Now Reading
Excese alimentare: Sărbătorile și efectul „what the hell”

Excese alimentare: Sărbătorile și efectul „what the hell”

Deseori însoțim sărbătorile cu o serie de excese alimentare. Iar rezultatele sunt vinovăția, kilogramele în plus și disconfortul. Iată ce înseamnă efectul „what the hell”.

Citește și:

Obiceiuri alimentare pe care le putem schimba… în cuplu

Echilibru emoțional: cum atingem greutatea dorită fără diete

De sărbători avem tendința să lăsăm deoparte mâncatul sănătos. Vine Crăciunul, vine Revelionul, ce atâta salată și pește?! Lăsăm migdala deoparte și ronțăim niște ciocolată la gustare. Doar sunt sărbători!

Cine rezistă cozonacului bun făcut de mama sau bunica? Și așa s-a dus scenariul cu rochia mulată la petrecerea de Revelion… Dar, la naiba! Nu mai contează! Mâncăm cinci felii, până nu mai putem respira. O dată e Crăciunul, începem dieta din ianuarie…

Cam așa funcționează an de an lucrurile la finalul lunii decembrie, și nu numai. Înainte și în timpul vacanțelor, în weeekend, în toate zilele care se întâmplă să nu fie luni, început de lună sau de an. Americanii l-au numit efectul „what the hell”, și este prezentat detaliat de către Kelly McGonigal în The Willpower Instinct.

Se referă la sentimentul de vinovăție pe care îl avem atunci când există abateri de dietă, iar în loc de o felie de tort mâncăm tot tortul. Noi îi putem spune „efectul «la naiba»”.

Calea cea mai simplă pentru a evita acest efect este să nu mai ținem diete. Mâncatul echilibrat, ordonat, care include toată paleta de nutrienți, va diminua cantitatea de mâncare din perioadele de abateri, din zilele de sărbătoare, bulversarea organismul trecut de la o extremă la alta, dar și sentimentele de vinovăție de după.

Și ca să nu ziceți că vă îndemn să stricați cea mai frumoasă sărbătoare a anului cu sarmale de quinoa învelite în foi de kale (raw, bineînțeles), cozonăcel cu migdale, roșcove și cocos și să înlocuiți neaoșa friptură cu ciuperci la grătar cu sos de avocado și semințe de chia, vă îndemn la echilibru.

Să ne bucurăm și sufletul, măcar pe jumătate cât ne propunem să ne bucurăm stomacul. Să nu ne prindă Crăciunul obosiți peste măsură, să nu alergăm nici după cadouri, nici după pastile pentru bilă, ficat sau stomac, împreună cu suplimente de detox.

Sunt binecunoscute mesele de sărbătoare ale românilor. Cinci feluri de mâncare concentrată (se consideră mâncare concentrată tot ceea ce nu-i legumă, fruct sau salată cu frunze verzi) și câteva feluri de desert, asezonate cu alcool. Așa-i tradiția, așa-s obiceiurile moștenite și așa am învățat să ne bucurăm. Cu mâncare și în jurul mâncării.

Și cum nu cu iaurt degresat și bastonașe de morcov umplem frigiderul în zilele de Crăciun, iată cum putem gestiona inteligent perioadele festive:

Împarte felurile de mâncare pe parcursul întregii zile: aperitivele la micul dejun, însoțite de legume crude, carnea sau sarmalele la prânz, ciorba la cină. Alege să mănânci felia de cozonac la gustare, la cel puțin 2-3 ore după masa de prânz.

Bea apă. Va ajuta digestia îngreunată de felurile de mâncare concentrate și va susține detoxul natural al ficatului.

Lasă pauză între felurile de mâncare, mănâncă liniștit și mestecă mâncarea.

Nu-i nevoie să termini toată mâncarea din farfurie, dacă te-ai săturat. E și mâine o zi, iar perioadele în care mâncarea era greu de procurat, au dispărut de mult timp.

Nu prelungi aceste mese cu mâncare greu de dus pentru organismul tău de la Crăciun până în ianuarie. Bucură-te de zilele de sărbătoare, dar echilibrează în celelalte. Organismul are nevoie de pauză, iar ficatul, stomacul și pancreasul de un ajutor.

Un pic de mișcare nu a omorât pe nimeni. Mai ales în zilele în care am mâncat mai mult și mai caloric decât de obicei. Plimbările ușoare sau schiatul – dacă sunteți în vacanță – sunt activități care  nu vor incomoda, dimpotrivă.

Sărbătorile de anul acesta permite-ți să mănânci din toate. Nu îți propune să nu te atingi, în mod frustrant și total nerealist, de bunătățile de pe masă.

Ai în vedere faptul că nu mâncarea este de vină pentru kilogramele acumulate, colesterolul crescut sau stările de rău. Ci cantitatea ei, lipsa pauzelor dintre felurile de mâncare și lipsa mișcării.

 

De Alina Trifu, consilier în nutriție, terapeut în terapii complementare, cu specializare în nutriție, diete și stil de viață și membru în Ordinul Practicienilor de medicină complementară și alternativă. Fondator iHealth. Ambasador Food Revolution, concept inițiat de Jamie Oliver.

[email protected]

www.ihealth.com.ro

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top