Now Reading
Şi acum ce fac?! Wellbeing si Coronavirus

Şi acum ce fac?! Wellbeing si Coronavirus

Simona Nicolaescu
Masca faciala purtata de femeie

M-am surprins pe mine zilele acestea, rulând în minte conversații cu tentă de panică. În primul rând, sunt antreprenor și am început să mă alarmez când am văzut că mi se anulează toate proiectele cu companiile, cât aș fi zis pește. Am început să derulez în background-ul minții toată perioada din 2009 în care am trăit cu 400lei în buzunar, pe fondul crizei economice, de atunci. Colacul de salvare a fost bunica de la care mâncam zilnic și atunci nu aveam copil. Acum nu o mai am pe bunica, însă am copil.

Apoi, au început maimuțelele din cap sau piticii de pe creier (depinde cum preferi) să îmi spună că trebuie să îmi fac provizii, să îmi cumpăr măști și mănuși, să mă mut din Bucureștiul poluat, etc. Le-am făcut pe toate.

Și acum ce fac?!

Deschid telefonul, sunt asaltată de mesaje despre cât de nasoală este perioada. Îmi amintesc că în anul 2009 am renunțat să mă mai uit la televizor, sunt deja 11 ani. Atunci am luat acea decizie pentru că nu mai suportam să mi se servească porții mărunte, oră de oră, despre cât de împuțit e totul. Abia după ce am renunțat la știri, am început să fiu creativă și să descopăr noi soluții legate de business-ul meu.

Am bifat toate recomandările transmise de autorități, trăiesc destul de izolată. Și deja simt că încep să mă urc pe pereți. Și acum ce fac?!

Simt tot acest zgomot din exterior, interiorul meu îl preia și el la greu. Și acum ce fac?! Ce pot face mai mult decât ne-au recomandat autoritățile? Sau poate aștept să îmi vină sentința la moarte, a mea sau a celor dragi? Oricum vine ea, cândva.

Mă simt bruiată, mă simt agitată….

STOP! La ce mă ajută această agitație?! La nimic, oricum nu pot face mai mult decât am făcut cu privire la virus.
Sau poate aș mai putea face niște provizii? Nu, STOP! La ce te ajută?!
Sau poate mă răzvrătesc, fac doar ce îmi place, oricum este ca o gripă, sunt destul de tânără, nu o pot păți…. STOP! La ce te ajută?!
Dacă pățește ceva mama? Sau copilul? STOP! La ce te ajută?
Deschid iar rețelele de socializare, multe comentarii, multe scenarii, multe păreri, medici care sa iau de alți medici, multă frică, multă agresiune…. dau scroll la greu… STOP! La ce te ajută?!

Ce opțiuni am?

În acest moment este doar PREZENTUL, singurul pe care îl pot modifica. Viitorul îndepărtat îl cunosc, cândva, eu sau ceilalți vom muri, până atunci mai am destule de făcut aici pe Pământ.

Îmi reamintesc ceea ce predic, controlul asupra propriilor stări și a propriilor gânduri.

Controlul minții

1. Am gânduri constructive sau distructive?

Este în regulă în prima fază să mă simt îngrijorată, în acest fel, am grijă de mine și de cei din jurul meu. Mă voi mobiliza să respect ceea ce îmi cer specialiștii. Însă dincolo de aceste aspecte, pot deveni distructivă dacă mă gândesc mai mereu la ce este mai rău (mă pot îmbolnăvi, pot să mor etc.).

Este foarte util dacă te gândești la strategii care te-ar ajuta să depășești aceste obstacole din perioada asta, dar dacă întorci problema pe toate părțile și nu ajungi la niciun insight puternic atunci nu este productiv. Ori de câte ori te surprinzi că te gândești la ceva pentru o perioadă lungă de timp, durează câteva secunde să îți pui întrebarea dacă doar rumegi gânduri sau chiar ești pe modul de a rezolva probleme.

Dacă ai impresia că ești pe cale să găsești soluții, să previi pe viitor probleme similare, continuă cu gândurile. Dar, dacă pur și simplu procesezi iar și iar lucrurile care s-au întâmplat deja sau faci predicții catastrofale despre lucruri pe care nu le poți controla, schimbă direcția gândurilor. Ridică-te și fă ceva pentru a-ți distrage mintea de la rumegat și menține-ți creierul concentrat pe activități mai productive.

Te-ar putea ajuta câteva întrebări folosite în coaching și psihoterapie:

  • Ce pot controla legat de acest aspect?
  • Ce mă învață această situație despre mine?
  • Ce mi-ar recomanda cel mai bun prieten să fac într-un astfel de context?
  • Care este direcția pe care vreau sa o am vizavi de acest aspect din viața mea?
  • Când am de gând să acționez?
2. Cât timp petrec citind știrile sau mesajele de la prieteni legate de coronavirus?

Îmi pot seta un timp din zi în care să fac asta, îmi limitez timpul, undeva la maxim 1h. Îmi aleg ce tip de știri citesc. De exemplu, mi-am propus să citesc doar știrile care au legătură cu regulile pe care trebuie să le respect sau ce ajută în această perioadă (deși, aici văd multe controverse, ba e vitamina C bună, ba nu e etc.).

3. Remarcă partea bună a acestei perioade

Da, pentru mulți poate suna a inconștiență, însă, ce altceva ai putea face?! Înțeleg că avem nevoie de îngrijorare, dar pentru moment, îi face mai bine corpului nostru să vedem și partea plină a paharului. Câteva din părțile bune pe care le-am văzut eu: oameni care se mobilizează să ajute, poluarea scade, am speranța că vom fi mai atenți la ceea ce producem intern și vom cumpăra de la producătorii locali, oamenii au mai mult timp pentru familiile lor (asta dacă nu petrec prea mult îngrijorându-se), își revizuiesc prioritățile personale, mai multă atenție la corpul nostru.

Sănătatea mentală susține sănătatea fizică

Atunci când avem gânduri negre, corpul este afectat producând substanțe care îi scad imunitatea. De aceea, este vital în această perioadă ca imunitatea să o construim prin păstrarea sănătății mentale.

Așa cum există efectul placebo, există și opusul acestuia: nocebo. Cele două fenomene depind de percepţiile şi aşteptările pacientului: dacă acesta crede că o substanţă îi va face rău, efectul va fi resimţit negreşit, în ciuda absenţei vreunui ingredient activ și invers.

Există cercetări care au demonstrat efectul pe care îl au convingerile pacientului asupra sănătăţii. Unui grup de astmatici li s-a cerut să inhaleze o soluţie salină dintr-un nebulizator. Cei cărora li s-a spus că soluţia era inertă nu au manifestat niciun simptom, însă 47,5% dintre cei cărora li s-a spus că substanţa conţine alergeni au suferit o criză de astm. Mai mult, atunci când voluntarilor ce sufereau crize de astm li s-a oferit aceeaşi substanţă salină şi li s-a spus că aceasta le va trata simptomele, crizele au încetat.

Mintea noastră are de multe ori efecte mai puternice ca medicamentele, dacă mă gândesc tot timpul că mi se va întâmpla ceva rău, atunci am o probabilitate destul de mare chiar să mi se întâmple.

1. Fă ceea ce îți place

Auzi, țara arde și baba se piaptănă! ar putea spune unii. Vezi totuși cum te simți, după ce faci o listă cu toate activitățile pe care ți-ar plăcea să le faci acum, eventual împreună cu familia.Lista aceasta trebuie să cuprindă activități pe care le poți face în noile condiții impuse. Petrece cât mai mult timp în aceste activități. Starea bună atrage gânduri pozitive, gândurile pozitive stimulează imunitatea.

2. Socializează pozitiv

Avem nevoie de interacțiunile cu ceilalți, însă, acum este mare nevoie să interacționăm, chiar dacă trăim izolați în case. Recomand folosirea comunicării verbale, prin video, povestiți lucruri faine, nu legat de păreri cu referire la coronovirus.

3. Visează la viitor – găsește soluții ca să continui proiectele personale/profesionale

Urmărirea propriilor planuri ne dă un sentiment de confort mental, ne dă direcția în viață, nu ne permite să ne abatem de la propria evoluție. Există o carte foarte frumoasă care povestește cum oamenii izolați în lagărele de concentrare au rezistat mai bine dacă au avut tot timpul în minte sensul vieții, nu s-au lăsat pradă condițiilor mizere în care trăiau. Chiar dacă nu putem schimba circumstanțele, avem mereu libertatea de a ne alege atitudinea în privința lor. Cartea o recomand tuturor în această perioadă, chiar și celor care au citit-o deja, Cel care are un motiv pentru care să trăiască, Viktor Frankl.

4. Autodisciplina – stabilește o rutină zilnică pentru starea ta de bine

Haosul ne debusolează, ne simțim pierduți în el, acum e mai important ca niciodată să fim disciplinați. Cu disciplină, vom avea sentimentul că ne recăpătăm controlul. Așa cum îți făceai agenda înainte pentru întâlnirile și task-urile de la birou, la fel și acum. Nu te lăsa purtat de evenimentele exterioare. Construiește o agendă care ți se potrivește. Iată mai jos câteva exemple:

Trezește-te cu o atitudine pozitivă, cu recunoștință că ai mai primit un nou dar, o nouă zi din viață. Fă o listă cu ce poți face bun pentru tine sau ceilalți. Setează-te mental pozitiv pentru o nouă zi, folosește uneori și această înregistrare.
Introdu de-a lungul zilei momente care te relaxează, momente care te bine dispun.
Ia o porție de râs, citind bancuri sau urmărind o comedie preferată.
Petrece timp cu cei dragi făcând activități care vă plac.
Seara, pune pe hârtie, 2-3 obiective pe care să le atingi a doua zi. Aceste obiective trebuie să aibă legătură cu planurile tale de viitor. De exemplu, dacă vreau să călătoresc în Himalaya anul viitor, studiez de pe acum ce locuri mi-ar plăcea să vizitez.
Informează-te despre ce măsuri noi se impun cu privire la Coronavirus, stabilește o oră la care să faci asta.
În această perioadă este foarte important somnul, acesta ne ajută să ne recuperăm mental, emoțional și fizic. De aceea, înainte de somn stabilește un ritual care te ajută să dormi bine, de la aerisirea camerei, mâncat ușor înainte cu 2h până la o înregistrare care te ajută să intri într-un somn profund. Iată aici un exemplu.
Dacă începi să te simți îngrijorat poți urma aceastăînregistrare audio sau poți face o listă cu tot ceea ce este bun în viața ta.
Dacă simți că ești prea stresat, te invit să faci un exercițiu de relaxare, ceva din ceea ce știi că te relaxează pe tine sau am aici un material audio care te poate ajuta.
Fă mai multă dragoste.
Adu-ți aminte că întotdeauna dincolo de nori cerul este senin.
Și am încălecat pe o șa și v-am spus povestea stării de bine pe vremea coronavirusului.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top