Now Reading
Produsele bio (repuse) in discutie

Produsele bio (repuse) in discutie

Revista Psychologies

Bio nu are pesticide?

Nu este un secret: produsele bio animale sau vegetale pot, extrem de rar – si in mod intamplator – sa contina reziduuri de pesticide.

Acestea provin in majoritatea cazurilor de pe campurile vecine sau din solurile poluate de foarte multa vreme.

Astfel, o vaca „bio“ care paste pe pajiste ar putea prezenta mai multe urme de dioxina decat vecina sa „non-bio“ crescuta cu furaje, intr-un staul.

Chiar si asa, reziduurile de pesticide nu au un continut nociv pentru sanatate. Ba chiar ele „ar putea avea un efect pozitiv, impiedicand dezvoltarea micotoxinelor in cereale“, precizeaza Gérard Pascal.

In final, tot raul spre bine, deoarece aceste toxine produse de mucegai sunt considerate ca fiind periculoase atat pentru om, cat si pentru animale.

Desigur, exista si reversul medaliei, cand, in doze importante si regulate, pesticidele ne-ar putea expune la riscuri grave pentru sanatate: limfomi, cancer de prostata, dereglari endocrine etc.

Prin urmare, avantajul produselor bio este indiscutabil. Iar absenta pesticidelor din culturi semnifica, de asemenea, pastrarea calitatii aerului si a resurselor din apa.

Este bio, in mod obligatoriu, ecologic?

Cel mai simplu ar fi sa apelam la definitii.

Produsele ecologice de natura animala sunt cele provenite de la exemplare care nu au fost tratate cu hormoni de crestere sau cu antibiotice, asupra carora nu s-au aplicat tehnici de inginerie genetica, care nu au fost hranite cu furaje fertilizate.

Legumele si fructele ecologice nu au fost tratate cu pesticide sau fertilizanti produsi prin metode chimice, iar un produs ecologic trebuie sa contina ingrediente ecologice si sa nu fi fost tratat cu radiatii ionice.

Programele si organizatiile mondiale definesc termenul bio/organic/ecologic astfel: „Produsele bio/organice sunt produse prin agricultura bio/organica/ecologica, de catre fermieri care folosesc resurse naturale si conservanti obtinuti din natura pentru a furniza calitatea produselor pentru generatiile ce vor urma. “

See Also

Mai departe… stilul alimentar este propria ta decizie. De mentionat ca notiunile de bio si eco difera pentru alimentatie fata de zona cosmetologiei.

 

Editare de Andreea Radulescu

 

 

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top