Wolfram.

La editura Cartea Romaneasca a publicat Poemele secretarei (2010), un roman-avertisment adresat unei intregi generatii – tinere, ambitioase si naive, usor manipulabile de catre cei care au facut si fac jocurile.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!