Now Reading
Protest in fata Primariei Capitalei

Protest in fata Primariei Capitalei

Revista Psychologies

Marti, 25 noiembrie, Ziua Internationala pentru Combaterea Violentei asupra Femeilor, Coalitia pentru Egalitate de Gen a organizat un protest in fata Primariei Capitalei. Revendicarile coalitiei vizeaza crearea de servicii mai bune pentru victimele violentei precum si realizarea unor campanii de informare privind drepturile victimelor adresate publicului larg.

Conform legislatiei in vigoare aceste atributii cad in sarcina autoritatilor locale ce de multe ori nu recunosc violenta asupra femeilor ca pe o problema importanta si nici nu aloca resursele necesare.

Reprezentantele Coalitiei au inmanat in mod oficial un memoriu Primariei Generale dar si primariilor de sector, memoriu in care sunt subliniate o serie de lipsuri identificate in asistarea victimelor.

In timpul protestului, Primaria Generala a trimis-o pe  Cosmina Simiean Nicolescu, directoarea Directiei Generale de Asistenta Sociala sa stea de vorba cu reprezentantele Coalitiei pentru a explica personal prioritatile Primariei Generale in acest domeniu.

Dintre masurile promise de reprezentantii autoritatilor locale se numara demararea unui program de decont pentru certificatele medico-legale pentru victimele nevoiase, schimbarea conditiilor de admitere in adaposturi astfel incat primirea femeilor care solicita adapost sa nu mai fie conditionata de depunerea unei plangeri penale impotriva agresorului, precum si demararea unor campanii de educatie pentru tineri pe acest subiect.

Dintre solicitarile protestatarelor ramase fara raspuns ramane chestiunea admiterii in adaposturi a femeilor ce nu au documente de identitate sau, si mai grav, a femeilor ce traiesc in Bucuresti fara rezidenta legala.

Reprezentarea legala a victimelor in instante ca parte integrata a asistentei femeilor agresate este de asemenea o problema ce ramane, din punctul de vedere al autoritatilor, in aer.

Consilierii juridici platiti din bani publici sunt de obicei prost platiti si insuficient calificati pentru a merge cu victimele in instanta. Decontarea asistentei juridice oferite de ong-uri intampina probleme birocratice si de legislatie.

Cei de la Primaria Sectorului 1 au gasit o modalitate de a achita aceste costuri insa, dupa spusele doamnei Simiean, solutia este la limita legalitatii (conform legii, institutiile publice locale nu pot achizitiona servicii de asistenta juridica si reprezentare in instanta decat cu aprobarea Consiliului Judetean, Local sau al Municipiului Bucuresti).

Angajarea psihologilor este un alt aspect dificil, nivelul de salarizare din sectorul public fiind o bariera in acest sens. Alte aspecte discutate s-au referit la: colaborarea DGASMB cu politia, IML si spitalele de urgenta, activitatile Directiei in proiecte din fonduri europene, colaborarea cu societatea civila.

Dupa depunerea memoriului, o prima reactie a venit de la Cristina Nicolescu, care detine functia de consilier in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Intr-un email adresat Coalitiei, doamna Nicolescu se declara dispusa sa sprijine demersul organizatiilor nonguvernamentale si sa gaseasca solutii pentru ca autoritatile locale sa ofere servicii mai bune de asistenta femeilor agresate.

Atat protestul cat si dialogul cu autoritatile locale este un inceput concret pentru a opri violenta asupra femeilor, fenomen ce afecteaza aproape un sfert din femeile din Romania.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top