Now Reading
Sfiala erotica

Sfiala erotica

Revista Psychologies

Trasatura fundamentala a desteptaciunii este sfiala. Numai ca sfiala nu e timiditatea omului complexat, nici reticenta defensiva.

A fi sfios nu inseamna neaparat sa tremuri de emotie ci inseamna sa intuiesti ca, in femeia aflata in fata ta, se ascund aceleasi ispite ca in tine si ca, in numele lor, singura atitudine cuvenita e discretia. E vorba asadar de acel fler spontan si firesc care iti sopteste ca, pe cat de slaba e fiinta de dinaintea ta, pe atat de slab esti si tu. Suntem alcatuiti din acelasi aluat. Si acum incepe drama: sfiala e interpretata indeobste ca un handicap sau ca o meteahna compromitatoare, un fel de defect care, in ochii celorlalti, te pune intr-o lumina proasta.

Cu alte cuvinte, numai cei prosti se sfiesc, in vreme ce desteptii sunt impetuosi si plini de avant. Ei bine, a doua drama e ca toti impartasim aceasta parere, si asta cu atat mai mult cu cat in public spunem altceva. Suntem incredintati ca sfiosii sunt niste complexati care ar trebui exclusi, in vreme ce indraznetii sunt invingatorii carora li se cuvin laurii izbanzii. Iar a treia drama e ca lucrurile chiar asa stau, dar asta numai pana la un anumit prag de varsta, dincolo de care fiecare dintre noi simte ca viata e imprevizibila. Nu am ce face, trebuie s-o spun: viata publica a barbatului incepe la 40 de ani, iar acest adevar e cu atat mai valabil cu cat, la aceeasi varsta, viata publica a femeii intra in declin.

E varsta la care barbatul mijeste, da sa infloreasca social, in vreme ce femeia, acuzand simptomele oboselii, se retrage in afara societatii, in tarcul aparator al intimitatii, incercand acolo sa castige o lupta pe care, in viata publica, intuieste foarte bine ca a pierdut-o. Numai ca iata, ca un revers al medaliei, acum incepe drama barbatului: cucerirea e doar pe dinafara. Pe dinauntru, indraznetii crangurilor si ai malurilor pierd totul si nu conving deloc, in vreme ce sfiosii ajunsi la 40 de ani, cei care s-au indeletnicit pina acum cu cultivarea fantasmei feminine, mamaligosii aceia incurcati si speriosi, tocmai ei sunt cei care starnesc pasiuni distrugatoare.

Cu alte cuvinte, timizii care au reusit sa reziste pana la varsta maturitatii tarzii, pastrandu-si intact filonul sfielii inteligente, sunt cei care incep sa culeaga roadele bucuriilor femeiesti. Nimic nu cucereste mai mult o femeie ca sfiala unui barbat de 40-50 de ani care, apropiindu-se de ea, o priveste ca pe o problema si nu ca pe un obiect. Cea mai puternica sursa de atractie erotica pentru o femeie este intelectul unui barbat care, privind-o cu candoare, ii risipeste doza de neincredere si reticenta, tratand-o ca pe o cauza, nu ca pe o marioneta. De aceea, sfiosii trecuti de 40 de ani sunt cei mai irezistibili barbati din lume.

Alte povesti ale doamnelor si domnilor, din Bucuresti, Victoria Dragu Dumitrescude citit
Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti, Victoria Dragu Dumitriu, Editura Vremea, Bucuresti, 2006.
O?carte despre cum traiau bunicii nostri sentimentele..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top