Now Reading
Tu ești centrul fericirii tale!

Tu ești centrul fericirii tale!

claudia-jimeno
tu-ești-centrul-fericirii-tale

Trăim într-o lume în care fiecare om își caută liniștea și fericirea în diverse moduri: unii își găsesc scopuri pentru a merge mai departe în viață, alții se atașează atât de mult de alții încât se pierd pe ei înșiși; alteori oamenii încearcă să găsească echilibrul între rolurile pe care le au (mamă, tată, copil, angajat, angajator, șef, etc). Însă, aproape de fiecare dată, căutăm soluții în afara noastră. De exemplu, atunci când ceva nu merge, încercam să găsim o soluție în mediul nostru sau încercăm să îi schimbăm pe cei din jurul nostru cu speranța că după aceea ne vom simți noi mai bine. Însă, de foarte puține ori se întâmplă așa.

Această căutare de soluții în afara noastră, această tendință de a pune atenția noastră în afară propriei persoane este, din punctul meu de vedere, singura dificultate sau provocare pe care o avem și din ea izvorăsc toate celelalte probleme cu care ne confruntăm. De exemplu, uneori suntem mai preocupați să nu îi supărăm pe alții încât uităm că și noi suntem supărați. Alteori, pentru că negăm emoțiile noastre, nu le putem comunica, iar acest fapt va îngreuna comunicarea cu alții si poate să conducă la neînțelegeri sau la conflicte; uneori încercăm/ sacrificăm multe pentru a avea o familie sau succes într-un proiect astfel încât uităm chiar de nevoile noastre și putem ajunge să ne îmbolnăvim. Alterori oferim foarte mult pentru relațiile noastre cu prietenii și ajungem să petrecem puțin timp cu familia, apar reproșuri și poate certuri în cuplu sau familie; și lista de exemple poate continua… De multe ori aud – „Am tot ce am vrut! Am o familie, banii îmi ajung, profesional sunt ok, dar nu sunt fericit/ă, ceva îmi lipsește… e ca și cum totul ajunge într-un gol…. și nu știu ce să fac…!”.

Din experiența mea, personală și profesională, am observat că atunci când învățam să ne ascultăm, să comunicăm cu noi altfel de cum am făcut-o până acum, ne putem gestiona altfel la nivel de gânduri, emoții și comportamente. Practic înseamnă să ne uitam în interior, cu intenția și curiozitatea de a vedea ce avem cu adevărat acolo ca după aceea să putem decide ce facem cu ceea ce am găsit în interiorul nostru. Atunci este mult mai ușor să comunicăm celuilalt ce se întâmplă cu noi și avem mai multe șanse să fim înțeleși și/ sau acceptați de ceilalți, iar riscul de conflict scade simțitor. Pe masură ce experimentezi ascultarea de sine și comunicarea în acord cu ceea ce se află în interiorul tău, starea de pace, siguranța, bucuria interioară încep să își facă apariția și viața ta capătă alt sens.

Acum, probabil te întrebi cum să faci ca să te asculţi pe tine? De unde să începi?

Înainte să îți raspund vreau să-ți spun că a învăța să te asculți pe tine este un proces, un drum prin care mergi și fiecare pas făcut te duce mai aproape de acea stare de pace, armonie sau fericire pe care o/le cauți. Deci nu se face într-o zi și nici într-o săptămână. Cu fiecare pas, cu fiecare nouă descoperire pe care o faci despre tine o să găseşti o nouă stare de bine. Câteodată este o bucată de drum pe care o parcurgi mai ușor, iar alteori drumul cere mai multe eforturi. Însă, ceea ce pot să-ți zic este că merită din plin.

Pentru a te asculta pe tine, primul pas de făcut este să muți atenția ta către tine, în interiorul tău și pentru o clipă să faci abstracție de ceea ce se petrece în afara ta. Uneori ascultarea va dura puțin, alteori îți va lua mai mult timp. Atunci când ne ascultăm pe noi înșine putem să ascultăm mai multe părți din noi, ele se interrelaționează între ele și se influențează reciproc. De exemplu, când avem un gând despre ceva care ne place, o să simțim o emoție placută și vom avea și în corp o senzație tot plăcută. Același lucru se întâmplă și când vorbim despre ceva neplăcut – simțim o emoție neplăcută și o senzație neplăcută și în corp. Mai jos îţi voi da câteva repere pentru a-ți asculta: mintea, emoțiile și corpul.

Ascultarea minții

Aici ascultăm ce spun gândurile noastre și despre cum apreciază o situație sau o persoană. Este vorba despre felul în care interpretăm și/ sau judecăm ce se întâmplă în jurul nostru, scenariile pe care le facem despre viitor (plăcute sau neplăcute), cum ne raportăm la trecutul nostru, la job, familie, îndatoriri sociale, relaxarea în viață și chiar cum ne raportăm la însăși viața. Este important să ținem cont că mintea noastră, atunci când gândește, doar înlănțuie gânduri. Aceasta e funcția ei și, de multe ori, această înlânțuire e bazată pe emoția pe care o simțim punctual în momentul ascultării de sine, deci nu e neapărat obiectivă. Ne aduce idei în legătură cu credințele, valorile, motivațiile etc, care au legătură cu situația la care ne gândim. Acestea sunt lucruri importante pentru noi și prin schimbarea unora dintre acestea putem aduce anumite schimbări în interiorul nostru, în relațiile noastre și în mediu. E important să ținem cont că noi credem că acele gânduri sunt adevărate, însă pentru  o altă persoană, cu o altă experiență, aceeași situație e trăită altfel, deci vor interveni alte gânduri și alte emoții care pentru persoana respectivă vor fi, deasemenea, adevărate, chiar dacă sunt diferite de ale noastre.

Ascultarea emoțiilor

În fiecare moment din viața simțim ceva! Chiar dacă noi conștientizăm sau nu acele emoții, ele există în interiorul nostru. De multe ori preferăm să evităm o emoție, să ne facem că nu există din diverse motive (de exemplu, cred că „trebuie să fiu puternic/ă”). Alteori am învățat că emoțiile se controlează înghițindu-le, neexprimându-le și așa ne creăm o „constipație emoțională”. Pentru a ne asculta emoțiile e important să putem să ne dam voie, în intimitatea noastră (singuri într-o cameră), să lăsăm să iasă acele emoții așa cum ies; poate o să ne vină să plângem sau o să ne vină să dăm cu pumnii pentru că suntem furioși/oase (atunci propun să se ia o pernă în care să descărcăm acei pumni). Când ne dăm voie să iasă o emoție, să o simțim și o ascultăm, ea ne aduce o informație prețioasă: ce anume și unde avem de schimbat ceva în interiorul nostru sau în felul nostru de a ne raporta la o anumita situație sau persoană; ne ajută să găsim următorul pas în drumul nostru vis-a-vis de o situație anume. Şi cred că acest lucru este important pentru dezvoltarea noastră. Vă rog să țineți cont că uneori, pentru a găsi un răspuns, va fi necesar să ascultăm emoțiile noastre de mai multe ori. Deblocarea emoțiilor o să ne ajute să percepem viața altfel, cu mai multă claritate mentală și cu mai mult discernământ.

Ascultarea corpului

Corpul nostru nu doar ne poartă prin viață ca să facem ceva anume, ci este un reper despre adevărul nostru interior. Dacă la nivel mental putem să ne gândim la altceva și să nu băgăm în seamă acele gânduri, dacă la nivel emoțional putem să negăm emoțiile noastre sau să le înghițim, la nivel de corp nu putem să facem așa. Dacă ne doare corpul, nu putem să negăm că ne doare. La fel și dacă ne este cald sau rece, dacă simțim o parte din el amorțit sau ne înțeapă, gâdilă, și exemplele pot continua.. Deci corpul nostru ne spune adevărul despre ceea ce trăim în acel moment precis. Dacă în anumite momente suntem atenți la corpul nostru, vom afla ce situații, ce gânduri ne aduc o stare de bine în interior (mușchii se relaxează, apare o căldură plăcută, etc.) și ce situații sau gânduri ne aduc o stare neplăcută în interior (mușchii se încordează, dor, amorțesc, avem senzația de gol sau ghem în stomac, etc). Atunci când percepem ceva, de exemplu să zicem că citim pe ecranul telefonului „mama” și ştim că ne sună, putem observa cum reacționeză corpul nostru în acel moment. Nu căutați ceva special, doar simțiți ce vă transmite corpul și faceți legătura cu acel gând care tocmai v-a trecut prin cap sau la acel „ceva” pe care tocmai l-ați văzut sau auzit.

Pe măsură ce ne ascultăm, ne descoperim. Atunci când găsim comorile noastre interioare învățăm să le folosim, iar atunci când descoperim ceea ce e murdar sau rănit în interior putem să găsim modalitățile cele mai potrivite pentru a face o curățenie interioară sau să vindecăm acele părți rănite din noi.

În final doresc să vă împărtășesc că eu am început acest drum al ascultării și dezvoltării personale acum mai bine de 35 de ani. Descoperirile mele interioare au trezit în interiorul meu dorința de a le împărtăși cu alții, de a-i învăța şi pe alți oameni să se asculte pentru ca fiecare să putem găsi propriile noastre repere de adevăr, ca să putem găsi acele stări de bine care să ne ajute să fim fericiți și să creăm o lume mai bună. De aceea am adus în România numeroase tehnici și metode care să ne ajute să fim din ce în ce mai conectați cu interiorul nostru pentru a putea să ne acceptăm și să exprimăm adevărul nostru, diferit de cel al celor din jurul nostru.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top