Now Reading
Atracție sau compatibilitate? Cum să îți alegi partenerul potrivit

Atracție sau compatibilitate? Cum să îți alegi partenerul potrivit

Deseori ceea ce găsim atractiv la o persoană nu coincide cu nevoile noastre reale de la o relație de cuplu. Așadar, cum alegem între atracție și compatibilitate? Partenerul potrivit le poate avea pe amandouă?

Citește și:

De ce să ai un partener cu stil de atașament securizant

De ce este importantă independenţa în cuplu

Este destul de dificil să îți găsești partenerul potrivit. Fiecare dintre noi pune în balanță costurile și beneficiile pe care le au diferite atribute și calități. Și fiecare dintre noi își dorește ceva unic și special.

În plus, între caracteristicile pe care le găsim atrăgătoare și cele cu care suntem compatibile pot exista diferențe substanțiale.

Pornind de la acest lucru, cineva care inițial părea o alegere potrivită, poate deveni problematic pe termen lung, întrucât acele calități care păreau atrăgătoare, devin brusc iritante.

În literatura de specialitate sunt numite atracții fatale. Pentru că inițial sunt irezistibile, dar ajung să fie motivul pentru care se încheie o relație. Așadar, dacă le conștientizezi, poți face alegeri mai înțelepte pentru succesul tău amoros.

 

Trăsături înșelătoare

O cercetare din 1995, condusă de Diane Felmlee, a explorat acele trăsături considerate atrăgătoare la un partener, alături de cele respingătoare, precum și zona în care cele două categorii se întrepătrund.

300 de studenți au fost intervievați pornind de la cele mai recent încheiate relații amoroase. Așadar, ei au răspuns la întrebări privind trăsăturile pe care le-au găsit atrăgătoare la începutul relației și cele mai puțin plăcute, descoperite în timp.

Participanții, au găsit atrăgătoare următoarele caracteristici, enumerate în ordinea frecvenței cu care au fost menționate: atractivitatea fizică (un zâmbet plăcut, ochi frumoși, fizic sexy), umorul (simțul umorului și sociabilitatea), bunătatea (amabilitatea și bunăvoința), capabilitatea (inteligența, încrederea, ambiția), similaritatea (interese și valori comune), entuziasmul (spontaneitatea), deschiderea (receptivitatea și prietenia), încrederea (și sinceritatea), relaxarea (și răbdarea) precum și personalitatea în general.

Evident, ei au listat și categorii de trăsături care, pe parcursul relației au fost descoperite ca fiind neatrăgătoare, ducând chiar la încheierea relației.

Acestea au fost listate tot în ordinea celor mai frecvente și supărătoare ca fiind: nepăsarea (egoismul, lipsa de sensibilitate, egoismul), nesiguranța (posesivitate și lipsa inteligenței), lipsa de sinceritate, imaturitatea si iresponasbilitatea; trăsături fizice neatrăgătoare, diferențe de valori și interese, lipsa de receptivitate, lipsa de răbdare și dispoziția schimbătoare, plictiseala, lipsa umorului.

Iar după cum reiese de aici, categoriile deseori sunt expuse în oglindă. În timp ce umorul este atrăgător, lipsa lui este total neatrăgătoare.

Totdată, pe parcursul studiului, au fost observate și trăsăturile care devin negative. Respectiv, un partener care pare amuzant, se dovedește a fi imatur și iresponsabil.

Iar cei care sunt tandri și atenți se pot dovedi a fi și nesiguri, posesivi și geloși… Cei capabili și atrăgători fizic pot fi și egoiști, egoentrici și nepăsători, iar cei prea relaxați pot ajunge să pară plictisitori și instabili.

Devine și mai complicat, nu?

Interesant este că între aceste observații atracțiile fatale au fost și ele clasificate în funcție de… gravitate. De exemplu, cei care la început au fost atrași de un partener entuziasmat și diferit, au ajuns în număr mai mare la terminarea relațiilor din cauza acelorași trăsături.

În contrast, cei aleși pentru că erau atrăgători din punct de vedere fizic, care dădeau dovadă de bunătate, atenție și inspirau încredere, au rămas apreciați pentru aceste trăsături și pe parcursul relației.

 

Cum îți găsești partenerul potrivit

Cercetarea menționată aici te poate ghida în privința trăsăturilor care țin de atracție și cum îți poți alege un partener compatibil. În primul rând, varietatea trăsăturilor considerate atrăgătoare la un partener susțin ideea că poți fi atractiv din diferite perspective.

Cele mai populare trăsături, înafară de atractivitatea fizică (umorul, bunătatea, competența) sunt principalii factori implicați în flirt și curtare. Așadar, accentuându-ți acele trăsături cu scor ridicat, poți la rândul tău să îți sporești atractivitatea.

Totodată, să nu uităm că lipsa de atenție, nesiguranțele și lipsa de încredere sunt trăsături respingătoare care duc la încheierea unei relații. Asta întrucât sub conexiunea emoțională, o relație romantică înseamnă un schimb social în care cei doi parteneri caută să își împlinească anumite nevoi.

Din acest motiv, trăsăturile respingătoare te frustrează la nivelul nevoilor personale, iar o relație cu o astfel de persoană este o provocare prea dificilă, la care vei renunța.

Iată de unde și studii privind comportamente și obiceiuri nocive pe care să le evităm sau corectăm, precum și despre importanța asumării rolului pe care îl joci într-o relație.

În concluzie, ținând cont de cele enumerate aici, depinde de fiecare să ia în calcul ce trăsături sunt satisfăcătoare la un partener romantic.

Mai ales dacă ești în căutarea unei relații pe termen lung, încearcă să treci peste entuziasmul de început și să cauți caracteristicile cu care ești compatibilă.

Până la urmă, cercetarea ne arată că acele atracții fatale au loc atunci când alegem un partener pentru că este interesant, diferit și extrem de amuzant.

Adică… pe cineva care „ne dă pe spate” pentru a ne dezamăgi mai târziu, când constatăm cât de puține similarități există și ce șanse mici avem de a forma o conexiune emoțională puternică. Dacă vrei mai mult de o aventură, caută calitățile substanțiale, atât într-un partener, cât și în tine.

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top