Now Reading
Principii de baza ale unui regim de slabire rapid

Principii de baza ale unui regim de slabire rapid

Revista Psychologies

regim de slabire


Va doriti sa slabiti repede? Regimul rapid va propune o solutie de reusita fara a va periclita sanatatea sau sansele de a pierde mai mult in greutate pe termen lung.

Daca ati decis sa slabiti rapid, pentru a va atinge obiectivul si a evita orice carente periculoase, trebuie sa fiti foarte atenti la alegerea alimentelor. Dar sa vedem cum vom proceda.

Inainte de toate, proteine

Prezente in fiecare din celulele noastre, proteinele joaca un dublu rol, esential pentru buna functionare a organismului. Pe de o parte, ele reprezinta, intr-un fel, „caramizile” corpului nostru, deoarece determina arhitectura si particularitatile organelor si muschilor. Pe de alta parte, ar putea fi asemanate cu computerele care controleaza activitatea unei masini, ele dirijand buna functionare si dezvoltare a organismului: hormonii, enzimele, anticorpii etc..

Zilnic, fiind mai putin rezistente, o parte a proteinelor din corpul nostru sunt distruse; pentru a le inlocui, este necesar sa consumam in mod curent alimente bogate in proteine. In absenta acestora, mu[chii devin mai flasci si organismul din ce in ce mai vlaguit. Creierul si inima sunt primele organe afectate, prejudiciindu-va sanatatea pe termen scurt sau lung. Regimul rapid va va furniza o cantitate suficienta de proteine in organism. Cercetatorii estimeaza ca, urmand un astfel de regim, veti avea un aport de 1,2-1,5 g de proteine pe kilogram. Aceasta formula dificil de inteles este tradusa, intr-un mod practic, in capitolul urmator, in portii de alimente.

Fiindca doriti sa slabiti repede, este esential sa porniti de la alimentele bogate in proteine, dar sarace in calorii, pe care le voi propune pentru a va satisface nevoile alimentare: pestele, carnea de pasare in general, carnea slaba, ouale, iaurturile si branzeturile albe.

Iata de ce va sfatuiesc din toata inima sa mancati atat la pranz, cat si la cina carne sau peste si, de asemenea, sa consumati la micul dejun alimente bogate in proteine, fie ca e vorba de produse lactate sau, daca va plac, sunca, friptura rece sau oua.

Pentru reusita, legume

Consumul de legume in cantitate mare poate fi un aliat foarte util pentru reusita voastra, si aceasta din mai multe motive:
• datorita continutului bogat in vitamine, oligoelemente si alte substante cu mare valoare nutritiva, veti putea sa va mentineti in forma si sanatosi;
• continutul bogat in fibre va favoriza tranzitul intestinal;
• efortul pe care-l presupune mestecarea lor si volumul pe care il ocupa in stomac va vor induce mai rapid senzatia de satietate, care va fi mai indelungata;
• datorita texturii lor crocante sau moi, varietatii de legume existente, le veti consuma cu placere si veti fi scutiti de plictisul provocat de servirea acelorasi meniuri.

Pentru toate aceste motive, va sfatuiesc sa consumati o cantitate suficienta de legume atat la pranz, cat si la cina (cel putin 400 g pe zi) si sa mancati un fruct la micul dejun sau dimineata.

Pentru sanatate, uleiuri

In acest regim, uleiurile au mai multe roluri:
• prin continutul bogat in acizi grasi esentiali, indispensabili echilibrului celulelor noastre, ele contribuie la buna functionare a creierului, la fluidizarea sangelui, precum si la infrumusetarea pielii;
• prin consistenta pe care o ofera mancarurilor, prin aroma uneori tipica (mai ales in cazul uleiului de masline si al celui de nuci), joaca un rol esential in stimularea apetitului;
• prin actiunea asupra vezicii biliare, impiedica formarea calculilor, risc iminent in cazul altor regimuri rapide care nu folosesc substante grase.

De aceea va sfatuiesc sa nu exagerati, evitand orice grasime in alimentatie, sub pretextul de a slabi mai repede. Trebuie sa consumati macar la una din doua mese o lingura de ulei sau, eventual, o alta substanta grasa: unt, smantana, margarina etc.

Glucide, in cantitati reduse

Pentru a slabi pe termen lung si apoi a ne mentine, organismului nostru ii sunt necesare glucidele, mai ales cele complexe, continute in legumele uscate si in alimentele de origine cerealiera (paste, orez, gris, paine etc.). Cu toate acestea, daca doriti sa slabiti repede, va trebui sa alegeti cu atentie si sa reduceti, timp de cateva saptamani, aportul de alimente bogate in glucide. Astfel, cantitatea de insulina (vezi p. 110) din sange va scadea semnificativ si grasimile din corp vor fi arse cu usurinta; ele vor fi transformate de ficat in corpi cetonici, molecule energetice care inlocuiesc glucidele dupa 48 de ore de regim pentru a satisface nevoile organismului.

De aceea va recomand ca, in perioada in care urmati acest regim rapid, sa nu consumati nici paine, nici alimente bogate in amidon, nici dulciuri: aportul redus de glucide va fi asigurat in principal de fructe, legume, precum si de iaurturi si branzeturi albe.

Apa, pentru eliminare

Cand urmam un regim rapid de slabire, metabolismul organismului se accelereaza la anumite niveluri, ceea ce conduce la o crestere a productiei de toxine, indeosebi a acidului uric. Acumularea peste masura a acestuia in sange poate produce crize de guta sau colici renale, mai ales daca sunteti predispusi la asa ceva. Consumul mare de apa in timpul zilei permite eliminarea toxinelor si diminuarea riscurilor unor astfel de accidente. De aceea va recomand sa beti cel putin doi litri de lichide pe zi (apa, ceai, cafea, infuzii de plante etc.), evitand, bineinteles, bauturile dulci si sucurile de fructe.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top