3 sfaturile esențiale dacă vrei să ai un cuplu fericit

Trei psihoterapeuți cu experiență ne spun la ce mituri să renunțăm și ce să facem concret dacă vrem să ne meargă relația și să avem un cuplu fericit și sănătos.

Nadia Gorduza – „Lasă-te influențat, ca să poți influența“

Să își acorde zilnic timp de calitate relației. Așa cum au grijă de igiena personală, să aibă grijă  și de igiena relației, acordându-și unul altuia exclusivitate o oră pe zi timp în care să discute, să fie tandri și să facă orice îi face să se simtă bine împreună, astfel încât să râdă cât mai mult.

Citește și:

6 lucruri de evitat într-un conflict în cuplu

Singurătate în doi? De ce e cazul să te alarmezi

Să îi arate constant apreciere și respect partenerului. Dacă acasă te simți admirat, nu ai motive să mai cauți „oglinzi exterioare“ pentru a te confirma, pe tine, ca persoană.

Să facă compromisuri. „Lasă-te influențat, ca să poți influența“ – conform principiului Aikido.

 

Miruna Stănculescu – Dorința și compatibilitatea de a face lucrurile să meargă

Să nu ia de bun tot ce văd prin filme (nici din cele deocheate și nici din cele romantice).

Să plece la drum înțelegând că o relație de lungă durată are nevoie de management și că dragostea nu e un predictor eficient al duratei de viață a unei relații, dar că dorința și compatibilitatea de a face lucrurile să meargă sunt.

Să aibă curajul să admită când lucrurile merg prost, să apeleze la ajutor și să investească timp și efort în dezvoltarea abilităților de comunicare, negociere și gestionare funcțională a conflictelor interpersonale.

 

Bogdan Ion – Nu vă feriți să vă certați

Investiți atenție, preocupare și efort în cuplu, în relație, în conviețuire, nu doar în persoana partenerului! Relațiile care merg, sunt relații hrănite cu atenție, grijă și efort.

Fiți pregătiți să trăiți și fără cuplu… ca să aveți un cuplu bun! Cuplurile cele mai sănătoase sunt cele în care partenerii știu că s-ar descurca și singuri, că ar supraviețui cu bine dizolvării cuplului. Și asta înseamnă că sunt în interdependență, nu într-o dependență. Asta nu înseamnă non-implicare sau lipsă de angajament, ci faptul de a găsi zone și forme de autonomie în cuplu.

Comunicați și nu vă feriți să vă certați! Doar că merită să învățați să vă certați constructiv, decent și cu dragoste. Certurile bune reglează diferențele și invită la rezolvarea diferențelor ce pot fi rezolvate și invită la acceptarea diferențelor nerezolvabile. Doar cuplurile care comunica sunt cele care au șansa împlinirii și a persistenței în timp.

 

Miruna Stănculescu este psihoterapeut, psihologie cognitiv-comportamentală și hipnoterapie, www.mirunastanculescu.ro, terapie@mirunastanculescu.ro

Bogdan Ion este președinte fondator al Asociației Române de Terapii Scurte Orientate pe Resurse și Soluții, precum și lector universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea București.

Nadia Gorduza este  fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman, cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite.  http://www.idtherapy.ro,nadia.gorduza@idtherapy.ro, +40751 202 272

Foto: Shutterstock

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
De ce e important să-i spui ce fantezii sexuale ai
De ce e important să-i spui ce fantezii sexuale ai

Rușine, teamă sau eternul „oare ce va crede despre mine“? Deseori, ne cramponăm de limitări sociale și culturale care nu au nicio legătură cu relația noastră de cuplu. Fanteziile sexuale sunt sănătoase și chiar recomandate pentru sănătatea psihică și emoțională. De consumat în cuplu.

Citeste
Ești într-o relație toxică? Poate a venit timpul să o părăsești...
Ești într-o relație toxică? Poate a venit timpul să o părăsești…

În primul rând pentru a putea ști cum să ieși dintr-o relaţie toxică, e esențial să afli dacă te afli într-una. Apoi, treptat, vei simți când a venit momentul să o părăsești și vei putea face câteva lucruri simple care să te ajute.

Citeste
Despărțirea poate fi o șansă să-ți fie mai bine
Despărțirea poate fi o șansă să-ți fie mai bine

Când trecem printr-o despărțire, numai cât de bine o să ne fie nu ne imaginăm. Știm deja cum se derulează chinul, și nu e deloc plăcut. Dar, poetic sau nu, o despărțire înseamnă un nou început. Pe care îl putem folosi în avantajul nostru, într-o relație mult mai importantă: cea cu propria persoană.

Citeste
3 sfaturile esențiale dacă vrei să ai un cuplu fericit
3 sfaturile esențiale dacă vrei să ai un cuplu fericit

Trei psihoterapeuți cu experiență ne spun la ce mituri să renunțăm și ce să facem concret dacă vrem să ne meargă relația și să avem un cuplu fericit și sănătos.

Citeste
Declinul căsniciei: Cum ne reapropiem de partenerul de cuplu
Declinul căsniciei: Cum ne reapropiem de partenerul de cuplu

Dacă observăm declinul căsniciei este firesc să ne dorim să îndreptăm lucrurile. Psihologul Daniela Stanciu ne spune cum ne putem reapropia de partenerul de cuplu.

Citeste
Cuplu: Chiar dacă el e băiat bun, nu înseamnă că e bun pentru tine
Cuplu: Chiar dacă el e băiat bun, nu înseamnă că e bun pentru tine

Uneori constatăm că intrăm în același tipar de relație, deși la început totul părea diferit. Chiar dacă el pare băiat bun, nu înseamnă că vă potriviți. Sau cuvântul cheie este „pare”.

Citeste