Now Reading
Avem nevoie de carne?

Avem nevoie de carne?

Revista Psychologies

Pana mai ieri simbol al fortei si al sanatatii, carnea a devenit obiectul tuturor suspiciunilor. Putem oare sa ne lipsim de ea fara sa ne distrugem echilibrul?
avem nevoie de carne
A nu consuma carne este intr-un fel… la moda. Carnea este respinsa de vegetarieni si analizata de ceilalti. Pentru ca suntem tot mai dornici de a trai sanatos, apetenta noastra pentru carne este in plin regres. Cautarea obsesiva a unei noi igiene a corpului si a spiritului ne impinge oare la o alimentatie ascetica? Isabela M., 37 de ani, farmacista, spune ca mananca doar ocazional carne: „Mananc carne cu placere daca sunt la prieteni in vizita. O friptura la gratar este delicioasa! Totusi, in viata de zi cu zi nu am pofta de asa ceva“.

Impura sau sursa de viata?
Fata de carne e imposibil sa fii indiferent. Din punct de vedere cultural, carnea a provocat dintotdeauna sentimente contradictorii si violente, dezgust sau atractie puternica. Considerata impura in anumite epoci, ea este sursa de viata si de forta in altele. Ea n-a incetat sa faca obiectul restrictiilor sau al interdictiilor. Toate religiile s-au aplecat asupra acestui subiect. Evreii si musulmanii interzic consumul de carne de porc.

Hindusii au transformat vaca intr-un animal sacru deci consumul de carne de vita e interzis la ei. Iar crestinii au interzis carnea in zilele de post (de Pasti insa, fac festin in jurul mielului). Simbol al sarbatorilor religioase, carnea a fost multa vreme un semn al bogatiei. Schimbare brutala insa la sfarsitul secolului al XX-lea: carnea a pierdut eticheta de produs de lux (chiar daca nu pentru toate buzunarele). Persoanele bogate si rafinate, in cautarea unei noi „arte de a trai“, se indeparteaza de ea incet.

Portii… disproportionate
Dieteticienii acuza: „Carnea rosie are prea multe lipide“. Asadar, ei recomanda limitarea consumului de carne rosie pentru a combate tendinta de supraponderabilitate generalizata. Sigur ca pieptul de pui este mai putin gras decat o bucata de carne de vita. Iar muschiul de vita este mai slab decat o pulpa de pui cu tot cu piele (4% lipide fata de 13%). Putem deci sa continuam sa salivam fara grija dupa o bucata de carne, dar trebuie sa stim sa alegem: de preferat filét-ul si muschiul unei bucati de pulpa si de preferat carnea de vitel celei de miel.

Coastele de miel sunt pe locul intai la lipide, cu mai mult de 15%. si tocmai grasimea – adica toata savoarea! – este in prezent stigmatizata si considerata periculoasa pentru arterele noastre. In prezent este admis ca un adult trebuie sa consume pe zi 1 gram de proteine/kg de masa corporala (60 grame pentru o femeie de 60 kg). Este bine sa mancam o data pe zi carne. Portia nu trebuie sa depaseasca insa 50 grame pentru un copil si 100 de grame pentru un adult si de cel putin trei ori pe saptamana peste.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top