Now Reading
Împletind iarba sacră

Împletind iarba sacră

Revista Psychologies
împletind-iarba-sacră

„Ca botanist, Robin Wall Kimmerer a fost pregătită să pună întrebări despre natură folosind instrumentele științei. Ca membru al Națiunii Citizen Potawatomi, ea îmbrățișează ideea că plantele și animalele sunt cei mai vechi învățători ai noștri. În această carte, Kimmerer aduce împreună cele două modalități de cunoaștere pentru a ne purta într-o „călătorie pe cât de mitică, pe atât de științifică, pe cât de sacră, pe atât de istorică, pe cât de inteligentă, pe atât de înțeleaptă”. Elizabeth Gilbert, autoarea romanului Mănâncă, roagă-te, iubește.

Editura Herald anunță lansarea în colecția Alter Ego, a titlului Împletind iarba sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor de Robin Wall Kimmerer, în traducerea lui Walter Fotescu, o carte manifest pentru a proteja darurile naturii și a celebra bogăția culturală a conexiunii noastre cu mediul înconjurător. Tradusă în 20 de limbi și cu peste 1.4 milioane de exemplare tipărite, cartea a fost bestseller în publicații precum New York Times, Washington Post, Los Angeles Times, a primit recenzii elogioase de la critici și cititori din întreaga lume și a fost onorată cu titlul de „Best Essay Collection of the Decade” de către Literary Hub.

În cartea Împletind iarba sacră, Robin Wall Kimmerer ne oferă un ghid ecologic pentru a deveni mai înțelepți, mai responsabili și mai conectați la pământ și la natură. Autoarea aduce împreună înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor într-o poveste extraordinară despre conexiunea noastră cu natura. Cu o narațiune care fascinează și reflecții profunde, Robin Wall Kimmerer ne conduce într-o călătorie care ne face să ne gândim la modul în care putem învăța din mediul natural și din tradițiile noastre străvechi pentru a crea un viitor mai bun.

Robin Wall Kimmerer este mamă, om de știință, profesoară emerită, membru înscris al Citizen Potawatomi Nation. Prima sa carte, Gathering Moss („Adunând mușchi”), a fost recompensată cu Medalia John Burroughs pentru excelență în scrierile despre natură. Scrierile sale au apărut în Orion, Whole Terrain și numeroase reviste științifice. Locuiește la Syracuse, New York, unde este Profesoară Emerită de Biologie Ambientală la SUNY (State University of New York) și fondatoarea și directoarea Centrului pentru Popoare Native și Mediu (Center for Native Peoples and the Environment).

O carte despre înțelepciunea și plantele indigene care îți va schimba percepția asupra pământului și lumii plantelor!

Selecție de citate din carte

„În fiecare zi plouă asupra noastră cu daruri, dar menirea lor nu este să le păstrăm. Viața lor se află în mișcarea lor, inspirația și expirația răsuflării noastre comune. Munca noastră și bucuria noastră implică să trecem darul mai departe și să avem încredere că ceea ce dăruim universului se va întoarce întotdeauna.”

„A trăi după preceptele Recoltei Onorabile – ia numai ceea ce este dat, folosește-l bine, fii recunoscător pentru dar și întoarce-l.”

„Într-o societate de consum, mulțumirea e o propunere radicală. A recunoaște mai degrabă abundența decât deficitul subminează o economie care prosperă din crearea unor dorințe nesatisfăcute. Gratitudinea cultivă o etică a plenitudinii, dar economia are nevoie de insuficiență. Mesajul de Recunoștință îți aduce aminte că ai deja tot ce-ți trebuie. Gratitudinea nu te trimite la cumpărături doar din plăcerea de-a cumpăra; ea se prezintă ca un dar, iar nu ca o marfă, subminând temelia întregii economii. E un medicament bun atât pentru pământ, cât și pentru oameni.”

„Acțiunea în folosul vieții transformă. Deoarece relația dintre sine și lume este reciprocă, nu se pune problema ca mai întâi să devii iluminat sau mântuit, și pe urmă să acționezi. În timp ce muncim să vindecăm pământul, pământul ne vindecă pe noi”

„Copacii nu acționează ca indivizi, ci într-un fel ca o colectivitate. Cum anume fac ei asta, nu știm încă. Dar ceea ce vedem este puterea unității. Ce i se întâmplă unuia li se întâmplă şi celorlalţi. Putem flămânzi împreună sau benchetui împreună. Orice prosperitate e împărtășită ”

„Plantele știu cum să fabrice hrană din lumină și apă. Ele nu se hrănesc doar pe ele, ci produc destul pentru a susține viețile noastre ale tuturor. Plantele sunt furnizori pentru restul comu-nității și exemplifică virtutea generozității, oferind întotdeauna hrană. Ce-ar fi dacă oamenii de știință ar privi plantele ca pe învățătorii lor în loc de supușii lor? Dacă ar folosi acea lentilă pentru a spune povești?”

Robin Wall Kimmerer

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top