Now Reading
Gaudeamus Carte de invatatura

Gaudeamus Carte de invatatura

Revista Psychologies

 

Targul International de Carte “Gaudeamus Carte de invatatura”, 2008Targul International de Carte “Gaudeamus Carte de invatatura” se va desfasura in Pavilionul Central Romexpo, in perioada 19 – 23 noiembrie. Ajuns la cea de a XV-a editie, targul are, deja, in spate o istorie.

Cum in acest an, Europa sarbatoreste anul european al dialogului intercultural, Targul International Gaudeamus va organiza seminarul cu tema Multilingvismul si anul european 2008 al dialogului intercultural, care se va desfasura in zilele de vineri, 21 noiembrie si sambata, 22 noiembrie a.c., in incinta Pavilionului Central Romexpo.

Scurt istoric

1994, 30 octombrie – 6 noiembrie, Casa Radio. Cu paisprezece ani in urma, intr-un foaier al Casei Radio, debuta un nou targ de carte: Gaudeamus Carte de invatatura. Pe 270 de metri patrati, 70 de edituri se etalau inca timid, inca la inceputurile unei noi ornaduiri econimice, sociale siculturale. S-au desfasurat 90 de evenimente si s-au inregistrat 11.000 de vizitatori.

Initiativa organizarii acestui targ a apartinut Societatii Romane deRadiodifuziune care a cooptat pentru organizare Editura ALL si Societatea Euromedia. Primul presesedinte de onoare al targului a fost scriitorul Mircea Santimbreanu.

In anii urmatori, targul creste constant, atat ca suprafata, numar de participanti, de evenimente si vizitatori cat si ca importanta si complexitate.

In 1997, suprafata de expunere ajunge la 390 mp. Participantii depasesc 100, se inregistreaza circa 25.000 de vizitatori si devine evident ca extinderea nu mai este posibila in acelasi spatiu.

In toamna anului 1998, manifestarea se desfasoara la Romexpo care devine, astfel, coorganizator. Spatiul ocupat in Pavilionul B este de 900 mp; sunt inregistrati 120 de participacipanti si 26.400 de vizitatori. S-a dovedit ca noua formula de organizare – incluzand si noua locatie – a fost de bun augur, dand o alta dimensiune Targului „Gaudeamus”.

In anul urmator, 1999, Targul „Gaudeamus Carte de Invatatura” se muta in Pavilionul Central Romexpo, ocupand o suprafata de 3.200 mp. Numarul de vizitatori este de aproximativ 55.000.

Anul 2001 aduce targului noutatea care era de asteptat: participarea unor edituri si difuzori de carte din Bulgaria, Iugoslavia, Albania, Ucraina, Republica Moldova si Israel. Din acest moment, manifestarea devine Targul International de Carte “Gaudeamus Carte de invatatura”.

In timp, targul s-a extins in tara prin editiile sale zonale:
– din 2000, la Cluj Napoca;
– din 2002, la Craiova;
– din 2003, la Targu Mures;
– din 2005, la Timisoara;
– din 2006, la Sibiu.

Si astfel, ajungem la anul 2007, la cea mai recenta editie a Targului “Gaudeamus”. Cifre:

  • Spatiul de expunere: 10.000 mp.
  • Numar de participanti: 450. Dintre acestia, 43 de edituri straine cu standuri proprii si 50, reprezentate de agenti romani. Alte categorii de participanti: ONG-uri, institutii de invatamant romanesti si straine, biblioteci, difuzori, firme multimedia.
  • 450 de evenimente organizate.
  • 96.000 de vizitatori.

De-a lungul celor 14 editii care s-au desfasurat pana acum, probabil ca toate numele mari ale culturii romanesti au trecut prin spatiul prestigiosului targ fie ca expozanti, fie ca vorbitori sau organizatori de evenimente, fie, macar, ca simpli vizitatori. Putem trece in revista doar numele presedintilor de onoare ai unor editii: Mircea Santimbreanu, Gellu Naum, Stefan Augustin Doinas, Constantin Balaceanu Stolnici, George Astalos, Jonathan Scheele (Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, in acel moment – 2005).

Un nume mai putin cunoscut de publicul larg este prezent constant, pas cu pas, inca din faza de proiect si pana la editia ce se va deschide peste cateva zile – cel al directorul executiv al Targului International de Carte “Gaudeamus Carte de invatatura”, Vladimir Epstein. Asa cum se intampla mai mereu, cei care trudesc nu au ragazul sa zaboveasca in lumina reflectoarelor…

Din cate imi amintesc, ideea organizarii acestui targ il preocupa la modul cel mai serios inca inainte cu doi ani ca ea sa devina realitate. Imi amintesc un proiect usor diferit de ceea ce a devenit cu adevarat targul. Usor mai poetic, mai rafinat, mai erudit. Poate mai putin practic. O componenta importanta urma sa se centreze pe anticariat, carte rara, editie bibliofila. Cerintele pietii au configurat, insa, targul dupa modelele internationale aflate, la randul lor, intr-o continua evolutie.

Concluzionand, Targul International de Carte “Gaudeamus Carte de invatatura” ne asteapta, cu mic cu mare, pe cei care scriu, pe cei care tiparesc, pe cei care-si petrec o parte din viata la catedra sau in salile de lectura, dar si pe cei care citim “pe furate” in metrou, sau seara, ianinte de a adormi…

19 – 23 Noiembrie
Pavilionul Central Romexpo

Programul de vizitare:

miercuri – vineri 11.00-20.00
sambata 10.00-20.00
duminica 10.00-16.00

M. S.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top