Now Reading
Rolul și importanța zahărului în organismul uman

Rolul și importanța zahărului în organismul uman

Revista Psychologies
rolul-și-importanța-zahărului-în-organismul-uman

Zahărul este un carbohidrat simplu care se regăsește într-un număr foarte mare de alimente. Corpul uman folosește carbohidrații ca sursă de energie, dar consumul unei cantități exagerate de zahăr poate avea efecte negative asupra stării de sănătate, așadar specialiștii recomandă limitarea aportului.

În acest articol poți descoperi mai multe informații despre tipurile de zahăr și zaharuri și despre modul în care le folosește corpul uman. De asemenea, poți afla despre efectele negative pe care le are excesul și care sunt cantitățile optime pentru consumul zilnic. 

Ce este zahărul?

Zahărul este o formă de carbohidrați. Practic, organismul uman descompune toți carbohidrații în zahăr. Nu e vorba despre cristalele albe sau maronii pe care le cumperi la kilogram sau la plic, ci despre zaharurile pe care organismul le utilizează sau le depozitează.

Există mai multe tipuri de molecule de zahăr. Monozaharidele sunt cele mai simple dintre ele, căci includ o singură moleculă. Cele mai cunoscute monozaharide sunt:

  • Glucoza;
  • Galactoza din lapte;
  • Fructoza din fructe [1].

Dizaharidele și polizaharidele sunt zaharuri cu două sau mai multe molecule. Printre cele mai cunoscute polizaharide de numără:

  • Sucroza sau zahărul alimentar;
  • Lactoza, un alt zahar din lapte;
  • Amidonul [2].

În procesul de metabolizare a carbohidraților, corpul uman îi descompune și îi transformă în glucoză, care este ulterior folosită ca sursă de energie. Unele dintre zaharuri (glucoza, fructoza, lactoza) sunt prezente în mod natural în alimente și băuturi. Altele sunt adăugate suplimentar pentru obținerea unui gust dulce sau pentru potențarea altor arome [3].

Care este rolul zahărului în organism?

Zahărul, derivat din carbohidrați, este combustibilul care furnizează energie organismului. Toți acești carbohidrați sunt descompuși și transformați în glucoză, care este apoi absorbită în curentul sangvin. Creierul, sistemul nervos central și hematiile au nevoie de glucoză pentru a putea funcționa [4].

Corpul are un mecanism natural de a echilibra concentrația de glucoză din sânge. Atunci când aceasta crește, se sintetizează un hormon numit insulină, care determină depozitarea excesului de glucoză pentru momentele în care concentrația serică scade. Astfel, se pot menține valorile normale ale glicemiei independent de aportul alimentar de moment [1]. 

Avem nevoie de zahăr ca să supraviețuim?

Asociația Americană a Inimii susține că organismul uman nu are nevoie de niciun fel de zahăr suplimentar ca să funcționeze într-un mod sănătos. O alimentație echilibrată oferă deja corpului o cantitate suficientă de zahăr, alături de o gamă variată de alți nutrienți: proteine, vitamine, minerale, oligoelemente, fibre. Iar cele mai multe dintre alimentele care conțin zahăr adăugat sunt sărace în substanțe nutritive [5]. 

Specialiștii recomandă limitarea aportului de carbohidrați la 130 g în cazul copiilor mai mari de 1 an și al adulților. Aproximativ 45 – 65% dintre caloriile zilnice ar trebui să provină din carbohidrați [6]. 

Care e doza zilnică recomandată pentru zahăr?

Conform specialiștilor în sănătate publică, maxim 10% din caloriile zilnice ar trebui să provină din zahăr. Aportul zilnic de zahăr ar trebui să fie mai mic de 36 g (echivalentul a 9 lingurite) pentru bărbați, respectiv 25 g (6 lingurițe) pentru femei [3]. Copiii cu vârste între 2 – 18 ani ar trebui să consume mai puțin de 25 g zahăr pe zi [4].

În medie, adulții din țările dezvoltate consumă 77 g zahăr zilnic, ceea ce este mult peste limitele indicate ca fiind sănătoase. Iar copiii din aceste țări consumă aproape 81 g zahăr pe zi. Principala sursă de zahăr este reprezentată de sucuri (47%) și dulciuri (31%) [6]. 

Care sunt consecințele consumului excesiv de zahăr?

Excesul de zahăr este vinovat pentru probleme importante de sănătate:

  • Diabet;
  • Boli cardiovasculare;
  • Cancer de colon;
  • Cancer de pancreas;
  • Hipertensiune;
  • Hipercolesterolemie;
  • Boli renale;
  • Boli hepatice;
  • Afectarea retinei;
  • Afectarea sistemului muscular și a celui nervos. 

Consumul excesiv de zahăr se asociază unui risc crescut de demență, îmbătrânirii premature a pielii, creșterii markerilor inflamatori și deteriorării danturii [4].

Deși zahărul este frecvent întâlnit în numeroase alimente naturale, neprocesate, deși este indispensabil funcționării adecvate a organismului, suplimentarea acestuia nu este necesară. Excesul de zahăr este responsabil pentru numeroase probleme serioase de sănătate. 

Bibliografie:

  1. https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2021-03/Dietary_Guidelines_for_Americans-2020-2025.pdf afișat la 19.05.2022
  2. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/carbohydrates  afișat la 19.05.2022
  3. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/how-much-sugar-is-too-much  afișat la 19.05.2022
  4. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle/my-life-check–lifes-simple-7/ls7-blood-sugar-infographic  afișat la 19.05.2022
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4224210/  afișat la 19.05.2022
  6. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/sugar-recommendation-healthy-kids-and-teens-infographic  afișat la 19.05.2022
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top