Now Reading
A te simti bine in pielea ta, cliseu sau adevar? Cum iti influenteaza viata aspectul fizic

A te simti bine in pielea ta, cliseu sau adevar? Cum iti influenteaza viata aspectul fizic

Revista Psychologies

Se intampla sa auzi destul de des sfaturi despre cum sa fii mai frumoasa, cum sa arati mai bine sau, pur si simplu, despre ce sa faci ca sa te simti mai bine in pielea ta. Insa ce vor sa spuna toate aceste lucruri? Daca incerci sa desparti in doua tabere dorinta de a fi mereu frumoasa si resemnarea cu propriul aspect, ele vor fi extrem de diferite. Ce spun, de fapt, studiile ca va conta mai mult pentru noi? Atractivitatea sau relaxarea fata de modul in care aratam?

„Frumusetea e in ochii privitorului” este o sintagma binecunoscuta, care reflecta si ea o mare parte de adevar. Teoretic, ar trebui sa spuna ca acest termen este unul subiectiv si depinde de parametrii fiecaruia de a defini asta.

Insa cercetatorii s-au pus de acord cu privire la anumite trasaturi generale, ce, in mod statistic, definesc atractivitatea in ochii majoritatii.

 

Ce inseamna, de fapt, frumusetea?

Spre exemplu, mai multe studii din ultima vreme s-au concentrat asupra importantei simetriei fetei, care indica o oarecare „frumusete” general valabila. De aici, au pornit diverse ipoteze.

Un studiu din 2007, publicat in The Royal Society Publishing, demonstreaza cum lumea asociaza cel mai des ideea de frumusete cu simetria, pentru ca ea ar demonstra un soi de evolutie sanatoasa. Fetele simetrice sunt, asadar, mai bine acceptate de catre societate.

 

Persoanele considerate atractive au mai multe de castigat

Spre exemplu, un grup de cercetatori de la Universitatea din Chicago a demonstrat ca efectele aspectului fizic se observa inca din copilarie.

Spre exemplu, copiii considerati mai „draguti” au sanse sa ia note mai mari decat ceilalti, pentru ca, in mentalul colectiv, infatisarea placuta este asociata cu succesul, ori cu mai bune aptitudini de comunicare.

Astfel ca unei persoane cu aspect fizic placut (si cand spunem placut ne referim chiar la subiectivismul „privitorului”) ii este acordata mai usor increderea ca poate duce la bun sfarsit anumite atributii.

Tot in acest sens, au existat si studii care au corelat ascensiunea profesionala sau salarizarea cu atractivitatea fizica.

De asemenea, un studiu publicat in 2010 in jurnalul Human Nature sustine ca frumusetea joaca un rol important si in prietenie – ne alegem prietenii in functie de aspectul lor fizic.

Asadar, spune studiul, atractivitatea unei femei este in stransa legatura cu cea a prietenilor sai. De asemenea, cu cat o persoana este mai atractiva, cu atat va stabili conexiuni sociale mai stranse cu cei din jur.

Concluzia unui alt studiu este ca, in functie de modul in care ne percepem fata si forma ei, se modifica si increderea de sine.

Pe scurt, daca avem impresia ca aratam bine intr-o zi, increderea creste, comunicam mai bine cu ceilalti si ne facem mai bine intelesi.

 

Cum facem sa impacam toate aspectele

Cercetatorii au stabilit, asadar, ca, atunci cand ceilalti ne considera atractivi se poarta mai frumos cu noi, ori ca este absolut necesar ca noi sa avem o parere buna despre noi pentru a stabili conexiuni de succes cu ceilalti. Insa cum putem „lucra” la aceste aspecte?

In primul rand, este important sa ai grija de lucrurile care conteaza pentru tine. Daca stii ca trei kilograme in plus te vor intrista peste masura, atunci ai grija ca aceste kilograme sa nu se apropie de tine prea usor, avand un regim sanatos, fara sa transformi asta intr-o obsesie.

De asemenea, incearca sa iti pui in valoare punctele forte. Stii ca iti vine bine rujul rosu? Atunci foloseste-l mai des. Si, nu in ultimul rand, ai grija de tine fara ca asta sa te preocupe exagerat de mult. Adopta trucuri simple de ingrijire.

Tine mereu cu tine un fond de ten cu acoperire buna si o mascara potrivita pentru genele tale, ai grija ca parul sa arate mereu fresh, intr-un mod natural, folosind o perie rotativa ce ii ofera volum – poti gasi una eficienta si usor de folosit la Philips – sau, pur si simplu, tine in geanta o mini-trusa de machiaj de care te poti folosi oricand.

Important este sa iti placa ceea ce vezi atunci cand te uiti in oglinda – daca tu nu te placi, atunci nici ceilalti nu vor fi cuceriti de tine!

 

Foto: pixabay.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top