Now Reading
Sa avem grija de noi insine – de David Servan-Schreiber

Sa avem grija de noi insine – de David Servan-Schreiber

David Servan Schreiber

E oare rational sa te privezi de metode naturale eficiente, sub pretextul ca nu stii cum functioneaza aceste metode?

Atunci cand sunt evocate metodele naturale de tratare, care si-au dovedit eficacitatea cu ocazia unor studii controlate, ne izbim adesea de un scepticism perfect legitim: „Daca lucrul acesta ar fi functionat, am fi stiut deja, nu?” Raspunsul meu e urmatorul: „Functioneaza, dar, din nefericire, nu prea se stie si este foarte rar pus in aplicare.” Va explic si de ce. In primul rand, chiar daca eficacitatea unor anumite metode naturale, in cazul unor indicatii destul de precise, a fost demonstrata, mecanismul lor de functionare ramane adesea misterios.

Asa stau lucrurile, de exemplu, cu acupunctura – care este eficienta impotriva greturilor din timpul sarcinii sau al chimioterapiei, si cu toate acestea este rareori recomandata – sau cu EDMR (Eye Movement Desensitivation and Reprocessing – integrarea neuroemotionala prin miscarile oculare), ale carei rezultate asupra sindroamelor de stres posttraumatic sunt remarcabile, dar foarte putin cunoscute. Pe noi, medicii occidentali, cu o abordare stiintifica si carteziana, ne deranjeaza faptul ca nu intelegem modul de functionare al acestor tehnici.

Cu toate acestea, cred ca nu e rational sa ne privam de niste tratamente eficace, numai din acest motiv. Pe de alta parte, metodele acestea naturale nu se pot breveta. Este imposibil sa „patentezi” exercitiile fizice, tehnicile de respiratie sau uleiul de peste! Nu exista nici o motivatie economica pentru incurajarea utilizarii lor, asa cum se intampla in cazul descoperirii unui nou antibiotic sau a unui antidepresiv. Asigurarile sociale de sanatate ar avea in schimb numai de castigat, din punct de vedere financiar, de pe urma folosirii unor metode mai eficace, mai putin riscante si mai putin costisitoare. Modelul relatiei medic-bolnav nu se preteaza nici el practicarii unor atare metode.

A vorbi despre importanta exercitiilor fizice, a alimentatiei, a respiratiei corecte, poate deveni plicticos, atunci cand trebuie sa o faci iar si iar cu fiecare pacient. Ajungem sa fim responsabili pentru propriul echilibru fizic si emotional. Prin urmare, trebuie sa invatam cum sa ne ingrijim singuri si sa nu mai acceptam sa fim tratati dupa metode care nu respecta natura noastra. De noi depinde sa le cerem medicilor sa ne transmita informatii care sa ne amelioreze sanatatea. In fata bolii si a suferintei, asteptam de la ei sa ne acorde asistenta in ceea ce, in ultima instanta, este pentru fiecare, o incercare si o aventura..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top