3 concepții greșite despre terapia de cuplu care cresc riscul de divorț

Tot mai multe cupluri ajung la divorț, deși de multe ori își pot salva relația cu ajutorul unui terapeut. Dar au idei preconcepute despre psihoterapie…

Multe cupluri nu-și întrețin relația. În schimb, sunt copleșite de distrageri normale – stresul la locul de muncă, rate la bancă, rufe la spălat, temele la matematică cu copiii…

Citește și:

Ce greşeli faci în cuplu când suferi de anxietate

13 motive pentru care bărbații înșală femeile pe care le iubesc

Erodarea relației lor se produce lent și constant în timp. Modelele problematice pot începe să se întipărească în relație, ca și atunci când ploile abundente se scurg pe un deal și formează brazde adânci în sol.

Atunci când plouă din nou, apa se va duce exact în aceste crevase care au purtat aluviunile. Comportamentul și comunicarea dintre doi oameni funcționează în același mod.

Atunci când există un argument exploziv, ambii spun și fac exact aceleași lucruri pe care le-au spus și făcut  înainte – și nici măcar nu recunosc tiparul distructiv.

Astfel, începe să le fie afectată încrederea, nemaifiind siguri dacă le mai place de partenerul lor și, astfel, începe distanțarea din punct de vedere emoțional, cochetând cu ideea unui nou început, fără a încerca să repare ceea ce este greșit în relația lor prezentă.

 

Prevenția este mai importantă decât intervenția

Totuși există cupluri responsabile, care ajung la terapie de cuplu când încă mai pot salva relația. Își dau seama că pur și simplu ar fi capabili să oprească ploaia înainte ca aceasta să înceapă, cu atât mai mult să lase crevase.

Aceste cupluri sunt inteligente, deoarece, conform cercetărilor, prevenția este de trei ori mai eficientă decât intervenția. Dar nu toate, din păcate.

Conform cercetărilor făcute de dr. Gottman, un cuplu obișnuit așteaptă șase ani înainte de a solicita ajutor privind problemele conjugale.

Concepții greșite despre terapie

Un străin oarecare îmi va spune ce să fac. Psihoterapia nu este ca școala, unde există un terapeut atotștiutor care îți va spune cu autoritate ce să faci, iar tu, evident, revoltat, devii defensiv înainte de a începe.

Un psihoterapeut bun are obiectivitate și experiență, acționează în calitate de consultant și vede problemele pe care tu le descrii în contextul sutelor de povești pe care le-a auzit și a datelor științifice pe care le deține.

Poate face legătura între problemele actuale și trecutul tău; sau poate observa modelele de comportament sau de comunicare care, pentru tine, sunt mai greu de observat, și îți poate oferi o perspectivă diferită.

Nu hotărăște el! Tu ești cel care ia decizia finală, bazându-te pe obiectivitatea sfatului dat de un profesionist.

 

Terapia costă prea mult și durează prea mult timp. Acestea sunt scuze obișnuite. Timpul unui psihoterapeut educat ani de zile și care oferă psihoterapie la standarde internaționale are, evident, un cost, dar tangibil, însă și divorțul are la fel, poate costuri mult mai mari.

Invocând îngrijorările legate de bani, timp sau disponibilitate, acest lucru poate fi un voal pentru lupta ta cu vulnerabilitatea.

 

Nu vreau ca cineva să cunoască treburile noastre. La baza acestei afirmații poate sta o luptă cu rușinea. Dacă ai datorii mari, dacă ai o dependență, dacă ai fost abuzat, ai curaj și încredere și împărtășește-le psihoterapeutului, ca să te poată ajuta.

Un psihoterapeut este un profesionist, la fel ca și un avocat, a cărui licență depinde de practica confidențialității.  Nu îți fie teamă! Ca societate, este timpul să ne schimbăm atitudinea față de psihoterapia de cuplu și să ne salvăm căsniciile înainte de a fi prea târziu.

 

De Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Este medic psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat în terapia de cuplu prin metoda Gottman, reprezentant al Institutului Gottman din SUA, având certificari la nivel național și international. A urmat un executive MBA în Statele Unite. Tel.: +40751 202 272, http://www.idtherapy.ro, nadia.gorduza@idtherapy.ro

Foto: Shutterstock.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Ai un nou-născut? Nu uita de intimitatea în cuplu
Ai un nou-născut? Nu uita de intimitatea în cuplu

Venirea pe lume a unui copil este motiv de bucurie, dar și o provocare pentru tinerii părinți. În vârtejul noilor evenimente și responsabilități, iată cum să avem grijă de intimitatea în cuplu.

Citeste
Parenting: cum gestionezi eșecurile copilului tău în beneficiul lui
Parenting: cum gestionezi eșecurile copilului tău în beneficiul lui

Deseori ne temem că cei mici nu vor avea succes, nu vor reuși, nu vor ajunge unde… ne-am dori noi. Astfel, nu facem decât să le dezvoltăm anxietatea. Iată cum poți gestiona corect eșecurile copilului tău.

Citeste
Cum să-ți protejezi cuplul de o familie toxică, a lui sau a ta
Cum să-ți protejezi cuplul de o familie toxică, a lui sau a ta

Ar fi ideal să avem o relație sănătoasă cu familia proprie și cea a partenerului. Dar ce avem de făcut când avem o familie toxică și ne strică armonia cuplului? Iată cum să ne protejăm.

Citeste
Cum gestionezi anxietatea de separare a copilului tău
Cum gestionezi anxietatea de separare a copilului tău

Între copil și mamă, încă de la naștere, se formează o legătură puternică. De aceea, plecarea mamei la serviciu sau a copilului la grădiniță pot naște anxietatea de separare. Iată cum o putem remedia.

Citeste
Ea face un copil fără acordul lui. Impactul asupra tatălui și copilului
Ea face un copil fără acordul lui. Impactul asupra tatălui și copilului

Ea rămâne însărcinată și păstrează copilul, chiar dacă el e împotrivă. Ce le determină pe femei să nu țină cont de voința bărbatului și care este impactul pentru viitorul tată sau pentru copil? Răspunsuri de la Cătălin Dandeș, psihoterapeut.

Citeste
Motive greșite pentru care rămânem într-un cuplu nefericit
Motive greșite pentru care rămânem într-un cuplu nefericit

Nu ești mulțumită de relația ta? Lucrurile nu par să se schimbe și parcă nici nu-ți mai vine să încerci? Cu toate acestea, eziți să te desparți… Iată motivele greșite pentru care rămânem într-un cuplu nefericit.

Citeste