Now Reading
3 semne ca ti-ai pierdut interesul romantic

3 semne ca ti-ai pierdut interesul romantic

Revista Psychologies

Dupa incheierea unei relatii in care ne-am implicat foarte mult fara a o putea salva, putem experimenta un burnout relational. Acesta intervine in perioada de singuratate imediat urmatoare. Iata trei semne ale pierderii interesului romantic.

 

Ideea unui nou partener ti se pare groaznica

In timp ce unii, imediat dupa incheierea unei relatii se simt nerabdatori sa incerce ceva nou, fie sunt ambivalenti in a cunoaste persoane noi.

Ambele ar fi reactii relativ pozitive in urma unei despartiri. In latura negativa sunt cei care fie isi prelungesc perioada de suferinta (inutil), fie ajung retincenti in privinta unui nou interes romantic.

Un prim semn al burnout-ului de acest gen este rezistenta la a incerca o noua relatie pentru o perioada de timp semnificativa dupa despartire.

 

Energie emotionala…zero

Daca vorbim, spre exemplu, de un divort, acesta are drept efect epuizarea emotionala, presupunand numeroase etape dureroase.

Lipsa energiei emotionale creeaza totodata indispozitie fata de un nou inceput relational. Mai mult, poti observa lipsa acestei energii daca nu reactionezi pozitiv la nimic din jurul tau si daca nimic nu prea iti mai starneste interesul.

Iti va lua timp sa inveti sa te bucuri iar de lucrurile simple si, mai ales, sa iti regasesti curajul de a o lua de la capat.

Nimeni nu poate oferii garantia succesului intr-o relatie. Chiar si asa, in momentele in care alegi sa nu faci parte dintr-un cuplu, acorda-ti atentie, energie si buna dispozitie tie. In felul acesta, investitia va fi valoroasa, iar solitudinea binefacatoare.

 

Esti cinica sau pesimista cand vine vorba de romantism

Cand cineva incheie o relatie asumat, atunci isi va putea aminti din aceasta, atat momentele bune, cat si cele mai putin bune.

Daca ai in minte doar lucrurile care nu au mers, conflictele si dezamagirile, inca mai porti cu tine energia negativa a despartirii.

In consecinta iti vei imagina ca orice relatie este sortita esecului si vei veni cu citate (ne)inspirate precum „dragostea e preludiul suferintei”. Din pacate, astfel de deziluzii sunt efectul burnout-ului relational si deci al pierderii interesului romantic.

 

Totusi, ce facem?

Evident, odata constatate aceste semne, poti trece la actiune, pentru a scurta perioada de revenire si a lasa viata sa isi urmeze cursul firesc.

In primul rand, ofera-ti timp pentru a putea pune intr-o alta lumina relatia incheiata si a o putea lasa definitiv in urma.

Odata ce vei sti ca de pe urma ei ai avut ceva de invatat, vei putea sa ii oferi un sens si sa te distantezi. Poate ce ai invatat este legat de ce anume iti doresti si ce nu la un partener.

Un alt pas este sa nu te izolezi de partenerii potentiali. Fii sincera si recunoaste ca nu iti doresti o relatie, dar asta nu inseamna ca nu poti sa iti faci prieteni noi sau nu poti petrece timp de calitate cu ei. Alege sa socializezi, sa cunosti oameni noi si sa te distrezi.

Pe de alta parte, pur si simplu poti accepta ca nu iti doresti pe moment o relatie. Poate este un semn din partea intuitiei tale ca este timpul sa te reconectezi… la tine.

Interesul romantic poate lipsi, dar acesta nu este un motiv sa nu il reinvestesti in alta zona a vietii tale. Descopera activitati noi, gaseste un interes in alt domeniu si preocupa-ti mintea si timpul cu acestea.

Este o ocazie minunata pentru dezvoltarea personala. Totodata, acestea sunt lucrurile care te vor ajuta sa iti depasesti epuizarea emotionala simtita acum.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top