Now Reading
Efectele terapeutice ale cainilor

Efectele terapeutice ale cainilor

Revista Psychologies

Datele statistice arata ca animalul de companie preferat, la nivel mondial, este cainele. Gabriela Stanciu, psiholog clinician, ne explica impactul pe care il au cainii asupra copiilor, familiei, dar si asupra noastra.

 

Originea relatiei dintre om si caine se pierde undeva in negura timpului. Nenumarate descoperiri arheologice, din diferite zone ale globului, au semnalat faptul ca animalele de companie, respectiv cainii, fac parte din viata noastra de mai bine de 25 000 de ani.

Dintre toate speciile de animale domesticite, doar cainele a fost cel care s-a apropiat de om din proprie vointa. Konrad Lorenz, prin studiile sale de etologie, a aratat ca in procesul de domesticire, doar cainii au manifestat comportamente de supunere si afectivitate neconditionata fata de om.

Daca in urma cu mii de ani, cainele presta pentru om doar diferite activitati de paza, de aparare si de ajutor la vanatoare, in prezent, s-a demonstrat stiintific ca, pe langa aspectul practic, prezenta cainelui in viata noastra este o sursa constanta de confort psihologic, cu efecte benefice in dobandirea si mentinerea sanatatii fizice si psihice.

 

Sanatate mai buna

Persoanele care aleg ca animal de companie un caine sunt mai active si au o conditie fizica mai buna. Explicatiile constau in faptul ca, proprietarii de caini sunt „obligati” sa aloce cel putin o ora din programul lor zilnic plimbarilor cu patrupedul in aer liber.

Placuta si relaxanta companie a cainelui, precum si miscarea zilnica contribuie la imbunatatirea calitatii somnului, la prevenirea problemelor cardiovasculare, la scaderea tensiunii arteriale, in cazul persoanelor cu hipertensiune arteriala, la mentinerea nivelului colesterolului si al trigliceridelor in limite normale.

La prima vedere, toate aceste efecte benefice pot parea surprinzatoare, dar specialistii in sanatate au confirmat faptul ca, mersul pe jos, in ritm alert, determina sistemul endocrin sa elibereze in organism un numar semnificativ de endorfine, si, dupa cum se stie, endorfinele au rolul de a contracara efectele stresului si durerii, actionand similar cu morfina, dar fara a da dependenta, de a induce starea de bine, de relaxare a organismului si de a intari sistemul imunitar.

 

Diminuarea stresului

Diminuarea distresului este un alt efect pozitiv al interactiunii noastre cu cainele. Studiile au semnalat ca este suficient doar sa ne privim cainele cand se joaca, sa-l mangaiem sau sa-l luam in brate si nivelul de distres se micsoreaza, iar treptat starea de bine si de relaxare se instaleaza in aproximativ 15 – 21 de minute.

O explicatie stiintifica a acestui efect, de altfel, valabila pentru orice activitate placuta, este ca, in interactiunea si contactul cu animalul de companie, nivelul cortizolului din organismul nostru scade, in timp ce nivelul serotoninei si al dopaminei creste.

Cortizolul este un hormon asociat stresului, serotonina este hormonul responsabil cu starea de bine, iar dopamina este hormonul asociat placerii. Insuficienta serotoninei in organism este motivul pentru care ne simtim deprimati, irascibili, sau avem insomnii.

 

Hormonii de atasament

Din interactiunea om – animal de companie, atat in organismul uman, cat si in cel al patrupedului, nivelului oxitocinei creste. Oxitocina este un hormon asociat atasamentului, cu rol in consolidarea sentimentul de iubire si de intarire a relatiei de atasament.

Un alt avantaj al detinerii unui animal de companie deriva din nevoia noastra de a-i oferi patrupedului conditii pentru o viata cat mai sanatoasa. Implicarea si responsabilizarea in ingrijirea animalului de companie ne inoculeaza un puternic sentiment al utilitatii, cu efecte benefice pentru sanatatea noastra psihica, mai ales, in cazul persoanelor depresive.

Prezenta unui caine in viata noastra ne tine ancorati in prezent, in aici si acum, ceea ce ne distrage atentia de la gandurile disfunctionale legate de trecut si de viitor. Se stie ca depresia si anxietatea se alimenteaza din astfel de ganduri disfunctionale.

Din aceste motive, tot mai multi psihoterapeuti recomanda un animal de companie ca modalitate de tratare a simptomatologiei anxioase si/sau depresive.

Persoanele care au un caine sunt mai prietenoase, relationeaza mai bine cu ceilalti, isi asuma mai usor si responsabil rolul de lider, sunt mai empatice si mai sigure de sine.

Prezenta animalului de companie faciliteaza si influenteaza pozitiv interactiunile interpersonale si stimuleaza comportamentele prosociale precum: prietenia, empatia, altruismul, non-agresivitatea, dispozitia pozitiva.

De aceea, psihoterapeutii din SUA le recomanda persoanelor mai timide, cu anxietate sociala sau celor care au tendinta de a se izola social, un animal de companie ca mijloc de diminuare a anxietatii si de imbunatatire a relationarii si comunicarii cu ceilalti.

Recent, cercetatorii din domeniul interactiunii om – animal de companie au initiat un studiu pornind de la premisa ca un caine poate fi empatic. S-a observat ca atunci cand omul este trist, deprimat sau din contra, este fericit si bucuros, cainele are anumite schimbari comportamentale.

Inca nu se poate vorbi de empatie in cazul cainilor, dar un lucru este sigur si demonstrat, cainele intelege starea emotionala a stapanului sau si in functie de aceasta isi adapteaza comportamentul.

 

Utilitatea cainelui in diferite activitati profesionale

Datorita abilitatiilor sale instinctuale si, in special, mirosului foarte dezvoltat, cainele s-a dovedit a fi deosebit de util in activitatiile politiei, jandarmeriei, armatei sau in diferite operatiuni de cautare si salvare de vieti omenesti, ca urmare a unor calamitati naturale, in depistarea unor boli grave, in terapia persoanelor cu nevoi speciale.

Recent, o cercetare multidisciplinara intreprinsa de oameni de stiinta din SUA, a evidentiat ca anumite afectiuni care ne pun viata in pericol, precum cancerul de san, cancerul ovarian sau cancerul pulmonar, pot fi detectate de caini inainte de aparitia primelor simptome.

Caini pot identifica din mirosirea respiratiei pacientului prezenta in organismul uman a unor afectiuni grave, cu o precizie a diagnosticului mai mare de 90 %. Aceasta analiza a  respiratiei se dovedeste a fi o tehnica de diagnostic mult mai eficienta si non-invaziva decat cele folosite in prezent.

Abilitatea cainilor de alertare a stapanul in caz de pericol este deosebit de utila, atat pentru persoanele cu diabet zaharat, inainte de aparitia unui episod hipoglicemic, cat si pentru persoanele bolnave de epilepsie, inaintea unui episod de epilepsie.

Ajutorul cainilor special instruiti s-a dovedit benefic mai ales pentru bolnavii care locuiesc singuri sau care au o frecventa mai mare a episoadelor nocturne. De asemenea, cainii insotitori au contribuit semnificativ si la imbunatatirea calitatii vietii, in cazul persoanelor cu diferite deficiente de vedere sau de auz.

 

Pentru cei cu nevoi speciale

Un alt domeniu in care cainii si-au dovedit utilitatea este cel al terapiei persoanelor cu nevoi speciale, diagnosticate cu anumite tulburari la nivel psihologic si fizic, precum autism, depresie, dizabilitati motorii, senzoriale, intelectuale, sau al persoanelor fara un diagnostic clinic, dar care au dorit sa-si imbunatateasca stima de sine, abilitatea de recunoastere si gestionare a emotiilor, abilitatea de a relationa eficient cu ceilalti etc.

 

Copii care cresc alaturi de un animal de companie sunt mai sanatosi

Cu siguranta, fiecare dintre noi a observat la un moment dat cu cata placere, bucurie si simplitate interactioneaza copii cu animalele de companie. La baza acestei relationari autentice se afla nevoia de afectiune si atentie, atat a copilului cat si a patrupedului.

Cainele este un excelent partener de joaca. Tot timpul disponibil, prezent, activ si atent la nevoile copilului, cainele pare a fi un educator eficient care stie sa se faca inteles fara sa impuna limite rigide.

Micutii care se dezvolta psiho-emotional alaturi de un caine fac mai usor achizitii importante precum responsabilitatea, respectul, compasiunea, empatia, prietenia, invata mai usor cum sa socializeze si sa comunice eficient.

Persoanele care au crescut alaturi de un patruped au un nivel mai crescut ale increderii in sine si o dezvoltare cognitiva mai buna, comparativ cu cei care au fost privati in perioada copilariei de prezenta unui animal de companie.

Din punctul de vedere al sanatatii fizice, copiii care in primul an de viata cresc alaturi de un caine au cu 30% mai putine sanse sa dezvolte boli respiratorii infectioase, un risc cu 50% mai mic sa dezvolte infectii la nivelul urechilor, si cu 66 % mai redus sa dezvolte ulterior alergii la parul de animale.

Si pentru rinita alergica riscul e mai mic cu 30%. Copiii crescuti la ferma sunt mai putin predispusi la alergii sau astm, fata de copiii din mediu urban crescuti, uneori, intr-un mediu aproape steril.

O mare parte dintre oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca prezenta animalului de companie in primul an de viata al copilului contribuie la intarirea si maturizarea mai rapida a sistemului imunitar, ceea ce va duce la un raspuns imunologic mult mai adecvat al organismului pe tot parcursul vietii.

 

Foto: Shutterstock

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top