Now Reading
Ce bem de Sarbatori?

Ce bem de Sarbatori?

Revista Psychologies

Pentru cei care au trecut in partea stanga

Va amintiti? Nonalcoolicele.

Nevinovata ciocolata calda

Incalzeste cu siguranta. Glucidele pe care le contine plus temperatura la care o bem vor produce efectul termic scontat. Ciocolata cu lapte este un aliment extrem de bogat in calorii, util in zilele in care consumul energetic al organismului este crescut, pentru a face fata temperaturilor negative.

Nu se recomanda sa se consume in a doua parte a zilei, mai ales de catre copii, deoarece impiedica instalarea somnului. Persoanele cu deficit de calciu trebuie sa evite pudra de cacao, deoarece leaga ionii de calciu si impiedica absorbtia acestuia din intestin.


Irish Coffee
– de mare efect

Definitoriu pentru acest soi de cafea este un deget de wiskhey. Daca doriti, un deget cat al lui Florin Piersic – va mai amintiti reclama? Si iarasi se pot face variatiuni, ca de exemplu, o cafea cu putin rom. Atentie, din nou, la contraindicatii! Hipertensiunea arteriala, gastrita, ulcerul…

Siropul din muguri de brad

Daca ati ratat sezonul si n-ati cules muguri de brad ca sa faceti sirop, puteti apela cu incredere la cele gata preparate care se gasesc in magazinele de produse naturiste. Prezinta un mare avantaj fata de cel preparat in casa: extractul din muguri de brad este obtinut la rece, prin macerare sau presare, ceea ce inseamna pastrarea in mult mai mare masura a proprietatilor curative.

Siropul de brad cu aroma lui de padure este de mare ajutor in tratarea infectiilor cailor respiratorii superioare dar si in afectiunile pulmonare, gen bronsita. Are, de asemenea, efect expectorant si calmeaza tusea. La fel de bun este si siropul din muguri de pin sau de molid.

Dupa cum am promis: ceaiuri

Putem sa le bem in scop curativ sau de placere. Sau putem combina aceste scopuri.

Iarna este sezonul afectiunilor respiratorii, asadar cautam expectorante, antitusive, antiseptice pentru caile respiratorii.

Pentru tuse: tei, patlagina, cimbrisor, cimbru, scai vanat, sovarv, troscot, fenicul, anason, lavanda, muguri de pin.

Pentru fluidizarea secretiilor bronhice: tei, patlagina, soc.

Expectorante: scai vanat, anason, chimion, cimbrisor, cimbru, muguri de pin, sovarv, fenicul, ienupar.

Pentru astm bronsic: cimbrisor, cimbru, sovarv, talpa gastii, anason, vasc, musetel, patlagina, scai vanat, fenicul.

In caz de gripa, gutura, stari febrile: tei, soc, salcie, sovarv, cimbrisor, muguri de pin, macese.

O alta categorie de ceaiuri de care s-ar putea sa avem nevoie in perioada Sarbatorilor si dupa – mese bogate, alimente grele – ar fi cele laxative, depurative, detoxifiante.

Dar sa presupunem ca nu suferim de nimic si vrem, doar, sa savuram un ceai cu cei dragi, la gura sobei. Atunci este potrivit un ceai tonic, vtaminizant si placut aromat.

Diferentele mari de temperatura, lipsa suplimentelor de vitamine si minerale reprezinta factorii de risc care slabesc sistemul imunitar. Ceaiurile de citrice sunt excelente in astfel de situatii, dar si in combaterea oboselii si a depresiei, dupa o perioada foarte aglomerata.

O alta combinatie care ajuta digestia si aduce un plus de vitamina C in organism: macese, mere, coji de portocale, scortisoara, cuisoare, flori de hibiscus.

Daca nu sunt contraindicatii, intr-un ceai de fructe putem picura un pic de rom. Sau viceversa: putem adauga fructe de padure in vinul fiert. Si astfel ne intoarcem in randul lumii, in grupul din dreapta.

Dar tocmai acesta este unul dintre farmecele Sarbatorilor de iarna: avem liber la creatie!

Mihaela Serea
Foto: dreamstime.com

Iata si cateva retete culinare pe care va recomandam sa le incercati de Sarbatori:

…si nu uitati de cocktail-uri!

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top