Now Reading
De ce dietele nu funcționează? Stilul de viață NODIET

De ce dietele nu funcționează? Stilul de viață NODIET

Alina Selezeanu
Alina Selezeanu, povestea din spatele surplusului de kilograme

De câte ori ai început o nouă dietă? De câte ori ți-ai propus să-ți schimbi complet stilul de viață? De câte ori ți-ai făcut abonamente la sală și ți-ai umplut frigiderul cu alimente light? De câte ori te-ai înfometat, doar, doar, acul cântarului se va mișca?

De câte ori ai fost dezamăgită de rezultate? De câte ori ai abandonat pentru ca mai târziu să o iei iar de la capăt?

Te invit într-o călătorie care îți va schimba perspectiva asupra dietei și asupra relației cu mâncarea.

Motivul principal pentru care dietele nu funcționează este că îți fură LIBERTATEA! Libertatea de a mânca ce îți place, libertatea de a decide tu: ce, când, cum, cât mănânci! Dietele îți impun un stil de viață care nu se potrivește cu al tău. Dietele îți fac un program de mese, îți spun ce alimente să mănânci și în ce cantitate, te restricționează caloric și elimină grupe de alimente pe care tu poate le adori! Poate fi așa ceva sustenabil? Cu siguranță, NU.

Probabil ai experimentat deja numeroase diete și te-ai confruntat cu frustrarea că rezultatele pe termen lung nu au fost cele dorite. Dietele restrictive și temporare nu știu să se adapteze stilului tău de viață, nu-ți cunosc programul de lucru, nu-ți știu preferințele alimentare, nu-ți cunosc personalitatea, habar nu au ce emoții ai, ce stări, ce trăiri!! Dietele restrictive nu te învață esențialul: cum să-ți schimbi obiceiurile, cu pași mici, cu blândețe și înțelegere, într-un mod care să te ajute să slăbești sănătos, armonios și apoi să te menții!

Ți s-a spus de atâtea ori că pentru a slăbi trebuie:

  •  să ții dietă!
  • să te înfometezi!
  • să nu mai mănânci carbohidrați!
  •  să ai voință, ambiție, motivație!
  •  să-ți faci abonament la sală!
  •  să renunți la alimentele preferate!
  •  să nu mai mănânci seara!

Ce e adevărat din toate acestea? Nimic!

Singurul lucru adevărat e că, dacă citești acest articol, probabil ai o problemă cu greutatea, imaginea corporală și relația cu mâncarea.

DAR NU ESTE VINA TA! Nu, nu ești “defectă”, nu e că n-ai voință, ambiție sau motivație! Nimic din toate astea! Ci doar că ești o femeie normală, blocată într-un cerc vicios în care ai intrat într-un anumit moment al vieții tale. Ocaziile să cazi în această capcană sunt numeroase și asta încă de la o vârstă fragedă.

Presiunea pe care societatea o pune pe imaginea corporală a femeii, este enormă și începe încă din copilărie. Mass media, rețelele sociale, revistele, prezintă (impun) un model feminin care nu există în realitate, femei cu aspect fizic ireal editat de programele informatice sau chirurgie. Și te simți presată să te conformezi.

Și te trezești intrând în cercul vicios al dietelor, îți surâde imediat: “dieta care te slăbește 10 kg în 3 săptămâni pentru a fi în formă pe plajă”. Banal, aparent fără dificultăți. Și pierzi efectiv 10 kg, genial!! Nu-i nimic că te-ai înfometat, nu-i nimic că te-ai chinuit, nu-i nimic că organismul a fost privat de toți nutrienții, ce mai contează, ai slăbit, ești gata să ieși pe plajă, ești gata să-ți pui rochia roșie cu buline negre pentru ieșirile pe faleză și abia aștepți să ieși seara la restaurant și să te înfrupti cu toate bunătățile. Că doar până acum te-ai abținut.

 

Și gata, ciclul pedeapsă-recompensă s-a instalat!

Și acest ciclu va continua până când dietele vor funcționa tot mai greu, spre deloc. Atunci vei intensifica restricțiile, controlul, vei da dovadă de și mai multă “voință” – dar catastrofă! Nimic nu mai merge! Dimpotrivă: totul se agravează: greutatea, obsesia, compulsiile, depresia.

Și termini gândindu-te că problema ești tu. Că ceva nu funcționează la tine!

Te gândești că nu ai voință pentru că nu-ți poți controla relația cu mâncarea, dar în realitate asta n-are nicio legătură cu voința: ești doar blocată într-o luptă cu mecanismele de supraviețuire normale și naturale ale corpului tău.

Când supui corpul unei diete sau unei restricții fie ea de natură fizică și/sau psihologică, îi provoci o reacție de autoapărare împotriva căreia VOINȚA ta nu mai are nicio putere.

 

Ce este restricția?

Restricția fizică – este un ansamblu de măsuri care vizează reducerea aportului alimentar fizic:

Această restricție fizică poate avea mai multe forme:

  • reduce agresiv aportul caloric;
  • eviti anumitor alimente, nutrienți (de exemplu carbohidrați);
  • mănânci după reguli și orare stabilite de alții și cu care nu te potrivești (de exemplu 3 mese principale și 2 gustări);
  • mănânci fără să ții cont de semnalele tale reale de foame și de sațietate (de exemplu mic dejun obligatoriu, deși nu ți-e deloc foame dimineața);

Restricția mentală sau psihologică înseamnă o modalitate restrictivă și culpabilizantă raportată la mâncare. De exemplu:

  •    nu îți permiți un răsfăț pentru că nu este „sănătos” sau este prea caloric;
  •    nu te mănânci chiar dacă îți e foame pentru că ai mâncat destul și te îngrași;
  •    te învinovățești pentru că ai căutat confortul emoțional în mâncare;

Restricție fizică sau mentală, te închizi deci într-un munte de reguli, credințe, postulate externe pe care ești tentată să le asculți împotriva nevoilor corpului tău.

Nu respecți senzațiile alimentare ale corpului tău și într-un final nici nu le mai recunoști.

Restricția fizică și restricția mentală sunt principalele responsabile ale surplusului de greutate, ale fluctuațiilor ponderale (yo-yo) și ale compulsiilor alimentare: ronțăieli, ciugulit, pofte de nestăvilit.

 De ce restricțiile ne îngrașă?

Aceste moduri de funcționare care vizează să controlezi sau să restricționezi aportul alimentar în detrimentul nevoilor firești ale corpului declanșează o reacție de stres major în organismul nostru.

Creierul nostru istoric (arhaic) declanșează atunci o cascadă de mecanisme de supraviețuire împotriva cărora, rațiunea noastră, voința noastră, determinarea noastră cea mai feroce – sunt complet neputincioase.

 De ce?

Pentru creierul nostru orice formă de restricție, chiar asumată (de exemplu regim, dietă) pune în pericol supraviețuirea noastră.

Pentru asta va activa mecanisme fiziologice (de care noi nu suntem conștienți) care vor încetini, pe de o parte, metabolismul în scopul prezervării de suficientă energie disponibilă pentru funcțiile vitale esențiale și pe de altă parte va exacerba circuitele de foame care să ne forțeze să reconstituim cât mai repede rezervele de grăsime.

Aceste mecanisme ultra puternice au ca scop eliminarea voinței tale până la a te împinge să mănânci mai mult și tot mai mult, transformându-te într-o marionetă a mâncării. Pierzi controlul, nu-ți mai stăpânești comportamentul. Devii victimă propriului tau creier.

Deci, totul este pierdut?

NU, absolut NU!

Și vestea bună este că, pentru a slăbi sau pentru a scăpa de compulsiile alimentare, nu este nevoie să numeri caloriile, să renunți la anumite categorii de alimente, să restricționezi agresiv aportul caloric sau să te privezi de alimentele care îți plac, dimpotrivă!

Trebuie doar să încetezi să te gândești la tine ca la o persoană la dietă.

De aceea, am creat programul NODIET – program semnatură proprie, din care vei găsi câteva elemente valoroase în resursa gratuita de pe site: www.alinaselezeanu.ro

Cu ajutorul acestui program:

  •   vei face pace cu mâncarea;
  •   vei învăța să-ți construiești farfurii echilibrate;
  •   vei învăța să-ți recunoști senzațiile de foame și de sațietate;
  •   te vei împăca cu propriul corp;
  •   vei slăbi sănătos și armonios și vei învăța cum să te menții;
  •   vei reînvața cum să mănânci sănătos, gustos și adaptat la stilul tău de viață;
  •   vei elimina greutatea mentală legată de controlul alimentar;
  •   vei putea, în sfârșit, să te bucuri din plin de proiectele tale, de visurile tale, de viața ta în libertate.

 

 

Descarcă ghidul Cum să slăbești și să te menții fără diete, restricții, înfometare!

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top