Now Reading
Semne că ai probleme în cuplu

Semne că ai probleme în cuplu

Nu mai sunteți la fel de tandri ca altădată? Vă certați din orice? Petreceți tot mai puțin timp împreună? Iată și alte semne că ai probleme în cuplu și ce ai de făcut.

 

Citește și:

5 semne ca iubitul tau e instabil emotional

Cum gestionezi nevoia de independenta a iubitului tau

 

Aceleași nevoi, altă manifestare

Cu toate că avem nevoi similare de la partenerul de cuplu, felul în care fiecare dorește să îi fie împlinite aceste nevoi, îi conferă o serie de trăsături particulare.

Fiecare cuplu va presupune îmbinarea a două seturi de nevoi, care se cer a fi împlinite diferit, creându-se o dinamică proprie celor doi parteneri.

Cuplul se formează, se construiește și există precum un fulg de nea (în mod unic și irepetabil) bazându-se pe comunicarea dintre parteneri ale cererilor pentru împlinirea nevoilor reciproce.

 

Semne că ai probleme în cuplu

Primele semne care indică existența unor probleme în cuplu încep de la evitarea discuțiilor legate de nemulțumirile partenerului.

Vei observa și faptul că ți se pare prea dureros să te gândești la situația în care se află relația ta.

Poate totodată exista o confuzie legată de identificarea lucrurilor care par să nu mai funcționeze între voi, în ciuda nemulțumirilor discutate și punctate împreună.

 

Lipsa intimității

Un indicator principal al existenței problemelor în cuplu este rărirea și chiar dispariția momentelor de intimitate în cuplu.

În fiecare cuplu intimitatea ia diverse forme, în funcție de personalitatea și nevoile partererilor.

Aceste forme ale intimității pornesc de la timpul petrecut împreună doar de cei doi (de la activități cu scop precis la reconectare emoțională și sexuală) și până la momentele în care pot comunica în mod autentic cu partererul de cuplu despre propriile griji, dorințe sau planuri de viitor, expunându-și cu încredere propriile vulnerabilități și emoții.

Rărirea, prezența insuficientă sau chiar încetarea acestor momente de intimitate necesare, încalcă nevoi importante pentru un cuplu.

Partenerii vor reacționa fiecare într-un mod personal, iar relația va fi, bineînțeles, afectată.

 

A cui e vina?

De multe ori când apar probleme în cuplu unul dintre partereri simte că celălat nu este atent la nevoile sale sau că, în mod deliberat, nu face nimic pentru a i le împlini.

Interpretările legate de intențiile celuilalt, reprezintă un alt indicator al faptului că au apărut dificultăți în relația de cuplu.

Astfel de gânduri nu fac decât să erodeze și mai mult situația și să îngreuneze vindecarea comunicării.

 

Rezolvarea conflictelor

Fiecare cuplu are dinamica proprie axată pe nevoile ambilor parteneri, iar o relatie se susține pe capacitatea acestora de a-și împlini reciproc sau împreună aceste nevoi.

Atunci când aceste nevoi nu sunt împlinite, în funcție de cantitatea de frustrare aferentă, vor apărea în cadrul comunicării dintre parteneri semne de conflict, de multe ori inconștiente.

Scopul conflictului este de a restabili împlinirea nevoilor frustrate ale partererilor. Odată ce acesta apare, în cazul în care nu este soluționat, nu face decât să saboteze din nou relația.

Desigur, este dificil să se decodifice mesajul pozitiv transmis într-o comunicare adânc confictuală la nivel verbal și corporal. Totuși acest mesaj, care conține cerința, este acolo și abia așteaptă să fie accesat. 

 

Exprimarea clară a nevoilor

Pentru a te asigură că celălat chiar primește mesajul în legătură cu nevoile tale neîmplinite, este foarte important să nu aștepți ca el să îți citească mintea, să ghicească problema și abordarea potrivită pentru soluționare.

În acest fel, te aperi de apariția frustrării atunci când celălalt acționează altfel de cum îți doreai tu să acționeze pentru împlinirea nevoilor tale.

Cerându-i partenerului cât mai clar și concis ceea ce ai nevoie și asigurându-te că acesta a înțeles exact ce ai vrut să îi transmiți, faci primii păși în detensionarea și rezolvarea problemelor din cuplul tău.

 

De Alex Caciuloiu, psihoterapeut și consilier psihologic de cuplu, practician EMDR

www.psihomedeor.ro

Tel.: 0723.590.365

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top