Now Reading
Grasimile au si calitati

Grasimile au si calitati

Revista Psychologies

grasimi, acizi grasi, acizi grasi esentiali, nuci
Grasimi bune si rele

Materiile grase contin acizi grasi „saturati” sau „nesaturati”:

Acizii grasi saturati.
Sunt nefasti pentru sanatate, deoarece se depoziteaza pe peretii vaselor si sunt principala cauza a bolilor cardio-vasculare. Se regasesc in principal in produsele de origine animala (unt, smantana, maioneza, mezeluri, carne rosie, produse lactate), dar si in untul si uleiul de arahide, in nuca de cocos, biscuiti, prajituri si inghetata. O persoana care creste cu 5% consumul de grasimi saturate creste in acelasi timp cu 17% riscul de a dezvolta o maladie cardio-vasculara.

Acizii grasi mononesaturati. Sunt primii dintre grasimile „bune”. Crescand consumul lor cu 5%, diminuam riscul de a dezvolta o boala cardio-vasculara cu 19%. Acestia sunt prezenti intr-o cantitate acceptabila in uleiul de masline, rapita, avocado, migdale, carne de pui si porc, foie gras.

Acizii grasi polinesaturati.
Acestia sunt faimosii omega 6 si omega 3, pe care organismul nu stie sa-i sintetizeze. Consumul lor diminueaza riscul de a dezvolta o maladie cardio-vasculara cu 38%! Ei se gasesc in uleiul de floarea-soarelui, de porumb, soia, peste gras, branza de capra si de oaie, crustacee. Grasimile bune diminueaza procentul de colesterol. Ele ac­tioneaza in acelasi timp asupra echilibrului sistemului nervos, stimuleaza sistemul imunitar, ajuta la cresterea parului si a unghiilor, regleaza procentul de zahar si circulatia sangelui si amelioreaza functia memoriei.

O chestiune de repartizare

Ideal ar fi ca alimentatia noastra sa contina 25% acizi grasi saturati, 50% acizi grasi mono-nesaturati si 25% poli-nesaturati.

Din nefericire, repar­tizarea lor se face adesea in favoarea grasimilor saturate si in defavoarea celorlalte. Astfel, in timp ce zilnic avem nevoie de doua grame de omega 3, hrana noastra furnizeaza mai putin de o cincime din aceasta cantitate. Asadar, in­cearca sa nu abuzezi de hamburgeri si cartofi prajiti. Alege mai degraba sardine la gratar cu salata (cu ansoa) sau cu branza de capra. Arterele iti vor fi recunoscatoare.

O dieta inteligenta

Una dintre dietele care au facut furori in ultimii ani ca eficienta este Atkins. Cu ajutorul carbohidratilor naturali in cantitati mici la o masa si mancand la discretie proteine si acizi grasi mono-saturati metabolismul se regleaza singur pentru arderea depozitelor adipoase. Trebuie doar sa renunti la cafea si la mancaruri rafinate. Za­harul, de asemenea, apartine trecutului. Nici faina alba nu mai are ce cauta. Fructele zaharoase sunt si ele eliminate temporar.

In esenta, tot ce mananci sunt car­nuri usoare si salate verzi timp de doua sap­tamani. Nu e de mirare ca vei pierde peste doua kilograme in acest ritm in perioada de inceput, mai mult decat in oricare faza a regimului de slabire. Pare dificil dar rezultatele merita cu adevarat.

Ce grasimi sa consumam ca sa traim 100 de ani?

De toate, daca esti in forma. Dar mai ales din cele care contin mai multi acizi grasi nesaturati. Foloseste ulei de masline si de rapita. Consuma untul ca atare, nu-l folosi la prajit. Prajit, devine indigest, iar betacarotenul, o proteina foarte importanta pentru sanatate, este distrus. Uita de margarina, care nu are calitati nutritionale. Si nu uita ca untul degresat nu este unt decat pentru ca asa a decis producatorul… Mananca branza de oaie sau de capra si mai rar de vaca. Alege carne de pui sau rata si nu de vaca sau oaie. Mananca peste gras de trei ori pe saptamana (hering, macrou, sardine, somon, ton). Asezoneaza mancarea cu seminte de susan. Fa-ti o placere cu putin foie gras din cand in cand.

Christine Delmar-Honen
Traducerea si adaptarea Luana Pesa
FOTO: GULIVER
.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top