Now Reading
Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun cât ești de stresată

Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun cât ești de stresată

Dacă și relația ta cu mâncarea a fost afectată în ultima perioadă, mâncatul pe fond emoțional este principala cauză a acumulării de kilograme.

Stresul, anxietatea, gândurile negative au ca urmare un comportament alimentar nesănătos: ajungem să căutăm liniștea (mentală, emoțională) în alimente procesate, în snacksuri, în ronțăieli bogate în calorii sau în dulciuri, ulterior asociind starea temporar plăcută cu mâncatul.

Nu ne îngrășam din cauza stresului, ci ne îngrășam pentru că din pricina stresului căutăm soluții compensatorii, iar alimentele bogate în grăsimi sau zahăr devin principala noastră consolare. Desigur, am putea alege alte activități relaxante – o baie, o carte, un ceai bun, un film –, dar nu sunt la fel de „gustoase“ și satisfăcătoare cum pare mâncarea.

Perpetuând acest stil de a ne alimenta compulsiv nu simțim, în final, nicio bucurie. Nu simțim aromele, nu savurăm cu adevărat acele alimente. Mâncatul obsesiv-compulsiv și cel neatent au drept consecință consumul de calorii goale, transformate, într-un final, în kilograme. Iar pe măsură ce rămânem captivi în alegeri alimentare nesănătoase, sentimentul de vinovăție ne va împinge de la spate să continuăm tot cu acestea.

În sfârșit, să presupunem că după o perioadă în care emoțiile ne-au controlat obiceiurile alimentare, vine momentul unei schimbări. Conștientizarea este primul pas pentru revenirea la normal, la o alimentație mai echilibrată.

După ce devii conștientă de necesitatea unei schimbări în alimentație, ai nevoie de un plan și o strategie pentru trecerea la o alimentație sănătoasă și la controlarea mâncatului emoțional.

  1. Ține un jurnal alimentar. În el vei nota fiecare aliment pe care îl consumi în afară meselor. Analizându-l după câteva zile, vei realiza dacă și când te-ai hrănit necorespunzător, vei observa că de fapt nu pregătești mese hrănitoare sau că, pe măsură ce îți construiești și urmezi un plan alimentar, dispar poftele de dulce sau ronțăială.
  2. Fă curățenie în frigider, congelator și cămară. Dacă ai făcut provizii de „tentații“ pentru perioada stării de urgență, e momentul să renunți la
  3. Fă-ți provizii de legume proaspete și congelate. Indiferent ce legume preferi, alege-le ca garnitură pentru mesele principale. Cele congelate sunt soluția salvatoare pentru mese rapide, echilibrate și sățioase.
  4. Mergi la cumpărături cu o listă întocmită pe categorii. Alege lactate, cereale integrale în locul celor îndulcite, carne proaspătă în locul mezelurilor. Elimină alimentele procesate, băuturile carbogazoase și chipsurile. Cu cât stai mai departe de tentații, cu atât mai repede îți vei recâștiga echilibrul alimentar și nutrițional.
  5. (Re) Obișnuiește-te să mănânci așezată la masă, în liniște, fără tehnologie în preajma. Fără telefon, știri sau laptop. Mâncatul pe fond emoțional este legat și de neatenție.

Citește articolul integral în Ediția Specială Psychologies, IUNIE 2020: Ce spui în loc de stres?.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top