Now Reading
Cum începi corect o nouă relație de cuplu

Cum începi corect o nouă relație de cuplu

Ai fost mult timp singură, ori ai suferit intens și acum stai prost la capitolul curaj? Ce ai de făcut pentru o relație de cuplu cu șanse de reușită.

Citește și:

„Bagajul emotional” si noua relatie de cuplu

O relatie noua imediat dupa despartire? Riscuri si avantaje

Tendința de a apela la lentilele roz

Adeseori, contemplând posibilitatea de a începe o nouă relație de cuplu, ne găsim față în față cu o varietate de opțiuni, mai mult sau mai puțin potrivite cu nevoile și contextul de viață din prezent.

Multe persoane preferă să se lase trase în vâltoarea plăcută a sentimentelor și emoțiilor trezite de un viitor partener, sau să își construiască vise și planuri incitante în legătură cu noua relație de cuplu pe care ar urmă să o aibă.

Altfel spus, sunt persoane care preferă să lase relația să “meargă de la sine” sau să vadă “ce se întâmplă”, fără să își propună o conștientizare amănunțită a propriilor nevoi înainte de a se implica emoțional în noua relație.

 

Necesitatea unui echilibru

Această abordare crește riscul de a accelera ritmul relației sau de a trece peste nevoile partenerului sau partenerei de cuplu.

Apare totodată tendința de a petrece cât mai mult timp cu celalată persoană – uneori până la sufocare.

În acest sens, pentru a începe o relație de cuplu sănătoasă este important să păstrăm un echilibru între a-l cunoaște pe celălalt și de a construi relația păstrându-ne și propriul spațiu personal.

 

Importanța autocunoașterii

În primul rând, o relație de cuplu sănătoasă se poate construi plecând de la cunoașterea propriilor nevoi și dorințe în cuplu.

Dacă nu ne cunoaștem așteptările de la un nou partener, este ideal să începem demersul de autocunoaștere plecând chiar de la ultima relație pe care am avut-o.

În momentul în care vom ști ce avem nevoie să primim și în ce manieră, ne va fi mult mai ușor să alegem persoana potrivită pentru o nouă relație.

În același timp, deschiderea și autenticitatea cu care fiecare om își manifestă dorințele, va face ca cei din jur să înțeleagă măsura în care sunt dispuși să își asume rolul de partener.

Prin urmare, însăși manifestarea acestor calități vor face ca noua relație de cuplu să fie construită cu un partener potrivit.

Punctul forte al relațiilor de succes este că ambii parteneri își pot discuta nevoile deschis și pot negocia împlinirea acestora, astfel încât să evite compromisurile și acumularea de frustrări. Și atunci de ce oare este atât de greu să facem asta? Sau de ce sărim peste această etapă atât de importantă la începutul unei noi relații?

Ceea ce poate determina o persoană să nu abordeze aceste aspecte într-o discuție cu noul partener, este faptul că poate nu știe care sunt nevoile sale în general și în mod particular de la partenerul de relație.

 

Rolul analizării relațiilor încheiate

Odată ce o relație s-a încheiat, este sănătos ca foștii parteneri să își dea timpul și spațiul necesar să tragă concluziile corecte în legătură cu ceea ce s-a întâmplat între ei.

Este important ca fiecare persoană să conștientizeze și să înțeleagă care au fost lucurile pe care și le-a dorit, precum și lucrurile ce au îndepărtat-o.

Aceste concluzii sănătoase îi vor permite își să clarifice aspectele importante pentru ea într-o viitoare relație precum și măsura în care acestea sunt sau nu negociabile cu noul partener.

Concret, acest efort de introspecție îi permite unei persoane să își răspundă cu sinceritate la întrebări cum ar fi: ce anume a contat cel mai mult în fosta relație, ce a primit, ce nu a primit și ar fi avut nevoie, ce fel de nouă relație își dorește (o relație pe termen scurt sau pe termen lung, o relație exclusivă sau nu).

Astfel de informații permit persoanei să își formuleze dorințe clare și așteptări realiste legate de viitorul cuplu.

În egală măsură, este important să se conștientizeze și ce resurse personale sunt disponibile pentru construirea cuplului și ce concluzii există deja formulate cu privire la relații, pe baza ultimelor experiențe de cuplu.

Conștientizarea concluziilor personale legate de “ce se face și ce nu” într-o relație sau cele legate de rolurile partenerilor în cuplu va susține construirea unei relații sănătoase, bazate pe experiențele din prezent – și mai puțin pe cele din trecut.

În acest fel, se va putea evita compararea noii relații și noului partener cu ceva trăit în trecut, și se va construi relația în contact cu nevoile de aici și acum.

 

De Alex Caciuloiu, psihoterapeut de cuplu autonom, practician EMDR-nivel A

www.psihomedeor.ro

Tel.: 0723.590.365

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top