Now Reading
Noile discuri ale Ceciliei Bartoli

Noile discuri ale Ceciliei Bartoli

Revista Psychologies

Luna septembrie 2013 aduce multe surprize pentru cei care iubesc muzica buna: sigur, e Festivalul Enescu, dar sunt si multe discuri de cea mai buna calitate, accesibile si celor care nu au mai prins un bilet la Festivalul Enescu.

Iar printre aceste discuri, regasim si doua care poarta marca celebrei mezzo-soprane italiene Cecilia Bartoli: ele se lanseaza in 2 septembrie, dar pot fi ascultate la Radio Romania Muzical luni, 26 august, de la ora 20 si sunt incluse si in cadrul campaniei „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2013” derulata pe site-ul www.romania-muzical.ro. Pentru cei care au ratat auditia discurilor intrate in concurs la radio, pe site-ul campaniei sunt stocate toate emisiunile ce cuprind aceste discuri, plus galerii video.

 

Noua pasiune a Ceciliei Bartoli – Agostino Steffani

Cecilia Bartoli a fost de la inceputurile carierei ei o cantareata aparte: o voce iesita din comun, cu o lejeritate uimitoare, o persoana extrem de inteligenta, foarte muzicala, si mai ales, foarte curioasa profesional: ea este cea care a inceput sa caute in arhive comori demult uitate si asa s-au nascut albumele „Sacrificium” cuprinzand arii interpretate in trecut de castrati sau „Maria”, un omagiu adus marii cantarete a secolului al XIX-lea Maria Malibran.

In septembrie 2012, Cecilia Bartoli isi lansa albumul „Mission” care s-a dovedit a fi, din nou, un succes. Pe acest album, atipic din multe puncte de vedere, inclusiv al promovarii, se regaseau arii ale unui compozitor italian, in acelasi timp preot si diplomat, Agostino Steffani; un nume practic necunoscut pana la asocierea lui cu Cecilia Bartoli, insa un creator cu lucrari valoroase, pierdute prin biblioteci. Acesta este albumul pe coperta caruia Cecilia Bartoli aparea pozata rasa in cap si imbracata in preot catolic.

 

Si o continuare…

In 2 septembrie 2013, urmeaza sa apara alte doua albume ce cuprind muzica lui Agostino Steffani: unul cu lucrari vocal-simfonice, altul cu lucrari orchestrale inregistrate de ansamblul care evoleaza pe ambele discuri, „I Barrocchisti”, dirijor Diego Fasolis.

Dat fiind specificul repertoriului – lucrarile vocal-simfonice au de obicei o galerie de solisti, nu unul singur – Cecilia Bartoli nu este in prim-plan si nici nu cred ca si-a propus sa fie vedeta pe aceste discuri.

De la inaltimea ei profesionala isi permite acum sa apara majoritar in ansambluri (o singura lucrare vocal-simfonica dintre cele 7 de pe primul album o are pe ea unica protagonista).

Cecilia Bartoli ni se dezvaluie mai mult ca o cercetatoare a muzicii: Stabat mater, prima lucrare de pe disc, este singura cunoscuta a lui Agostino Steffani, celelalte 6 au fost redescoperite pe Bartoli si au fost inregistrate in premiera mondiala.

Iar muzica orchestrala a lui Agostino Steffani este una placuta, in stilul lejer al barocului italian, cu influente venind si din Franta.

In concluzie, merita sa aveti aceste discuri in colectie – macar pentru a va asigura un climat muzical placut pentru momente de respiro. Discurile vor fi disponibile si in Romania, in magazinele de specialitate, pe www.getmusic.ro sau pe www.itunes.com.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top