Now Reading
Sfaturi pentru a ne reveni dupa un divort

Sfaturi pentru a ne reveni dupa un divort

Revista Psychologies

Un divort, pe langa suferinta si stres, deseori provoaca dezechilibre emotionale. Iata ce poti face pentru a-ti reveni mai usor dupa acest eveniment.

 

Accepta-ti emotiile si suferinta

Opreste-te putin din caruselul acestei intamplari prin care treci si identifica ce te face sa simti experienta prin care treci. Accepta emotiile ce ies la suprafata si lasa-le sa se exprime.

Poate fi vorba despre furie, tristete, durere, usurare, regrete sau… chiar bucurie in cazuri mai rare, ce-i drept. Tu pe care o experimentezi?

Oricare ar fi, este firesc sa o simti, sa o accepti si sa-i dai voie sa existe o perioada in sufletul tau. Orice rana are nevoie de timp sa se vindece, iar sufletul cu atat mai mult.

Este important atat sa identifici corect toate trairile tale, cat si sa iti permiti sa le simti si sa le manifesti. Elibereaza-te de toata energia negativa acumulata si accepta incheierea. Doar asa, vei putea merge mai departe.

 

Cunoasterea de sine

Poate nu ai fi optat pentru situatia in care te regasesti, dar priveste aceasta ocazie ca pe o oportunitate de a te cunoaste mai bine.

De multe ori viata de cuplu presupune compromisuri in ceea ce priveste preferintele personale si, daca a trecut mult timp de cand nu ai mai fost singura, si ai cedat de multe ori pentru a face pe plac celuilalt, este posibil sa nu mai stii ce-ti aduce placere.

Ce tip de filme iti plac, unde prefer sa petreci timpul liber, ce te relaxeaza mai mult, ce gusturi culinare mai ai, etc.

Acum este momentul sa te intalnesti cu tine insati si sa reinveti sa te bucuri si sa-ti oferi mici placeri. Redevin-o tu centrul propriei atentii si invata sa ai gija (poate chiar mai multa) de tine.

Profita de momentul de libertate si experimenteaza ceea ce nu reuseai, sau nu aveai curaj, cand erai casatorita.

Marea majoritate a oamenilor atunci cand sunt casatoriti isi cenzureaza dorintele din teama de a nu-si supara partenerul.

Statutul de persoana singura nu mai impune acest lucru si este momentul potrivit sa faci anumite lucruri ce inainte nu ti le perimiteai. Tu ce nu aveai curaj sa faci de teama sa nu provoci stari de tensiune in cuplu?

 

Sa fie o lectie?

Orice experienta de viata pe care o traim aduce cu ea o lectie: care este lectia in cazul acestui divort? Tentatia este de a-l invinovati doar pe celalalt, dar daca te-ai privi cu sinceritate in suflet, crezi ca ai fi putut sa faci lucrurile in asa fel incat rezultatul sa fie altul decat cel de azi?

Poate ca in acest caz nu te mai ajuta cu nimic respunsul dar in relatiile viitoare iti va fi util. Totodata, poate esti inclinata sa te invinovatesti.

Renunta la acest obicei atat in acest caz particular, cat si in general. Relatia implica doi parteneri, deci intotdeauna vor fi doi responsabili.

Ai putea chiar sa intelegi ca de multe ori nu se reduce totul la o „vina”. Relatiile isi pot pierde stabilitatea, partenerii se pot indeparta, pot evolua in alte directii, iar iubirea… nu este intotdeauna de neclintit.

 

Rolul iertarii

Poate cel mai dificil lucru pe care il ai de facut este sa te ierti atat pe tine, cat si pe partenerul tau. Autoinvinovatirea sau invinovatirea celuilalt nu este o solutie pentru a-ti fi mai usor.

Nu exista doar un singur vinovat, fiecare a contribuit cu ceva la ceea ce s-a petrecut intre voi doi.

Doar daca vei reusi sa practici iertarea, iti vei da voie sa mergi mai departe fara a purta cu tine povara fostei relatii.

Este un proces anevoios, dar merita efortul parcurgerii lui in intregime. Cand iti vei elibera inima de reprosuri, vei avea suficient spatiu de a primi o noua iubire in ea sau noi emotii pozitive.

 

Timp pentru tine si pentru prieteni

Vrei sa stai in pijamale si sa nu iesi din casa? Acorda-ti atentie si ingrijeste-te mai mult. De multe ori viata de familie, mai ales daca exista si copii, presupune multa munca si implicit oboseala.

Poate ca acum mai mult ca oricand ai nevoie de o sedinta la cosmetica, un masaj de relaxare, o sesiune de shopping pe care o amani de mult timp, un abonanament la sala, sau orice te face sa simti ca te rasfeti.

Acorda-le atentie celor ce sunt langa tine acum. In astfel de momente, durerea nu-ti mai lasa spatiu de a mai fi prezenta cu adevarat langa cei din jurul tau.

Concentreaza-te cu adevarat pe ceea ce spun, iti transmit sau traiesc apropiatii. Mutarea gandurilor asupra celorlalti poate fi o solutie sa-ti acorzi un moment de pauza de la a mai rumina.

Priveste-ti cu atentie copii, prietenii, familia. Asculta-i cand vorbesc cu tine, ce mesaj vor sa-ti transmita, gaseste placerea de a sta impreuna cu ei, redescopera-i.

Fii deschisa in ceea ce priveste oportunitatile tale profesionale, porneste proiecte noi ce te vor solicita si nu-ti vor lasa mult timp sa te scufunzi in durere si tristete. O reusita in acest sens iti va mai compensa din trairile legate de divort.

Oricare dintre sfaturile de mai sus alegi sa le incerci, nu uita ca nu exista viata fara momente neplacute, fara esecuri.

Dar orice cadere pe care o experimentezi este o noua ocazie de a te ridica, de a afla noi lucruri despre tine, de a gasi modalitati noi sa aduci pacea in sufletul tau.

 

De Valentina Bajan, psiholog clinician si psihoterapeut integrativ in supervizare din Galati

Tel.: 0753.534.768

www.bajanvalentina.ro

Facebook: Cabinet Psihologic Bajan Valentina

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top