Now Reading
Cum să-ți setezi limitele personale

Cum să-ți setezi limitele personale

cristina-eremia
cum-să-ți-setezi-limitele-personale

Pentru a trăi o viață echilibrată e important să ne cunoaștem limitele fizice și mentale și să trasăm granițe corecte, sănătoase în relațiile interpersonale. Limitele le poți seta corect când te cunoști suficient de bine, când îți știi nevoile, valorile și capacitatea de voința și reziliență.

Cum faci asta? Să te întrebi repetat ce e important pentru tine. Să îți notezi. Să le afirmi. Să observi când îți scade energia, în ce situații ajungi la epuizare. Să îți observi conflictele interioare care vin, ciocnirea de valori și să cauți strategii pentru a le armoniza. Există exerciții de NLP pentru asta. Și nu numai…

În relații, în primă fază e suficient să le comunici cu onestitate, dintr-un spațiu de centrare și autoasumare. Fără a le impune sau a cere rezolvarea imperioasă a trebuințelor personale. Asta se poate face într-un Dialog în care Fiecare să afirme cu calm ce dorește și ce oferă. E o negociere, un schimb.

Când valorile sau spațiul personal este încălcat, a-l atenționa pe celălalt cu blândețe e cel mai constructiv. Dacă tot nu respectă, se pot reafirma granițele cu un plus de fermitate. Dacă tot nu se respectă, e bine să verifici cu celălalt ce a înțeles, că poate nu te-a înțeles corect… Și să îl întrebi despre limitele lui și ce înseamnă pentru el încălcarea valorilor și spațiului personal. Să îi explici Clar ce efecte are asupra ta și relației voastre încălcarea lor și să oferi un timp de asimilare.

Să nu îl respingi, să nu îl abandonezi, doar pentru că nu este Încă pe aceeași frecvență cu tine. Lasă-i timp de tunning in. Fii și Tu Prezent în relație cu el, empatic și atent la nevoile și valorile lui.

Când faci asta zilnic ai relații mai profunde și asumate. Ai mai multă liniște, claritate, putere personală. Relații de suport reciproc, bazate pe empatie și comunicare onestă, fără a mai fi rănit sau a-l răni pe celălalt. Trăiești într-un spirit de cooperare, nu competiție. În înțelegere și armonie.

Mult succes cu această practică!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top