Now Reading
Intre dorinta si placere – de David Servan-Schreiber

Intre dorinta si placere – de David Servan-Schreiber

David Servan Schreiber

Sub efectul dorintei, privirea e concentrata, corpul tensionat si asteptarea dureroasa. Sub efectul placerii, muschii se relaxeaza, corpul se abandoneaza, timpul se dilueaza.

Desi aceste stari sunt destul de diferite, noi ni le imaginam deseori in tandem. Cu toate astea, anumiti cercetatori in neurostiinte sugereaza ca mecanismele nu ar fi deloc aceleasi. Iar ideea le-a venit studiind comportamentul paradoxal al toxicomanilor.

Prima doza de cocaina sau heroina produce un val de placere intensa. Dar aceasta prima experienta nu se mai produce aproape niciodata. Totusi, dorinta pentru drog continua sa creasca odata cu consumul… De ce? Dorinta depinde de do­pa­mina, trans­mi­tatorul chimic din cre­ier care este carburantul actiunii: a­fluxul de dopamina induce o stare de activare a corpului si a spiritului care pre­­gateste pentru actiune.

Ca si sub efectul cocainei, aceasta eliberare de dopamina procura o senzatie de energie si forta ce permite impunerea in fata celorlati si obti­nerea acestor „o­bi­ec­te ale dorin­tei“, fie ca e vorba de mancare, de arme sau de partenerul se­xual dorit. Neuronii raspunzatori de placere ar depinde de endorfine. Aceste mici mo­lecule secretate de cre­ier, al caror efect se aseamana cu cel al opiumului, induc o stare de calm si ple­nitudine, un sen­timent de sa­tis­fac­tie… din care do­rinta este absenta.

Ceea ce complica totul este bulversarea echilibrului intre cele doua sisteme prin sti­mu­larea artificiala. Drogul, pornografi­a, tigara sau un gust foarte placut cum este cel al inghetatei scurtcircuiteaza practic armonia dintre dorin­ta si pla­ce­re. Rezultatul: prima creste, iar a doua scade. Se creeaza o falie din care poate rasari comportamentul abuziv, de la cel mai anodin pana la cel mai grav.

De se­­­­­cole, religia budista insista asupra armoniei intre dorinta si multumire, a se ci­­­­­ti satisfacerea dorintei. Atunci cand are ca obiect ceva ce se poate obtine in chip realist si acel ceva exista intr-o do­za rezonabila, dorinta devine o sursa de energie, si nu o distrac­tie nociva. De aici se naste si armonia stabilita in timpul meditatiei cu ajutorul respiratiei. Me­canismul acestei tehnici stimuleaza dorinta pentru urmatoarea inspiratie si pla­cerea realizarii ei. Atata timp cat suntem in viata aceasta placere este la in­de­mana noastra.

Se intampla ca in yo­ga tantrica, in care armonia dorintei sexu­ale se atinge prin placerea realizata in cuplu, odata cu celalalt si im­pre­una cu el. Nici o legatura cu patima Co­cosa­tului de la Notre Dame pentru frumoa­sa Esmeralda, obiect interzis al do­rintei, care il con­su­ma.

Echilibrul dintre do­rinta si placere ramane una din­tre cele mai importante chei ale echilibrului emotional. Stiintele care stu­diaza creierul doar au clarificat putin mecanismele..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top