Now Reading
3 lucruri de avut in vedere cand ne certam in cuplu

3 lucruri de avut in vedere cand ne certam in cuplu

Certurile nu sunt doar inevitabile ci, culmea, chiar sanatoase intr-o relatie de cuplu. Ce conteaza, in schimb, este atitudinea pe care o avem si cum gestionam situatia. Iata trei lucruri de pastrat in minte atunci cand avem un conflict.

 

Te certi cu o persoana pe care o iubesti

De cele mai multe ori, cand ne certam, dorinta de a avea dreptate este mai mare decat necesar. Este in regula sa venim cu argumente pentru a ne sustine punctul de vedere, dar nu este prea ok sa investim toata energia in contrazicerea celuilalt sau demonstratii ca el greseste.

Puncte de vedere diferite, de cele mai multe ori nu inseamna ca unul este corect si celalalt gresit. Din acest motiv, fa un exercitiu ca si atunci cand esti nervoasa sa revii la sentimentul de baza, iubirea.

Gandeste-te daca un anumit comportament este ok fata de o persoana pe care o iubesti, apoi manifesta-l. Iar daca scuza ta este ca „celalalt face asa”, atunci incearca sa modelezi prin puterea exemplului.

Arata-i cum poti avea o discutie in contradictoriu, fara sa degenereze intr-un adevarat scandal.

 

Ramai cu ochii pe imaginea de ansamblu

Ajungem la certuri cel mai des din viziuni diferite asupra unei anumite situatii. E poate ca in anumite privinte, cei doi parteneri sa evalueze diferit si sa aiba opinii diametral opuse.

Dar in timp ce este ok sa iti sustii un punct de vedere, nu este ok sa incerci sa il schimbi pe celalalt pentru a adopta ideile tale.

Iar daca cearta pleaca de la o greseala a unuia sau a altuia, pozitia adoptata determina rezolvarea sau agravarea situatiei.

In primul rand, daca greseala apartine partenerului, spune-i cum te-a afectat, fa-ti cunoscute sentimentele si cere-i mai multa atentie pe viitor.

Foarte probabil stie ca a gresit si deja se simte vinovat. Sa il incarci in exces cu sentimentul de vina nu iti ajuta cuplul. Mai mult, cu totii intram in defensiva cand simtim ca acuzatiile depasesc nivelul ofensei.

Prin urmare, gandeste-te ce iti doresti sa se schimbe pozitiv pe urma acestei discutii si, cu acest lucru in minte, adreseaza-te partenerului.

 

Spune-i ca iti pare rau

Este important intr-o cearta sa stii sa iti asumi partea de vina. Rareori este doar unul vinovat, iar celalalt sa aiba dreptate deplina. Dreptatea este doar un punct de vedere, nimic mai mult.

Astfel, accepta-ti la randul tau greselile si invata sa spui ca iti pare rau. Cere-ti scuze si arata partenerului ca sentimentele lui conteaza pentru tine si esti pregatita sa iti asumi partea de vina.

Cu totii gresim, ceea ce nu inseamna ca nu suntem buni de parteneri sau ca meritam sa fim parasiti. Certurile ne ajuta sa ne cunoastem atat opiniile cat si limitele unul altuia.

Fii sincera atunci cand iti ceri iertare si invata din greselile pe care le-ai facut. Permite acelasi lucru si partenerului tau.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top