Now Reading
Vrei o vacanță urbană? Hai în Chiang Mai.

Vrei o vacanță urbană? Hai în Chiang Mai.

Pentru cei care au întrebări despre locul unde se poate organiza o vacanță perfectă, pentru familie sau în cuplu, Chiang Mai este răspunsul.

 

Aflat în partea de nord vest a Thailandei, orașul Chiang Mai este azi un loc viu, zgomotos, poluat și colorat, un nod de plecare către alte destinații thailandeze, dar și un loc unde să poți rămâne vreo câteva săptămâni fără să te plictisești nicio zi.

Ce m-a surprins în Chiang Mai? Mulțimea de occidentali și de australieni. E un oraș foarte prietenos cu expații, mulți tineri blonzi și înalți vin aici, pun pe roate o companie în IT sau își scriu blogurile citite prin toată lumea pe teme de turism sau de mai știu eu ce, rămân câteva luni, au aventuri cu frumoase thailandeze sau cu alte europence decepționate anterior în amor, apoi pleacă mai departe către zări doar de ei știute.

De exemplu, cum am mers eu într-o seară la un meci de muay thai, adică de box thailandez, am văzut că în sală erau majoritari europenii, iar în tribune fetele blonde, de sorginte nord europeană, ca niște zeițe din vreo epopee romantică, își beau tacticoase berea Chang și nu tresăltau deloc la pumnii încasați de tinerii luptători (unii nu mai în vârstă de 17-18 ani).

Thailanda e tânără, plină de energie, într-o frenezie a dezvoltării care lasă adesea în urmă vestigiile istorice și le înghesuie între mall-uri și clădiri înalte.

Țara aceasta este ca o prăjitură în felii: dai la o parte stratul postmodern de lumină crudă, puternică, și găsești lumina caldă și potolită a aurului ce îmbracă vreo statuie, roșul adânc, închis, învechit ca un sirop al interioarelor de temple, verdele smaraldului de pe fața vreunui Buddha (sau al plasticului care imită smaraldul) și iar auriul explodat al exterioarelor care strălucesc tăios în lumina de prânz.

Citește și:

Turism: Chang Rai, în Triunghiul de Aur din Thailanda de nord

De ce să mergi la spa în Thailanda

Ca să ajungi la Chiang Mai vei zbura vreo 5 ore până la Doha, în Qatar, hub-ul de unde avioanele pleacă spre destinații asiatice la fel de pline de minuni.

Eu am avut parte de invitația Autorității Turistice a Thailandei și a Qatar Airways iar experiența zborului a fost aproape de un tratament la spa-ul thailandez (unde nu am mai ajuns pentru că aveam multe alte chestii de făcut la fața locului).

Adică am zburat cu business class… Și când spui business class al Qatar Airways spui șampanie scumpă, un confort mai ceva ca la tine acasă, pijamale oferite de însoțitoarele de zbor pentru că, nu-i așa, nu poți dormi în hainele tale de călătorie, cosmetice Armani în kit-ul de călătorie, și meniu conceput de un chef cu vreo 4 stele pe epoleți. Adică e o experiență în sine.

Mai că nu îți vine să cobori din avion. În fine, la un moment dat chiar trebuie. Amabilitatea și serviabilitea însoțitorilor de zbor sunt proverbiale, aproape că te simți vinovat că nu poți să mai bei și al zecelea smoothie proaspăt pe care ți l-au făcut și oferit cu un zâmbet până la urechi, și te simți prost că în România era frig și burniță când simpaticul indian care a aflat că ești româncă povestește de vizita lui în țara ta de baștină.

Deh, atâta atenție te obligă să fii la fel de prevenitor. Și, pentru cineva care nu poate dormi în avion, oricâte ceaiuri de tei ar fi băut sau minute de meditație ar fi consumat, atenția celor care îți oferă încă o pătură (căci ba mi-e frig, ba mi-e cald…) ajută la o relativă odihnă.

Ah, trebuie să vă povestesc despre business lounge-ul liniei aeriene Quatar aflat în aeroportul Doha. Acest Business Lounge este un popas pentru cei aflați între zboruri lungi, pauze de câteva ore pe care trebuie să le petreacă undeva.

Ei bine, dacă îi ține buzunarul, le pot petrece într-un pat confortabil sau într-un fotoliu de unde își pot supraveghea afacerile prin internet – adică în business lounge.

Atracția acestui loc (după mine) a fost simpatica noastră călăuză (în Chiang Mai am fost un grup de jurnaliști și bloggeri zburători pe cozi de mături), o domnișoară minionă, localnică de prin Qatar, dar sigur educată prin SUA, care vorbea cu un aplomb și o expresivitate despre canapelele de la Business Lounge de parcă ar fi declamat un monolog din Shakespeare.

Pur și simplu îi plăcea ceea ce făcea. Am plecat din acel cuib pentru călătorii obosiți cu dorința secretă de a fi foarte bogată și de a veni măcar odată să zac în el vreo câteva ore privind la avioane…

Odată ajuns în Chiang Mai e nevoie de minim o zi ca să depășești jetlag-ul. Sfatul meu ar fi să nu te culci decât atunci când se face acolo ora ta obișnuită de culcare, chiar dacă simți, până atunci, că pici de somn.

E cel mai scurt drum de la jetlag la un creier fresh: culcă-te la ora ta obișnuită, indiferent de meridianul pe care te afli. E greu, dar merită. Despre ce se poate face în Chiang Mai, într-un articol viitor.

 

 

 

 

 

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!