Now Reading
Medicament aliment: Exista formula ideala?

Medicament aliment: Exista formula ideala?

Avatar photo

Iaurturi bogate in calciu pentru intarirea oaselor, ulei anticolesterol… Alimentul cu virtuti medicale invadeaza supermarketurile. O operatiune de marketing sau o reala utilitate pentru sanatate?

Alicament – aliment functional, aliment de tranzitie… Despre ce este vorba exact? Despre alimente imbogatite cu nutrienti benefici sau sarace in compusi nefasti, deci bune pentru sanatate. Vrei o digestie mai buna? Consuma o specialitate lactata bogata in fibre sau un iaurt cu bifidus. Inima protejata ? Foloseste uleiuri cu Omega 3 si 6. Acesta nu este decat inceputul… Daca astazi alimentul-sanatate nu reprezinta decat 1% din cumparaturile noastre, in strainatate vorbim deja de o crestere de 20% pe an. Tentant pentru consumatori? Da, dar multi sunt indecisi.

 

Concept de marketing

Specialistii in nutritie afirma ca, pe plan medical, nu exista niciun aliment natural sau prelucrat care, individual, sa aiba o actiune terapeutica asupra evolutiei sau aparitiei unei maladii: asadar, se exclude conceptul de aliment-medicament. In schimb, putem spune ca el poate participa la prevenirea sau tratarea anumitor maladii.

 

Inceputurile

Produsele sarace in grasimi si-au facut aparitia in anii ’80. O situatie de tip maree, care da nastere alimentului sanatos, concept rezultat dintr-o reflectie politica. La inceputul anilor ’70, raportul senatorului american MacGovern aminteste ca administrarea cheltuielior de sanatate trebuie sa tina cont si de alimentatie. Peste zece ani, din acelasi motiv, Ministerul Japonez al Sanatatii mobilizeaza cercetatori si industriasi cu scopul selectionarii alimentelor benefice pentru sanatate. De exemplu, sarea de masa bogata in iod este folosita de mai multe decenii pentru a preveni afectiunile tiroidiene.

 

Cerinte

Multa speranta, putine certitudini. Princi¬palele calitati dorite ale alicamentului sunt o mai buna asimilare a anumitor minerale, scaderea colesterolului, stimularea functiilor imunitare, lupta sporita impotriva patologiilor degenerative (cancer, Alzheimer, Parkinson), dar si frumusetea si pastrarea tineretii.

 

Carentele de vitamine si minerale

Aceste lipsuri de nutrienti vizeaza categorii specifice de populatie: adolescenti crescuti cu hamburgeri, sucuri acidulate si cartofi prajiti, persoanele in varsta, femeile insarcinate, vegetarienii stricti, obisnuitii dietelor. Dar acestia nu sunt neaparat cei care vor cumpara alicamentele, adesea scumpe sau neadaptate gustului lor. Cand ne referim la calciu, cupru, betacaroten, vitaminele E, B6, B1 etc., aportul acestora este usor inferior dozelor zilnice recomandate. Motivul? Mancam mai putin si mai prost. In concluzie, trebuie sa compensam prin alicamente sau sa reinvatam ce inseamna alimentatia corecta?

 

Riscuri

Efectiv, oligoelementele (zinc, cupru, plumb etc.) sunt metale grele. In caz de exces, ele se acumuleaza in organism si pot provoca intoxicatii. De altfel, prea multa vitamina A este periculoasa pentru femeile insarcinate; la fel, si vitamina D. Mai surprinzator este fenomenul de „agitatie intestinala“, cand intestinul nu poate absorbi toti nutrientii, daca ii sunt furnizati in acelasi timp. Altfel spus, daca iei zinc pentru a-ti spori imunitatea, va scadea nivelul de fier din sange. Or, fierul joaca un rol major in lupta impotriva infectiilor! Din fericire, in mod contrar complementelor nutritionale de care putem abuza cu usurinta, alimentul-medicament provoaca rapid saturatie, iar riscul de supradozaj este moderat. Totusi, oamenii aleg calea cea mai usoara, asa cum arata un studiu realizat de Institutul American de Cercetare a Cancerului, unde 60% din populatie prefera sa ia vitamine, nu sa-si imbunatateasca alimentatia. Nici din partea europeana predictiile nu sunt imbucuratoare, pentru ca la ingerarea acestor alimente transformate, se subliniaza aparitia potentialelor riscuri de alergii.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top