Now Reading
Managementul stresului prin yoga

Managementul stresului prin yoga

Revista Psychologies

Nu exista doi oameni la fel in aceasta lume. Cu totii suntem extrem de diferiti atat ca infatisare cat si ca mentalitate. Totusi, yoga are ceva de oferit pentru fiecare. De ce? Pentru ca nu se adreseaza simptomelor vizibile ci cauzei lor. Boala pe care o simtim la nivel fizic este doar semnul unui dezechilibru la nivel mai profund, inradacinat in straturile cele mai adanci ale fiintei.

 

Tratarea cauzei

Yoga este o stiinta a vietii care nu se limiteaza doar la interactiunea corpului fizic cu mediul inconjurator ci include intreaga fiinta umana. Cand privim un copac, nu ii vedem radacinile. Ceea ce vedem este trunchiul, ramurile, frunzele, florile si fructele. Dar partea esentiala a copacului nu este nici trunchiul, nici ramurile. Daca vrei sa mentii copacul sanatos si sa ii favorizezi cresterea va trebui sa ii hranesti radacinile, pentru ca ele sunt baza vietii. Tot asa, daca vrei sa tratezi o boala prin yoga, va trebui sa te adresezi cauzei, nu simptomelor.

Stresul e inteles ca o suma de reactii prin care organismul nostru raspunde la diverse situatii. In prezent, este considerat una din cauzele principale ale bolilor. Totusi, nu stresul in sine este cauza. Cauza este incapacitatea noastra de a face fata conditiilor exterioare, mereu schimbatoare, dincolo de puterea noastra de a le controla. Pe masura ce situatia persista, stresul se acumuleaza si se intensifica, iar cu timpul incepem sa simtim efectele negative.

Care e calea pe care trebuie sa o urmam? Sa luptam cu stresul sau sa dezvoltam capacitatea de a face fata mai bine situatiilor? Yoga urmeaza a doua varianta, oferindu-ne instrumente prin care putem atenua efectele stresului asupra noastra.

Important de retinut este ca yoga nu reprezinta o forma de terapie, scopul ei ultim nefiind tratarea afectiunilor fiziologice. Totusi, datorita nevoilor omului modern, yoga se aplica tot mult cu succes in scop terapeutic. Bolile dispar de la sine atunci cand corpul isi recapata echilibrul, starea de sanatate fiind mai degraba o consecinta a eliminarii blocajelor si tensiunilor, a armonizarii tuturor partilor intregului.

 

Stresul fizic

Cand cumparam o masina noua, vrem sa o mentinem in stare buna de functionare. Ca atare, o ducem periodic la service pentru a fi verificata si reparata, o ducem la spalatorie sa fie curatata, etc. Ironic, avem mai multa grija de obiectele pe care le detinem decat de propriul corp. Din primele clipe ale vietii, trupul nostru este supus in mod continuu unor factori de stres. Cand acestia ajung la un stadiu acut, cronic, atunci apar probleme precum diabet, hipertensiune, afectiuni ale sistemului digestiv (constipatie, aciditate, ulcer.

Un factor banal care ne afecteaza pe majoritatea este sezutul pe scaun. Aceasta pozitie conduce la dureri de spate, tensiune in umeri si gat, circulatie insuficienta la nivelul picioarelor, intepenirea muschilor si a incheieturilor, congestionarea sistemului digestiv. Daca aceste conditii se manifesta pe o perioada mare de timp atunci pot aparea probleme mai serioase.

Asanele sunt una din modalitate prin care putem adresa stresul ce afecteaza trupul. Asanele nu sunt simple exercitii fizice, ci posturi pe care le practicam pentru a elimina tensiunile si blocajele de la nivelul incheieturilor, muschilor si organelor cat si pentru a induce armonie in modul de operare al sistemului simpatic si parasimpatic.

 

Stresul si respiratia

In yoga, respiratia este un proces foarte important, fiind responsabila de suflul vital (prana) care mentine organismul in viata. Un ritm rapid al respiratiei este asociat cu o minte nelinistita iar o respiratie profunda reflecta o minte calma. Respiratia este o interfata intre corp si minte. Starea mentala influenteaza respiratia iar respiratia la randul sau influenteaza starea mentala.

Pranayama este o intreaga stiinta prin care invatam sa respiram corect si sa controlam respiratia in scop de revitalizare sau calmare. De exemplu, bhastrika pranayama e potrivita pentru oamenii depresivi sau letargici, avand ca scop trezirea si energizarea. Celor hiperactivi, agitati, li se potriveste mai degraba tehnica sheetali pranayama, cu efect calmant.

 

Stresul mental

La nivel constient, subconstient si inconstient, voluntar sau involuntar, in mintea noastra se intampla mii de lucruri in fiecare moment. De aceea, de multe ori ne trezim spunand “am prea multe pe cap”. Prin yoga, numarul acestor activitati care alearga continuu in spatiul mental este redus semnificativ, energia mentala imprastiata in prea multe directii este canalizata mai bine spre scopurile dorite. Limpezirea gandurilor, concentrarea si claritatea mentala sunt efectele practicilor meditative dharana si pratyahara.

Pratyahara si dharana conduc, de asemenea, la o mai buna constientizare a propriei persoane. Invatam sa observam obiectiv senzatiile, gandurile si emotiile negative, anxietatea, frustrarea, depresia si asa mai departe. Constientizandu-le, putem sa ne modificam comportamentul pentru a depasi mai usor situatiile care provoaca aceste reactii.

 

Relaxarea

Traim intr-o societate dinamica, intr-un mediu urban, asaltati din toate partile de o cantitate mare de informatie si implicati in activitati care ne solicita intelectual. Aceasta continua interactiune cu mediul in care traim, zecile si sutele de lucruri care ne atrag atentia si ne mentin alerti, nu ne permit sa ne relaxam. Daca am reusi sa introducem zilnic cateva momente de relaxare profunda, modul in care ne traim viata s-ar schimba dramatic.

Pentru majoritatea oamenilor, relaxarea inseamna sa faci orice altceva in afara de a munci: cititul ziarului, fumatul unei tigari, realizarea unei calatorii, lectura unei carti, vizionarea unui film, plimbarile in natura, ascultatul muzicii, urmarirea unui meci de fotbal, jocurile pe calculator.

In yoga, relaxarea inseamna altceva: transferul atentiei dinspre exterior inspre interior, deconectarea de la lumea simturilor. La fel cum un aparat este “pornit” cand e conectat la priza si “oprit” cand e deconectat de la sursa de curent, in mod similar, mintea este relaxata cand se deconecteaza de la lumea inconjuratoare.

Una din practicile folosite in acest sens este yoga nidra sau yoga somnului, prin care corpul se relaxeaza profund atat la nivel fizic cat si mental. Cand dormim noaptea, corpul se relaxeaza dar mintea ramane activa. Nici in pat nu scapam de grijile si problemele zilei. Astfel, in ziua urmatoare se intampla sa ne simtim obositi si extenuati. Yoga nidra il duce pe practicant intr-o stare de somn constient, relaxat, dar in acelasi timp treaz. Cei care au perfectionat yoga nidra pot sa obtina intr-o ora de practica beneficiile a patru ore de somn.

 

Recunoasterea problemei

Daca nu ne dam seama cum se manifesta stresul in viata noastra, in ce mod ne afecteaza, vom fi cu siguranta expusi efectelor lui. Corpul este de obicei cel dintai teritoriu care ofera indicii despre posibilele probleme: ritm accelerat al inimii, respiratie grabita si superficiala, tulburari ale somnului, transpiratie, agitatie mentala, frica.

Dedicand zilnic cateva minute unui set de practici yoga (asane, exercitii de respiratie, meditatie) dobdandesti obiceiul de a observa ce se intampla cu tine, din toate punctele de vedere. Cum te simti la sfarsit de zi, cum te simti la inceputul zilei. Respiratia e grabita? Muschii sunt tensionati? Te doare spatele? In felul acesta, poti sa detectezi de la inceput cand ceva nu e in regula, in loc sa lasi situatia sa se agraveze; din pacate, de multe ori ignoram semnalele primite de corpul nostru, preferand in schimb sa rezistam cu stoicism, pana la extenuare, de frica sa nu parem slabi si incapabili de a face fata unei situatii.

Yoga nu este o practica competitiva, scopul nu este sa demonstrezi un nivel de performanta. Dimpotriva, fiecare e invatat sa isi respecte limitarile corpului, practicile fiind axate pe observarea de sine si invatarea modului in care corpul si mintea functioneaza.

La inceput de curs, multi studenti vin cu nemultumirile si grijile imprimate pe fata, cu corpul incordat si mintea plina de tot ce au acumulat in timpul zilei. Timp de o ora si jumatate cat tine cursul, schimbarile incep sa se vada tot mai mult, iar la final, fiecare se simte mai usor, despovarat de greutatea pe care o simtea la inceput. Efectele pozitive pot fi simtite pe termen scurt, timp de aproximativ o ora, insa in minte ramane dorinta de a retrai acea stare minunata de relaxare si eliberare.

 

De Iuliana Nalatan

Prakriti School of Yoga

www.yogabucuresti.ro

www.yogatimisoara.ro

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top