Now Reading
Fugi de oboseala iernii

Fugi de oboseala iernii

Avatar photo

Lipsa luminii, afectiuni cauzate de frig, raceli… Anotimpul care se anunta, nu prea ne este pe plac dar pentru a-i face in ciuda, exista o singura modalitate: pregatirea. Mic ghid personalizat.

Aceasta oboseala recurenta din timpul iernii, care ne desparte de corp si ne-ar face sa il agatam in vestiar pana la urmatoarele zile frumoase, o asteptam ca pe o fatalitate. Este adevarat: anotimpul care se anunta nu ne face bine nici fizic, nici moral, insa, cu siguranta, ne putem pregati intarindu-ne printr-o alimentatie corecta si suplimente nutritionale care blocheaza drumul spre carente. Odihna inteligenta, pentru a nu capitaliza deficite nervoase, pastrarea mobilitatii si lejeritatii corporale, piele ingrijita. Parca iarna nu mai suna chiar atat de rau. Iar ea aduce… Craciunul!

 

Piramida alimentara

E timpul sa facem o „revizie nutritionala“. Paradoxal, acum avem poate cele mai multe sanse de a ne stabiliza, odata pentru totdea¬una, alimentatia. Daca ne imaginam dieta ca pe o piramida, plecand de la nivelul cel mai de sus, situatia ar arata in felul urmator: o cantitate suficienta de apa (circa 1,5 litri), doua parti de proteine (carne, peste, oua), trei parti de lactate (lapte, iaurt, branza), patru parti de cereale, paine sau leguminoase; cinci sau sase parti de fructe si legume proaspete. Acum, ne putem desena propria arhitectura culinara identificand concret lipsurile si micile fisuri.

 

Acizii grasi obligatorii

Uita de magneziu si de vitamina C! Mereu considerate panacee, sunt utile, insa nu acum. Este randul acizilor grasi polinesaturati sa fie vedete. Ei asigura celulelor noastre fluiditatea membranara indispensabila bunei functionari, calitatii schimburilor si au un rol primordial in dispozitivele de preventie. Un regim sanatos presupune acizii alfalinolenici (Omega 3) si linoleici (Omega 6), ce constituie adevaratul secret al regimului cretan.

Desigur, cam greu sa gasim capre care pasc pe toata durata zilei plante grase pline de acid linolenic si dau lapte si branza sanatoase, dar putem lua suplimente. Cu conditia sa respectam raportul de 1 la 3, pana la 5, intre acidul alfalinolenic si acidul linoleic.

 

Probioticele

Pasul doi: intarirea efectului barierei mucoasei intestinale, mereu susceptibila de a permite trecerea toxinelor in restul organismului. Atunci cand stim ca imunitatea intestinala reprezinta 50% din imunitatea generala, insistam asupra fermentilor lactici pentru a tine la distanta infectiile fara sfarsit sau recidivante. Abia dupa ce am luat acesti acizi probiotici, putem reveni la magneziu si/sau un complex de vitamine si oligoelemente.

 

Somnul

Instaleaza-te confortabil, opreste timpul in loc si lasa gandurile sa zboare usor, pe tema somnului: cand ai dormit bine si cand ai dormit prost? In ce conditii fizice si psihice? Ce se intampla in acel moment? Ce sentimente te incercau in fiecare caz?

Prin rememorarea propriei povesti de viata in aceasta stare de libera ascensiune si destindere, nu facem altceva decat sa aducem la suprafata adevaruri refulate. Retraind senzatiile pozitive din timpul somnului „bun“, le putem lega de alte activitati, care ne procura astfel de senzatii.

 

Lumina difuza si minisieste

In cazul luminii sosirea iernii pune o adevarata problema, dar nu chiar cea pe care o credem. Depresiile cauzate de lipsa soarelui trebuie considerate o patologie speciala, care nu vizeaza decat o mica parte a populatiei. In schimb, este generala desincronizarea – minora, dar perturbanta –, care ne face sa alergam dupa un timing in decalaj complet fata de cel al naturii. Cu totii suntem oameni Cro-Magnon, care pastram in inconstientul nostru colectiv urme ale ritmului de munca si viata „acordate“ la anotimpuri. Or, aici este disonanta. Fiziologic, de indata ce lumina scade in intensitate, secretam melatonina, care ne ajuta sa adormim. Dar noi, la ora 7 sau 8 seara, nu vrem sa mergem la culcare, motiv pentru care simtul de alternanta fiziologica zi-noapte este puternic tulburat. Un truc folositor: decat sa luminezi casa ca si cand ar fi zi, este mai bine sa aprinzi mai multe lumini de intensitati mai mici – becuri de 40 W sau lumanari.

 

O tableta de ciocolata…

Un fel de tehnica a numararii oilor, revizuita si adaugita, este focalizarea gandurilor asupra unui punct precis, pentru a reusi mai bine sa abandonezi repetarea lor. Fixeaza-ti atentia asupra a cinci zgomote, cinci senzatii, cinci impresii vizuale (sunetul ploii pe pervazul ferestrei, greutatea umarului, imprimeurile de pe perdea, etc.) Reincepe, trecand la patru, apoi la trei… Inainte de a ajunge la 1, vei dormi, uitand toate grijile. Pentru sosete sau lapte cald, mentine-ti obiceiurile. Se pare ca si ciocolata, actionand asupra secretiei de serotonina, faciliteaza, stiintific, adormirea!

 

5 exercitii pentru a te pastra in forma

Principii de baza

Cauta „gestul corect“ observandu-ti corpul si lucrand asupra energiei interioare.

Indreapta spatele si intareste-l, fara sa-l brutalizezi.

Invata sa iti sustii corpul.

Canalizeaza-ti energia prin plexul solar si iriga astfel fiecare parte anatomica.

 

Incalzire

1. Saritura cu coarda. Pentru acest exercitiu, nerecomandat celor de peste 55 de ani, este imperativ sa nu suferi de nicio afectiune cardiaca sau articulara. Nu sari ca un boxeur care isi face exercitiile, ci ca o dansatoare care s-ar pregati pentru Lacul lebedelor. Cand revii pe sol, din saritura, indoaie lejer genunchii in aer. Corpul trebuie sa fie in tensiune perfecta, picioarele apropiate si varfurile alungite. O alta posibilitate: alergarea.

 

Articulatii destinse

2. Umerii. Fie ca stai in sezut ori in picioare, ia o coada de matura, pe care, cu miscari lente, o aduci treptat deasupra capului si, cat poti de mult, in spatele umerilor. Nu forta, scopul este de a intinde coloana intr-un mod confortabil.

3. Soldurile. Departeaza picioarele. Pune mainile deasupra regiunii inghinale si indoaie genunchiul drept, spre exterior cat mai mult posibil. Daca iti pierzi echilibrul, nu ezita sa gasesti un punct de sprijin. Ceea ce conteaza este sa pastrezi pozitia corecta.

4. Bazinul. Fa lumanarea, dar nu cu picioarele lipite, ci departate, in functie de cat de lat este bazinul. Urca si coboara, implicand spatele, vertebra cu vertebra.

 

Talie flexibila

5. Intindere. Cu picioarele departate in V, inspira si expira, aplecand corpul intr-o parte, spre stanga, astfel incat sa atingi varful degetelor de la piciorul stang cu mana stanga, in timp ce bratul drept se ridica in aer. Repeta exercitiul si pe partea dreapta a corpului.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top