Now Reading
Proiectul P de la Portret: o privire scurtă în peisajul intern

Proiectul P de la Portret: o privire scurtă în peisajul intern

daria-langa
proiectul-p-de-la-portret-o-privire-scurtă-în-peisajul-intern

O seară de descoperire la Galateca, în cadrul Anualei de Artă și Știință Reconectare, ne conduce în câteva universuri mirabile. Proiectul P creat de Daria Langa vizează chiar portretizarea unor peisaje interioare.

În preistorie, apariția imaginilor artistice și cartografice precede apariția limbajului scris și a sistemelor numerice. Se consideră că aceste prime tipuri de imagini i-ar fi ajutat pe oameni la ceea ce în terapia comportamentală se numește desensibilizare – diminuarea anxietății prin reprezentări repetitive ale obiectului fricii. Astăzi, producția obiectelor de artă și a materialelor infografice este mai mare ca niciodată și este foarte posibil că această intenție de desensibilizare, de control al necunoscutului să fie unul din motivele pentru care ne folosim în continuare, mai mult că niciodată, de reprezentări grafice, infografice, artistice, cartografice, de imagini provocatoare sau emoționale, pentru a prelucra și procesa stimulii și fenomenele exterioare.

Cercetările mele, plastice și teoretice  din ultima perioadă vizează legăturile dintre arte și științe, dintre tipologiile de imagini specifice artelor și cele specifice științelor. Aceste imagini infografice, la fel ca și arta cu care ne-am obișnuit, propun reprezentări ale lumii, modele ale sale. Modele prin definiție, ele oferă o imagine sintetizată a ceva și modelează  mai departe viziunea și perspectiva celor care le privesc. Trăsătura fundamentală a ambelor domenii este faptul că sunt ghidate de scopul descoperirii, al devoalării, iar ambele, fie că descoperă structuri, cauze, substanțe elementare, fațete nevăzute ale unei probleme sau stări imprecise, s-au dezvoltat organic pe parcursul timpului din instinctul oamenilor de a se înțelege pe ei și locul lor în lume. Ambele folosesc masiv simbolismul și ambele pot stimula imaginația oamenilor.

Citește continuarea articolului în ediția de iunie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top