Now Reading
Cum să îți menții mintea ascuțită mai mult timp

Cum să îți menții mintea ascuțită mai mult timp

Revista Psychologies
cum-să-îți-menții-mintea-ascuțită-mai-mult-timp

Toți oamenii au pierderi ocazionale de memorie. Poate ți s-a întâmplat și ție să uiți numele unei persoane cunoscute sau să nu-ți mai amintești unde ai pus cheile de la mașină. Astfel de „scăpări” se petrec mai ales când viața este aglomerată. Pe de altă parte, pierderile de memorie frecvente pot reprezenta o problemă.

Sunt mulți factori care joacă un rol important în pierderile de memorie, printre care genetica, vârsta și bolile care afectează creierul. Totodată, există câțiva factori de risc pentru pierderile de memorie care pot fi gestionați, printre care dieta și stilul de viață.

Deși nu toate pierderile de memorie pot fi prevenite, sunt câteva măsuri pe care fiecare dintre noi le poate lua pentru a ne proteja creierul de declinul cognitiv, care se întâmplă odată cu înaintarea în vârstă.

Antrenarea creierului

Într-un mod similar cu mușchii, creierul are nevoie să fie folosit în mod regulat, pentru a rămâne sănătos. Exercițiile mintale sunt foarte importante pentru materia cenușie (prezentă în mai multe părți ale creierului și formată din mai multe celule, printre care și neuronii), iar provocările intelectuale contribuie la creșterea și extinderea sa, ceea ce poate îmbunătăți memoria.

Un studiu realizat de cercetătorii americani a arătat faptul că 15 minute de activități de antrenare a creierului, realizate cel puțin cinci zile pe săptămână, contribuie la îmbunătățirea funcției creierului.

Studiul continuu este esențial pentru a avea mintea ascuțită mai mult timp. Cititul, precum și învățarea unei limbi străine contribuie la încetinirea declinului cognitiv. Pe scurt, tot ceea ce solicită un nivel ridicat de atenție și pune mintea la lucru joacă un rol important în acest proces. Indiferent de vârsta pe care o avem, putem începe să învățăm o limbă străină, să citim, de pildă, cărţi în limba engleză, să descoperim noi arii de interes (istoria, geografia ori matematica) și să ne formăm hobby-uri care să ne antreneze creierul.

În aceeași măsură, jocurile și activitățile creative sunt utile pentru creier. Rezolvarea puzzle-urilor și integramelor, precum și participarea la cursuri de pictură ori desen sunt activități care ne ajută să ne păstrăm mintea ascuțită.

Antrenarea corpului

Exercițiile fizice au un impact direct asupra sănătății creierului. Sportul regulat reduce riscul declinului cognitiv, odată cu înaintarea în vârstă, și protejează creierul împotriva degenerării.

Un studiu din 2017 a arătat că sesiunile de aerobic pot îmbunătăți memoria persoanelor care suferă de Alzheimer. Astfel de exerciții cresc ritmul cardiac al unei persoane. Printre activitățile pe care le putem practica pentru a ne păstra memoria ascuțită se numără mersul vioi, joggingul, drumețiile, înotul și dansul.

De-a lungul timpului, au fost realizate mai multe cercetări, atât în rândul copiilor, cât și al adulților, și concluzia generală a fost că sportul este esențial pentru sănătatea creierului. Exercițiile fizice contribuie la creșterea secreției de proteine neuroprotectoare și au un impact puternic asupra creșterii și dezvoltării neuronilor, ceea ce duce la îmbunătățirea sănătății creierului.

Exercițiile fizice regulate au fost asociate cu un risc scăzut de a dezvolta demență la bătrânețe.

Este important să luăm deciziile cele mai bune în organizarea stilului de viață, pentru a ajuta creierul să rămână sănătos. Una dintre cele mai eficiente măsuri este să ne odihnim suficient. Somnul joacă un rol important în consolidarea memoriei, un proces în care amintirile pe termen scurt sunt întărite și transformate în amintiri de lungă durată. De aceea, este recomandat să dormim cel puțin opt ore în fiecare noapte.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top