3 concepții greșite despre terapia de cuplu care cresc riscul de divorț

Tot mai multe cupluri ajung la divorț, deși de multe ori își pot salva relația cu ajutorul unui terapeut. Dar au idei preconcepute despre psihoterapie…

Multe cupluri nu-și întrețin relația. În schimb, sunt copleșite de distrageri normale – stresul la locul de muncă, rate la bancă, rufe la spălat, temele la matematică cu copiii…

Citește și:

Ce greşeli faci în cuplu când suferi de anxietate

13 motive pentru care bărbații înșală femeile pe care le iubesc

Erodarea relației lor se produce lent și constant în timp. Modelele problematice pot începe să se întipărească în relație, ca și atunci când ploile abundente se scurg pe un deal și formează brazde adânci în sol.

Atunci când plouă din nou, apa se va duce exact în aceste crevase care au purtat aluviunile. Comportamentul și comunicarea dintre doi oameni funcționează în același mod.

Atunci când există un argument exploziv, ambii spun și fac exact aceleași lucruri pe care le-au spus și făcut  înainte – și nici măcar nu recunosc tiparul distructiv.

Astfel, începe să le fie afectată încrederea, nemaifiind siguri dacă le mai place de partenerul lor și, astfel, începe distanțarea din punct de vedere emoțional, cochetând cu ideea unui nou început, fără a încerca să repare ceea ce este greșit în relația lor prezentă.

 

Prevenția este mai importantă decât intervenția

Totuși există cupluri responsabile, care ajung la terapie de cuplu când încă mai pot salva relația. Își dau seama că pur și simplu ar fi capabili să oprească ploaia înainte ca aceasta să înceapă, cu atât mai mult să lase crevase.

Aceste cupluri sunt inteligente, deoarece, conform cercetărilor, prevenția este de trei ori mai eficientă decât intervenția. Dar nu toate, din păcate.

Conform cercetărilor făcute de dr. Gottman, un cuplu obișnuit așteaptă șase ani înainte de a solicita ajutor privind problemele conjugale.

Concepții greșite despre terapie

Un străin oarecare îmi va spune ce să fac. Psihoterapia nu este ca școala, unde există un terapeut atotștiutor care îți va spune cu autoritate ce să faci, iar tu, evident, revoltat, devii defensiv înainte de a începe.

Un psihoterapeut bun are obiectivitate și experiență, acționează în calitate de consultant și vede problemele pe care tu le descrii în contextul sutelor de povești pe care le-a auzit și a datelor științifice pe care le deține.

Poate face legătura între problemele actuale și trecutul tău; sau poate observa modelele de comportament sau de comunicare care, pentru tine, sunt mai greu de observat, și îți poate oferi o perspectivă diferită.

Nu hotărăște el! Tu ești cel care ia decizia finală, bazându-te pe obiectivitatea sfatului dat de un profesionist.

 

Terapia costă prea mult și durează prea mult timp. Acestea sunt scuze obișnuite. Timpul unui psihoterapeut educat ani de zile și care oferă psihoterapie la standarde internaționale are, evident, un cost, dar tangibil, însă și divorțul are la fel, poate costuri mult mai mari.

Invocând îngrijorările legate de bani, timp sau disponibilitate, acest lucru poate fi un voal pentru lupta ta cu vulnerabilitatea.

 

Nu vreau ca cineva să cunoască treburile noastre. La baza acestei afirmații poate sta o luptă cu rușinea. Dacă ai datorii mari, dacă ai o dependență, dacă ai fost abuzat, ai curaj și încredere și împărtășește-le psihoterapeutului, ca să te poată ajuta.

Un psihoterapeut este un profesionist, la fel ca și un avocat, a cărui licență depinde de practica confidențialității.  Nu îți fie teamă! Ca societate, este timpul să ne schimbăm atitudinea față de psihoterapia de cuplu și să ne salvăm căsniciile înainte de a fi prea târziu.

 

De Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman, cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite.  http://www.idtherapy.ro, nadia.gorduza@idtherapy.ro, +40751 202 272

Foto: Shutterstock.com

 

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
6 minciuni pe care ni le spunem dacă ne împăcăm cu fostul iubit
6 minciuni pe care ni le spunem dacă ne împăcăm cu fostul iubit

Există momente în care reluarea relației cu fostul iubit pare o idee bună. De regulă nu este, deși există și excepții. Iată cele mai frecvente miciuni pe care ni le spunem drept încurajări.

Citeste
7 calități pe care o femeie puternică le apreciază la un bărbat
7 calități pe care o femeie puternică le apreciază la un bărbat

Dacă îți dorești o relație cu o femeie puternică, iată câteva indicii utile. Iar dacă ești o astfel de femeie, acestea sunt calitățile de căutat la un partener.

Citeste
5 moduri de a face o despărțire mai ușoară
5 moduri de a face o despărțire mai ușoară

Nu există despărțire fără suferință, dar uneori, complicăm situația în mod inutil. Iată câteva moduri de a face separarea mai ușoară.

Citeste
Comunicarea în cuplu: importanța implicării partenerului în evoluția noastră personală
Comunicarea în cuplu: importanța implicării partenerului în evoluția noastră personală

Cu toții ne schimbăm și evoluăm, iar când suntem într-o relație, este important să includem partenerul în procesul de transformare. Odată în plus, iată de ce este importantă comunicarea în cuplu.

Citeste
Parenting: 5 sfaturi pentru a crește copii echilibrați emoțional
Parenting: 5 sfaturi pentru a crește copii echilibrați emoțional

Ne dorim să creștem copii fericiți și echilibrați emoțional, iar în acest sens căutăm cele mai bune recomandări. Iată 5 sfaturi de parenting ale psihologilor.

Citeste
5 semne că ești cu un partener nepotrivit
5 semne că ești cu un partener nepotrivit

Trăim convinse că este suficient să ne dorim amândoi să rămânem împreună ca să fim fericiți. Dar asta se poate întâmpla și cu un partener nepotrivit. Iată câteva indicii.

Citeste