Now Reading
Infidelitate: dacă îmi ascunzi că mă înșeli îmi iei dreptul de a alege ce e mai bine pentru mine

Infidelitate: dacă îmi ascunzi că mă înșeli îmi iei dreptul de a alege ce e mai bine pentru mine

Probabil sunt cupluri care pot trece peste infidelitate. Eu nu pot și nici nu mi-am propus să o fac vreodată. Iar dacă partenerul meu o ascunde, decide, de fapt, ce este mai bine pentru mine.

Citește și:

Credeam că am întâlnit bărbatul perfect, dar el avea două relații în paralel

Nici măcar nu îmi dau seama dacă regretă că mi-a fost infidel

Nu știu persoane care să nu fi traversat un episod de infidelitate. Iar dacă spun că nu au trecut prin asta, sunt șanse mari să nu fi aflat, în realitate. În aceste timpuri moderne, nu mai este o noutate, nu? Și totuși, parcă ne e mai ușor să o explicăm, analizăm, înțelegem, dacă nu ni se întâmplă nouă.

Când suntem în situație însă, resursele personale de a-i da un sens sunt limitate. Dispar încrederea în partener, dar și în tine, confortul, siguranța, drumul pe care credeai că îl aveați împreună.

Pentru că atunci când iubim, aparținem celuilalt. Cu visurile noastre, cu valorile și credințele, cu așteptările pe care le avem. Într-un cuplu sudat, toate acestea își găsesc locul. Doar de aia suntem împreună pe același drum.

Și atunci, infidelitatea nu face decât să spună: pe drumul acela ești tu, singură. Celălalt… o mai ia alături pe cărare. Că e alt scenariu, alt pavaj sau curiozitatea de a vedea și alte drumuri.

Evident, cu toții avem dreptul de a alege și a ne trăi viața așa cum dorim. Vrei să ai relații cu multe femei? Nicio problemă, e dreptul tău. Bineînțeles, dacă îți și iese…

Dar ești suficient de integru în superficialitatea ta emoțională, încât să spui asta și să îți asumi deciziile pe care le-ai luat pentru tine? Respectiv, femeile pe care le tot întâlnești, știu că tu nu ești disponibil emoțional ci doar fizic?

Poate după ani de relație, greutăți, probleme, conflicte, prea multe responsabilități, pasiunea devine o umbră a trecutului, iar atracția e undeva pe un loc secundar. Este foarte adevărat că viața sexuală depinde de ambii parteneri.

Nu ne putem culca pe o ureche și să ne așteptăm ca celălalt să întrețină de unul singur acest aspect al vieții de cuplu. Dar poate avem și perioade neplăcute. În care, din variate motive, nu merge, nu e prioritar, sau libidoul e în vacanță.

Sunt (sau îmi place să cred că sunt) cupluri care înțeleg astfel de perioade. Care nu se așteaptă să fie tot timpul la cote înalte viața sexuală. Sunt cupluri care înțeleg perioadele dificile și știu să le traverseze împreună. Și să se regăsească unul pe celălalt, atât în timpul lor, cât mai ales după.

Există și foarte multe cupluri în care orice piatră întâlnită pe drum e un motiv să o iei pe alături. Și chiar dacă plecăm de la ideea că suntem oameni și facem greșeli, haideți să ni le și recunoaștem.

Da, sunt cupluri care pot depăși o infidelitate. Nu este finalul lumii și nu înseamnă neapărat dizolvarea cuplului. Dar ce va urma și modul în care se va produce vindecarea depinde de ambii parteneri.

Este o decizie comună. Sau, mai bine spus, este o decizie asumată a celui/celei înșelat/e.

Infidelitatea poate avea diferite nuanțe. O aventură de-o noapte nu se compară cu o relație în paralel. Poate te bate gândul să ascunzi o indiscreție de-o noapte, într-o deplasare, într-un moment aiuristic al vieții tale.

Nu știu dacă este corect să o faci, dar sunt multe cazurile în care așa se întâmplă. Chiar și atunci, oricât de aiuristic a fost momentul, faptul că nu partenera ta era răspunsul, dă de gândit.

Dar o relație în paralel? Sau mai multe întâlniri cu acceași femeie… în timp ce tu ești într-o relație?

Mai crunt decât actul în sine, mi se pare ascunderea lui. Pentru că celei/celui care te așteaptă acasă, îi spui, practic, că pentru viața ei/lui, tu știi ce este mai bine. Că ea/el nu are dreptul să aleagă pentru sine.

Mai mult, chiar nu are dreptul să știe ce se întâmplă, de fapt, în viața ei. Ori, revenind la ideea de a ne „aparține” reciproc, cu ce ocazie sentimentul tandru devine control asupra destinului altuia?

Așadar, chiar dacă ajungi la infidelitate… faptul că mă controlezi nespunându-mi e mult mai grav decât orice ai face.

Pentru că putem discuta și putem încerca să ne rezolvăm problemele atunci când apar. Putem fi sinceri unul cu altul și admite că am ajuns într-o prăpastie relațională, că suntem distanți și ne bat gânduri negre privind relația noastră de cuplu. Dar nu căuta soluții la aceste probleme înafara relației. Nu le găsești acolo.

Dacă vrei afară, ieși. Dar spune-mi și mie înainte. În felul acesta, decid eu ce vreau în continuare de la viața mea. Nu tu.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top