Now Reading
Gelozie cu aromă de neîncredere

Gelozie cu aromă de neîncredere

cristina-andreea-stan
gelozie-cu-aromă-de-neîncredere

Încredere în mine. Încredere în tine. Două ingrediente care, împreună, nu lasă loc geloziei în relația de cuplu. Care este legătura dintre ele?

Încrederea de sine are legătură cu imaginea pe care o avem despre cine suntem, plus siguranța că, orice ar apărea de-a lungul vieții, avem capacitatea de a face față acestor provocări. Ne vom descurca, într-un fel sau altul, și vom fi bine.

În majoritatea cazurilor, gelozia are la bază lipsa acestei încrederi: nesiguranţa persoanei respective şi neîncrederea în propriile forţe şi în valoarea sa. Poate avea legătură, uneori, cu faptul că ”nu merit” (mai mult sau mai puțin conștient). Nu merit o relație sau iubirea partenerului. Gelozia este provocată, de asemenea, de ideea că există cineva mai “bun” decât mine, care poate primeşte ceea ce trebuia să primesc eu: atenţia şi timpul celuilalt, manifestările de iubire, cadouri etc. Include și teama de abandon – mă tem că partenerul mă va părăsi pentru acea persoană și voi rămâne singură.

Acest tip de nesiguranță tinde să vină din copilărie. Multe persoane geloase au suferit din cauza lipsei de atenție și de apreciere a părinților sau a persoanelor importante, au fost ignorate sau chiar abandonate de cineva drag. Evident, aceasta nu poate reprezenta la nesfârșit o scuză în spatele căreia să se ascundă persoana geloasă. Între timp, a devenit un adult în toată firea, nu mai e un copil care să poată fi abandonat și are la dispoziție mijloacele prin care să vindece aceste răni din copilărie.

O persoană cu suficientă încredere în sine, o persoană conștientă de valoarea sa va suferi dacă pierde partenerul, evident, pentru că nimeni nu este de piatră, indiferent câtă încredere sau stimă de sine ar avea. Însă, chiar și în mijlocul durerii sale, va ști că este doar o stare trecătoare și că, în final, va fi bine.

Citește continuarea articolului în ediția de mai 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top