Now Reading
Gandim in stereotipuri?

Gandim in stereotipuri?

Revista Psychologies

Inteligenta noastra este conditionata de stereotipurile perceptiilor noastre sociale. Dovada? se pare ca barbatii (si femeile, intr-o masura mai mica) se comporta fara prea multa istetime in prezenta blondelor, fapt nascut din prejudecatile legate de ele.

repere psy, stereotipuriSi, de vreme ce concluzia a aparut in prestigiosul Journal of Experimental Psychology, se pare ca are un experiment stiintific la baza. Se pare ca cei carora li s-a dat sa rezolve cateva probleme de logica in prezenta unor femei blonde au avut rezultate slabe. Cercetatorii au denumit acest efect „bimbo delusion”.

Analiza aprofundata a fenomenului a demonstrat ca efectele nu sunt grave dar ca ele se datoreaza distragerii exercitate de parul blond si de prejudecata ca persoanele blonde nu… pun probleme intelectuale, un stereotip social foarte puternic alimentat, spun ei, mai ales de filme precum „Barbatii prefera blondele.”

Thierry Meyer, profesor de psihologie sociala la Universitatea Paris Nanterre explica: „oamenii, confruntati cu stereotipurile de perceptie sfarsesc prin a actiona conform cu acestea. In cazul de fata blondele au potentialul de a face oamenii sa actioneze prosteste, pentru ca ele fac apel la stereotipul inconstient al blondei naive si prostute.”

Dar cum a evoluat rasa noastra catre culoarea deschisa a parului este un mister. Se presupune ca, la un moment dat, a avea par blond si ochi albastri a fost un avantaj adaptativ pentru femei, nascut la sfarsitul erei glaciare, in competitia lor pentru barbati puternici, acest tip de infatisare oferindu-le mai multa vizibilitate si garantia unor gene suficient de diferite pentru a naste copii sanatosi. Sa fie oare la fel si azi?.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top