Now Reading
Alimentul indispensabil

Alimentul indispensabil

Revista Psychologies

crustacee, crabi
6. Orice peste contine obligatoriu Omega-3?

Acesti acizi grasi polinesaturati, benefici pentru sanatate (atat pentru buna functionare cardiovasculara, cat si pentru echilibrul psihic), sunt prezenti doar in pestii grasi din marile reci (macrou, somon, hering, sardele), dar si in cativa pesti de apa dulce (crap si tipar). De retinut: in general, Omega 3 exista mai degraba in pestii salbatici decat in cei de crescatorie. De asemenea, Omega 3 se gaseste in anumite crustacee si in ton (dar nu in toate varietatile de ton si in orice caz nu si in tonul alb, care se comercializeaza de obicei sub forma de conserva). Scoica este singura molusca bogata in Omega-3.

7. Peste de doua ori pe saptamana?
Minimum. Ideal ar fi sa mananci unul dintre pestii grasi amintiti mai sus de cel putin doua ori pe saptamana, pentru a beneficia de o cantitate suficienta de Omega 3 si de vitamina D. Ar fi bine sa consumi, in plus fata de acestia si macar o data pe saptamana, si peste slab, acesta avand avantajul de a nu contine acizi grasi saturati, ca in cazul carnii.

8. Pestele se digera mai usor decat carnea?
Fata de carne, pestele este mai bogat in apa si mai sarac in grasimi. Din acest motiv, se digera mai usor decat alte tipuri de carne, mai ales daca este vorba de peste slab (limba de mare, morun), care abia daca sta doua ore in stomac. Pestii mai grasi au nevoie de trei sau patru ore pentru a fi digerati, asa cum se intampla si in cazul carnii de pasare sau de vita.

9. Surimi este un peste?
Oricine cunoaste acest surogat de culoare rosie care se gaseste in supermarket. Dar cine stie cu adevarat din ce e facut? Concret, este vorba de o pasta de peste obtinuta prin procesarea merlanului albastru si a merlanului de Alaska (decapitare, eviscerare, inlaturare a pielii si a aripioarelor). Carnea recuperata este tocata, malaxata, spalata de mai multe ori in apa dulce si tratata pana se obtine un produs in intregime alb, inodor si fara gust.

Acum se pun zaharul si alti aditivi alimentari care sa impiedice pierderea proprietatilor proteinelor in timpul congelarii. Apoi se adauga albus de ou, ulei vegetal, cartofi, conservanti, stabilizatori, potentiatori de gust, arome (de crab, de crevete, de langusta) si colorantiSurimi este, prin urmare, departe de a avea calitatile nutritive ale pestelui, si nutritionistii il considera un fals prieten, fiind mai bogat in zahar si in sare decat in proteine.

10. Crochetele de peste sunt bune pentru copii?
Totul depinde de raportul dintre cantitatea de carne si cea de grasime. Alege un produs care sa contina peste 50% peste si mai putin de 5% lipide. Exista crochete speciale pentru copii, din peste pur. E bine de stiut ca cei mici apreciaza tonul, somonul sau pestele-spada, cu o textura apropiata de cea a carnii cu care sunt obisnuiti.

Molustele si crustaceele
Puncte tari: gustoase si consistente, aceste produse marine trebuie neaparat sa-si gaseasca loc si in farfuria ta. Sunt bogate in proteine si mai ales in oligoelemente – asadar, sunt hipocalorice. In plus, au avantajul de a oferi un aport culinar complet, dar usor. Cine stie ca midiile sunt mai bogate in fier decat carnea rosie, ca stridia este alimentul cu continutul cel mai mare de zinc, ca scoicile furnizeaza necesarul zilnic de vitamina B12? Sau ca toate sunt bogate in iod (de care majoritatea femeilor duc lipsa, ceea ce duce la oboseala)?

Puncte slabe: pretul ridicat si prospetimea obligatorie. Daca ai cea mai mica indoiala asupra prospetimii, gateste-le sau spala-le bine, bine. In cazul midiilor, calitatea apei de unde sunt culese sau pescuite este supravegheata permanent pentru a evita orice pericol de poluare, dar lucrurile nu stau asa in privinta crustaceelor si mai ales a crevetilor. Este bine, prin urmare, sa le scoti filamentul negru din interior, ca sa elimini impuritatile.

Adaptare de Luana Pesa
Foto: dreamstime.com

Hrana pentru viata, miracolul vindecarii prin alimentatie si puterea mintii, Editura Benefica, 2008 de citit:
Afla o noua teorie despre mancarea sanatoasa din
Hrana pentru viata, miracolul vindecarii prin alimentatie si puterea mintii
Editura Benefica, 2008.


.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top