Now Reading
Ayurveda pentru a trece cu bine examenele

Ayurveda pentru a trece cu bine examenele

Revista Psychologies

Preventiva, curativa, practicata de cateva milenii incoace, ayurveda este, fara indoiala, cea mai veche medicina din lume. In sanscrita, ayur inseamna „viata“, si veda – „cunostinta“.

Ayurveda sau „stiinta vietii“ isi are originile in India, in sud-est, in regiunea Kerala. Ea reprezinta atat o filosofie, cat si o maniera de viata, integrand comportamentele cotidiene, dieta, igiena, yoga, meditatia, o farmacopee naturala si chiar anumite arte martiale.

Principiile ayurvedice sunt bazate pe echilibrul si armonia dintre vata („aer“), pitta („foc“) si kapha („apa-pamant“), cele trei energii care ne anima si unesc intr-un mod intim atat corpul, cat si sufletul. Descopera cateva modalitati usoare de a pune in practica ayurveda, pentru a face fata cu brio probelor de la sfarsitul anului scolar.

Cand te trezesti…

… tine o vreme palmele pe ochi. Noptile de recapitulare sunt adesea mult prea scurte. Inca din momentul in care ceasul desteptator suna, incalzeste-ti mainile frecandu-le una de cealalta, pune palmele peste ochi, degetele peste frunte, pana ce caldura se difuzeaza.

Te vei da jos din pat cu ceva mai mult entuziasm, iar ochii nu vor mai fi plini de „nisip“.

Bea pe stomacul gol un pahar cu apa calda. Un pahar cu apa calda bauta dimineata pe stomacul gol, amestecata cu cateva picaturi de lamaie (singurele citrice care contin vitamina C fara a fi „acide“) si cu un varf de miere, este o binecuvantare pentru sistemul digestiv si urinar.

Dupa ayurveda, aceasta bautura „bazica“ reprezinta un adevarat medicament, care linisteste si curata, inlaturand toxinele produse de digestia din ziua precedenta.

La masa


Mesteca incet.
Stomacul munceste enorm, el asigurand trierea intre ceea ce hraneste si ce trebuie dat afara, fie ca este vorba despre alimente, emotii, trac sau griji. Asadar, este imperativ sa facem din el un aliat!

Cum? Mesteca, mesteca, mesteca! Este baza echilibrului! In timpul perioadelor agitate, debordat, stomacul nu mai functioneaza corect, eliberand in corp toxine, febrilitate, angoasa, anxietate…

Mesteca in special prima inghititura, pana ce ajungi sa faci din ea o pasta apoasa, caci saliva contine sucuri gastrice necesare digestiei. Din acest motiv, evita sa mananci in fata televizorului, el ne capteaza atentia si ne impiedica sa salivam corect.

Mananca din abundenta curmale si banane. Dupa principiile dietetice ayurvedice, curmalele si nucile calmeaza anxietatea si stresul, iar bananele improspateaza organismul. Pentru a facilita concentrarea, consuma prioritar fructele si legumele proaspete, zaharurile lente (orezul, pastele…), dar evita mancarurile grase, prajelile si mai ales pe cele picante.

Nu bea cafea cu lapte, pentru ca cere o enorma cantitate de energie pentru a fi digerata si, in plus, oboseste organismul.
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top