Now Reading
Sa-ti cunosti greutatea naturala… si s-o accepti

Sa-ti cunosti greutatea naturala… si s-o accepti

Revista Psychologies

greutatea naturalaO greutate care evolueaza cu timpul
De-a lungul vietii, greutatea noastra naturala fluctueaza. Ca un termostat care schimba reglarea temperaturii unei camere in functie de temperatura din exterior, acest „termore­gulator” ne face sa punem (sau, mult mai rar, sa pierdem) kilograme in anumite perioade ale vietii. Asta se intampla in perioada de crestere, la pubertate – aparitia „formelor” la fete si a muschilor la baieti – sau la menopauza… De fapt, cu cat imbatranim cu atat muschii si osatura se diminueaza iar masa grasa creste. De aceea nu mai avem la 60 de ani acelasi corp ca la 20…

Indivizii destabilizati
Stres, oboseala, angoasa: ei confunda aceste simptome cu foamea si mananca atunci cand nu ar trebui. De fapt, mananca mai mult decat au nevoie pentru a se calma. Consumul unui aliment declanseaza o secretie de betaendorfine. Persoanele stresate au inteles in mod inconstient ca mancand diminueaza pe moment o stare de stres. De aici, riscul de a se obisnui sa manance din motive gresite si de a stoca un numar de calorii. Sistemul de regularizare este perturbat, iar greutatea naturala este depasita. Daca situatia continua, greutatea naturala va creste definitiv, iar slabitul va deveni imposibil.

Cei care mananca mai mult decat le trebuie fac sa le creasca masa grasa. Adipocitele (celulele grase) cresc in volum. Pana aici, fenomenul este reversibil: pentru a slabi, este suficient sa manance din nou doar cand le este foame. Daca mananca in continuare mai mult, celulele grase ajung sa se multiplice, iar fenomenul devine ireversibil. Sistemul de regularizare se adapteaza noilor date si greutatea naturala se modifica. In loc sa se regularizeze la 60 de kg, organismul se regularizeaza la 80! Persoana respectiva s-a ingrasat definitiv.

Pentru a nu ajunge aici, exista o singura solutie: analiza senzatiilor noastre alimentare. Sa stim cand ne este foame si sa evitam sa mancam pentru a satiface alte nevoi, ca de exemplu sa ne calmam furiile sau sa ne ascundem frustrarile.

IMC, valoare de referinta

Pentru medici, valoarea de referinta in materie de greutate este indicele de masa corporala (IMC). El se calculeaza impartind greutatea la inaltimea la patrat. Exemplu: pentru o persoana care masoara 1,60 m si cantareste 54 de kg, IMC este de 21,1, adica 54:2,56 (1,60×1,60).
z Se considera ca „slab” inseamna un indice sub 18,5.
z Greutatea normala pentru femei este intre 18,5 si 25, iar pentru barbati intre 20,5 si 25.
z Intre 25 si 30 se situeaza supraponderalii.
z Peste 30, medicii vorbesc despre obezitate.
Ca o curiozitate, IMC al celor mai „slabe“ top modele se situeaza in jur de 15..

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top