Now Reading
Sunt o mama nedemna daca nu gatesc?

Sunt o mama nedemna daca nu gatesc?

Revista Psychologies

nutritie, alimentatie, gatit

Adapteaza-te conditiilor

 

A hrani si a te hrani este, cu siguranta, o necesitate. Dar trebuie totusi sa admitem ca aspectul repetitiv al actului ne determina ade­sea sa-l vedem ca pe o corvoada de care incercam sa ne debarasam cat se poate de repede. Nu sunt multe cazurile in care femeile moderne (si aici ne referim la femeia incarcata cu responsabilitati si mereu in criza de timp) au timpul necesar sa gateasca, sau au invatat aceasta arta. Prin urmare, se ajunge mereu la dezbaterea dintre mancarea semipreparata si cea facuta in casa. Evident, cea din urma are mereu de castigat si lasa loc sentimentului de vina ca fie nu avem timp sa gatim totul noi, fie, daca incercam, mai rau iese, pentru ca nu ne pricepem.

De aceea, exista acele compensari din weekend, cand avem mai mult timp liber si ne rasfatam familia cu ceva preparat de noi insine, cu sau fara ajutor. Mereu putem profita de aceste zile pentru a gati si pentru a-l familiariza pe copil cu diferite gusturi, alegand retete simple si rapid de executat. Mai ales cand beneficiem de ajutorul noilor carti de bucate, revistelor de specialitate sau emisiunilor de profil. Foarte importanta de luat in calcul este si implicarea copilului in activitatile legate de bucatarie. Pentru ca sa vezi si sa faci sunt doua elemente indispensabile formarii gustului unui copil, iar un copil care isi ajuta mama sa prepare o mancare de spanac, va accepta mai usor sa-l manance decat daca i s-ar da doar de mancat.

Noua ne revine sarcina de a invata sa jonglam cu mancarea proaspata si cea congelata, de a fi indeajuns de ingenioase pentru a pregati ceva rapid si bun: o tarta gata facuta, ce trebuie doar bagata la cuptor, sau un sos rapid, proaspat si delicios, care aduce savoare si rapiditate chiar si mancarurilor banale. Gatitul este mult mai simplu atunci cand ai grija sa iti faci provizii din timp.

Daca ai in camara cele necesare, nu vei mai fi stresata ce meniu sa prepari, ci doar vei compune din ce gasesti la indemana. Iar pentru ca gatitul sa nu iti ocupe mult timp, pe care, probabil, nici nu il ai la dispozitie, combina mancarurile usoare, gatite de tine, cu un fel de mancare semipreparat si nu uita sa ii implici si pe ceilalti in prepararea mancarii. Schimbarea este cel mai bun mijloc de a alunga sentimentul de vina. In ciuda principiilor de baza ale nutritiei, menite sa evolueze, o masa luata in familie, plina de bucurie, relaxare si buna dispozitie ramane cea mai frumoasa lectie de viata pentru un copil.

Silvia Ciobanu, psiholog, psihoterapeut la clinica Mindcare

„E importanta petrecerea timpului impreuna“

 


Silvia Ciobanu – psiholog, psihoterapeut la clinica Mindcare

Asteptarile si nevoile membrilor familiei sunt multiple atat ca numar, cat si ca tipologie. Unele se inscriu in categoria de urgente, altele pot suporta amanare, unele pot fi subiective, altele nu. De asemenea, nevoile unuia dintre membrii familiei, la un moment dat, pot fi prioritare in fata nevoilor altuia, indiferent despre cine este vorba.

Cum se descurca mama, sotia, femeia de cariera cu toate acestea, e o intrebare la care fiecare trebuie sa-si gaseasca propriul raspuns, propria cale, care sa o ajute sa le imbine pe toate intr-un mod satisfacator pentru toti membrii familiei.

Daca ne referim doar la aspectul nutritional al hranei, nu are importanta cine gateste. Dar, daca vorbim despre petrecerea timpului impreuna, despre interactiune, relatie, afectivitate, atunci lucrurile stau cu totul altfel.

Sigur ca este foarte importanta calitatea hranei, dar o masa sanatoasa nu inseamna neaparat ore de petrecut in bucatarie. Se poate prepara o mancare gustoasa si sanatoasa si intr-un timp mult mai scurt. Suprainvestirea in mancaruri complicate, care necesita mult timp si efort pentru a fi preparate, poate sa genereze frustrari si de o parte, si de alta. Poate ca ar fi mai important ca accentul sa fie pus pe petrecerea a mai mult timp impreuna si gasirea unor solutii pentru masa mai rapide si la fel de sanatoase.

Supusa presiunilor societatii, presiunilor familiei, precum si presiunilor interne – ca trebuie sa fie si o mama buna, si o sotie pe masura, sa fie o femeie de succes cu un serviciu bine platit si sa aiba timp si pentru ea, – femeia este coplesita si, nu de putine ori, simte ca esueaza in indeplinirea rolului de mama si sotie.

Incercarea de a tine sub control, de a manageria toate acestea, poate da gres, deoarece, la un moment dat, ceva sau cineva va ajunge sa fie neglijat. Atata vreme cat asteptarile femeii sunt sa fie mama ideala, sotia ideala sau profesio­nistul perfect, exista un risc foarte mare ca intr-una din acestea sa dea gres.

Femeia, odata ce are toate acestea – sot, copil si cariera – trebuie sa invete sa isi managerieze cu intelepciune toate aceste roluri. Sa caute si sa gaseasca calea optima in a gestiona relatia cu sotul, cu copilul si cariera, chiar daca asta inseamna ajutor extern.

Toate acestea este indicat sa se petreaca astfel incat trebuintele tuturor, inclusiv ale ei, sa fie satisfacute. Este foarte important ca in acest „aranjament“ sa nu uite pe nimeni; se poate realiza asta, facand un deal realist intre casa, familie si munca, unul care sa pastreze echilibrul.

Trebuie sa invete sa ceara si sa accepte ajutor, sa accepte ideea ca nu poate face totul si ca uneori mai poate sa si greseasca. Si e mult mai bine sa ceri si sa primesti ajutor, decat sa te chinuiesti sa faci totul singura si sa dai gres.

Editare de Iulia Barca
Foto: shutterstock.com; dreamstime.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top