ALEGE NATURAL – de ce ingredientele naturale sunt o garanție pentru o sănătate durabilă

Sănătos în secolul XXI ?
A trăi în sec. XXI se poate compara cu o cursă de formula I. Totul se desfășoară la mare viteză, periculos și palpitant. Trăim într-o epoca în care totul se schimbă într-un ritm uluitor: știința, tehnologia, cultura, obiceiurile, interacțiunea umană, transmiterea informațiilor. În acest context este tot mai greu să înveți să îți păstrezi echilibrul și implicit un stil de viată sănătos.
A avea un stil de viață sănătos nu este știința rachetelor, sunt câteva noțiuni, câțiva pași care trebuie însușiți și urmati. Printre care este, cel mai important probabil, este alegerea alimentelor naturale.
Cum să începi?
Eu am o lista de cumpărături cu alimentele de bază pe telefonul meu, începând de la sarea de mare fără iod adăugat, uleiul de măsline ecologic, lapte, iaurt si brânzeturi bio, legume și fructe de sezon, carne, ouă, alune coapte, migdale, lapte de cocos, etc. Lista mea conține doar alimente pe care le-am selectat ca fiind naturale, sănătoase și simple, fără conservanți, stabilizatori sau alte ingrediente de sinteză adăugate. Dacă vreodată sunt tentată să fac abateri, acestea sunt excepții, nu sunt alimente pe lista mea și cumpăr rar.
Știu că aceste alimente pe care le cumpăr, în forma proaspătă, simplă și naturală îmi vor oferi opțiuni sănătoase de hrană și-mi va fi ușor să respect un regim alimentar sănătos.
Beneficiile ingredientelor naturale
- Puritatea și absența chimicalelor nocive – alimentele naturale, procurate în starea proaspătă, din zona în care locuim ne oferă cea mai bună alternativă de a evita adaosul de substanțe chimice cu efect de conservare și stabilizare pe termen lung.
- Biodisponibilitate și absorbție eficientă – alimentele naturale sunt bogate în substanțe active (vitamine, minerale, proteine, enzime) corpul le recunoaște ca atare și sunt absorbite eficient și în proporția cea mai mare.
- Sursă de nutrienți completă și echilibrată – aceste alimente sunt o sursă bogată și echilibrata din nutrienți de bază care hrănesc, regenerează. Consumată pe termen lung, vindecă celulele din corp, țesuturile și organele.
Impactul ingredientelor naturale asupra sănătății durabile
- Prevenția în apariția bolilor cauzate de stil de viață nesănătos – o alimentație bazată pe alimente superprocesate bogate în substanțe chimice de adaos este o alimentație periculoasă. Aduce în corp substanțe chimice care nu se pot elimina și se acumuleaza prin depozitarea în tesutul adipos, mărind riscul de boli inflamatorii, hiperaciditate, sau chiar situații mai grave.
- Îmbunătățirea sistemului imunitar – atunci cand corpul este hrănit cu alimente de calitate chiar și sistemul imunitar funcționează bine. Se cunosc deja anumite categorii de alimente care alerteaza sistemul imunitar și îl împiedica să fie echilibrat (alimente care conțin gluten, zahăr în exces, o lista lunga de alimente care produc aciditate în organism) O imunitate mai bună este asigurată de o alimentație simplă, naturală, bazată pe legume și fructe în stare proaspătă.
- Îmbunătățirea stării generale de bine – consumând alimente naturale corpul va fi corect hrănit cu substantele nutritive de care are nevoie, va cere o cantitate mai mică de hrană și starea generală de bine se va îmbunătăți. Greutatea va fi ținută sub control, somnul va fi mai bun și mai odihnitor, vei avea o mobilitate mai bună și capacități cognitive îmbunătățite.
Exemple de ingrediente naturale și efectele lor pozitive
Din momentul în care ești preocupat de o alimentatie naturala și începi sa cauti, vei vedea ca sunt resurse nelimitate, și vei putea face alegeri sănătoase în funcție de zona de locuit sau anotimp. Voi exemplifica în continuare, doar cateva, dintre cele mai reprezentative ingrediente naturale care ar trebui sa facă parte din alimentatia ta.
- ALOE VERA – cu o istorie de mii de ani, aceasta planta a cucerit lumea modernă prin celebrul deja suc de aloe vera. În varianta pură, 100% natural și certificat organic, acest produs aduce beneficii remarcabile sistemului digestiv, influențând în bine sistemul imunitar și îmbunătățind buna funcționare a întregului organism.
- ULEIUL DE MĂSLINE – un alt super-aliment de nelipsit în viața unei persoane active. Acizii grași Omega 9 fac parte din categoria grasimilor bune care diminuează efectul negativ al grasimilor rele. Ei îmbunătățesc circulația sanguină, normalizeaza tensiunea arteriala, au efect antiinflamator și echilibreaza sistemul nervos. Acestea sunt doar cateva din multitudinea de beneficii oferite de acizii grași din uleiul de măsline.
- USTUROIUL – usturoiul face parte din categoria restransa de produse numite aliment medicament. Este recunoscut pentru multiplele sale beneficii terapeutice, fiind folosit de secole atat în alimentatie cat si ca remediu natural. Dintre efectele cele mai renumite, usturoiul are proprietăți antimicrobiene, antioxidant puternic, contribuie la detoxifierea organismului, în special de metale grele (plumb și mercur). Consumul de usturoi stimulează producția de celule albe din sange ceea ce crește capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor și bolilor. Este benefic în metabolismul glucozei, ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Și nu în ultimul rand, imbunatateste sanatatea inimii deoarece previne acumularea de placi pe artere și reduce riscul bolilor cardiovasculare. Cu atat de multe beneficii ai vrea sa mananci usturoi la fiecare masa, dar mirosul puternic pe care îl degaja ne face sa ne gandim bine înainte. Vrei beneficiile usturoiului dar fără mirosul neplăcut ? Exista suplimente alimentare care ne vor da toate beneficiile usturoiului concentrat într-o capsula protejata și inodora.
- ARGININA – este un aminoacid esențial (deci corpul nu-l poate produce) și care este implicat în numeroase procese biologice în organism. Câteva dintre principalele beneficii sunt: îmbunătățește circulația sanguina prin dilatarea ușoara a vaselor de sânge cu ajutorul oxidului nitric; susține sistemul imunitar – stimulează producția de celule imunitare care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor; contribuie la creșterea masei musculare – prin promovarea sintezei proteinelor; stimulează producerea de colagen accelerând procesul de vindecare a rănilor și țesuturilor; îmbunătățește funcția sexuală prin creșterea fluxului sanguin.
Sfaturi practice pentru alegerea ingredientelor naturale
- Citirea etichetelor – deși este o diversitate infinită de produse alimentare și consum, nu va trebui sa le cunoaștem pe toate, deoarece avem anumite preferințe. În timp, ne facem o selecție de produse preferate și eticheta acelor produse este bine să o studiem. Astfel vom decide dacă este bine să păstrăm produsul în lista preferintelor noastre sau vom cauta sa-l inlocuim cu ceva mai sănătos. În continuare va dau cateva criterii de selecție:
- Maxim 5 ingrediente – este preferabil de ales un produs care contine maxim 5 ingrediente naturale pe care le recunosti si se găsesc în mod uzual într-o bucătărie.
- Evită excesul de zahăr, sare și grăsimi hidrogenate (saturate / trans)
- Evita produse cu aditivi alimentari, conservanți, stabilizatori, nitritț, corectori de gust, colorant alimentar. Chiar dacă fiecare din aceste ingrediente se găsește în produs în doza admisă, prin cumulare prezența lor în corp poate provoca reacții adverse. În plus, sunt genul de produse care rămân în corp și nu se elimină prin mijloacele obișnuite.
- Alegerea producătorilor locali – prin alegerea producătorilor locali din zona în care locuim, avem șanse sa consumăm alimentele cele mai proaspete și de buna calitate.
- Adoptarea unui stil de viață natural – un stil de viata orientat spre natural include consumarea de hrană sănătoasă, apa și ceaiuri de plante în locul sucurilor fabricate, mișcare în aer liber, plimbare sau drumetii.
În concluzie, vă încurajez să faceți alegeri conștiente în favoarea produselor naturale pentru un stil de viață sănătos pe termen lung. Sa constientizați importanța unei abordări “pro-natura” nu doar pentru sănătatea personală ci și pentru sănătatea planetei.