Now Reading
Avantajele relației cu un bărbat mai tânăr

Avantajele relației cu un bărbat mai tânăr

Avatar photo

Mereu vom privi cu sprânceana ridicată o femeie care se combină cu un tip mai tinerel. De ce să avem idei idei preconcepute? Avantajele sunt multiple, atât pentru femeie cât și pentru bărbat! Iată-le!

 

Există, de când lumea, bărbați care au relații cu femei mai tinere. Sau poate au fost doar promovate mai des aceste situații. Pe de altă parte, considerăm cumva că într-un cuplu este bine ca bărbatul să fie mai în vârstă.

Și credem asta în continuare, deși avem dovezi clare că vârsta nu compensează nici maturitatea și nici compatibilitatea.

Dar, cum societatea a fost întotdeauna mai prietenoasă cu deciziile masculilor, când o femeie face același lucru, etichetele nu întârzie să apară.

Și, din păcate, la etichetări, tot noi, femeile, ne pricepem mai bine. Cel puțin asta spun studiile sau grupul acela de cercetători britanici neidentificați. Așadar, oare de ce comentăm?

Citește și:

O de la Orgasm. Mărimea penisului contează. Dar nu pentru femei.

Trăsături de personalitate care prezic infidelitatea

Răspunsul îl dă psihologul Răzvan Coloja: „Bărbatul – fiind perceput drept cel puternic într-o relaţie de cuplu – rămân la latitudinea lui deciziile din acea relaţie. Inclusiv ce tip de parteneră îşi alege.

Se consideră cumva că bărbatul are «dreptul» să ia asemenea decizii, raportul de forţe dintre bărbat şi femeie fiind inegal pe mai multe planuri.

Mai mult, contrar mişcării feminismului, regulile sociale impun din timpuri imemoriale ca bărbatul să fie întemeietorul, susţinătorul şi capul familiei.

Se consideră că femeia e mai slabă din punct de vedere fizic, este mai puţin agresivă şi se bazează mai mult pe emoţii, decât pe raţional.

Asta i-a conferit bărbatului acea poziţie de putere în societate şi totodată «dreptul» acela de a nu fi judecat în raport cu alegerea partenerei.

Pe de altă parte, când o femeie alege un bărbat mai tânăr drept partener, se creează un contrast cu «standardul», aşa cum este el perceput de societate.

Iar standardul e cel de mai sus: al bărbatului mai în vârstă şi al femeii mai tinere. Contrastele ies în evidenţă, atrag atenţia. Orice nu se conformează normei, este privit cu suspiciune de societate. De aceea acceptăm mai greu reversul medaliei“.

 

Prejudecăți multiple

Odată cu înaintarea în vârstă, de la bărbat se așteaptă anumite realizări, împliniri și, evident, maturizare. Ceea ce îl face recomandabil drept partener.

Riscăm gândindu-ne că bărbații ar avea toți aceeași dezvoltare ascendentă sau același ritm… Totodată, negăm dorințe și nevoi reale ale femeilor, considerând că toate își doresc același lucru: un bărbat mai în vârstă.

„Capitalismul a întărit şi mai mult ideea cum că femeia mai tânără se alipeşte bărbatului mai în vârstă din motive financiare.

În plus, cu cât bărbatul e mai în vârstă, cu atât se presupune că are mai multă experienţă de viaţă – deci, implicit, este mai înţelept şi mai capabil să apere şi să susţină femeia tânără.

Dar tot capitalismul a mers mână în mână cu anumite curente sociale, iar unul din acele curente este feminismul. Emanciparea femeii i-a adus acesteia drepturi de care nu se bucura înainte.

Iar unul dintre acestea este şi cel de a alege ce partener doreşte, indiferent de statutul financiar, vârstă, religie sau chiar sex. Problema este că toate acestea intră în contrast cu zeci de mii de ani de orânduială, în care regulile sociale l-au favorizat, necondiţionat, pe bărbat.

Iar asta creează prejudecăţi: oamenii ştiu că «mai demult» femeia nu avea atât de multe drepturi şi majoritatea consideră că nici azi nu ar trebui să le aibă…

Prejudecăţile cel mai frecvent întâlnite în legătură cu femeia şi relaţia ei de cuplu se leagă de raportul de putere dintre bărbat şi femeie

(stereotipul femeii casnice, care nu are voie să lucreze; cel al femeii care trebuie să crească şi să educe copiii singură; cel al femeii care nu are voie să câştige mai bine decât bărbatul; cel al femeii care trebuie să tacă şi să asculte).

Una dintre aceste prejudecăţi, ce ţine tot de raportul de putere dintre bărbat şi femeie, este şi cel al vârstei: femeia şi bărbatul mai tânăr.“

 

Secretul? Compatibilitatea!

„Din teama de a nu fi excluse de societate sau de a nu fi cumva judecate de către aceasta, multe femei nu își îngăduie o astfel de relație.

Odată cu schimbări sociale de tipul feminismului sau al emancipării, femeia a primit anumite drepturi, dar iată că nu se bucură pe deplin de ele. Teoretic, o femeie are dreptul să aleagă un partener mai tânăr.

Practic, cei din jur o vor judeca pe baza celor auzite de ei din istorie, religie, tradiţii sau obiceiuri. Pentru a nu fi ostracizate, pentru a nu fi judecate, ironizate, excluse social, femeile se tem să meargă împotriva acelei «orânduiri» sociale.“

Așadar, pierdem din vedere un criteriu care rămâne esențial într-un cuplu, dincolo de orice ar crede societatea, respectiv, compatibilitatea.

Să refuzăm din start șansa de a descoperi că avem multe în comun, că ne completăm și ne simțim relaxate alături de un bărbat, doar pentru că este mai tânăr? Poate că societatea acceptă să fie cu doi-trei ani mai mic.

Dar cu siguranță va avea ceva de spus dacă este cu zece. Și totuși, câți dintre voi sunt fericiți în cuplu mulțumită societății? Este greu să mergi împotriva curentului, dar, totodată, poate fi extrem de satisfăcător.

Iar dacă relația nu va merge… ce mai spuneți că majoritatea divorțurilor se produce între parteneri care sunt cam de aceeași vârstă?!

 

Cougar, baby!

Americanii folosesc termenul cougar (pumă) pentru femeile care își caută parteneri mai tineri. Asocierea ni se pare flatantă. O felină atrăgătoare și capabilă alege exact ce vrea…

Răzvan T. Coloja este de părere și că „o femeie poate decide să iniţieze o relaţie cu un bărbat mai tânăr și din nevoia de a retrăi focul relaţiilor din tinereţe, când totul era perceput mai intens.

Lângă un bărbat mai tânăr poate spera că retrăieşte naivitatea tinereţii, că scapă de povara rigidităţii impuse de vârstă şi experienţă. Că va fi din nou relaxată, îndrăgostită, ca «pe vremuri».

Vrea totodată să scape de tensiunea impusă de responsabilităţile care vin odată cu vârsta, şi o face prin intermediul partenerului mai tânăr. Dar există femei care se simt atrase sexual de caracteristicile fizice ale bărbatului mai tânăr.

Un bărbat tânăr reprezintă vitalitate, energie, putere. Un tânăr, totodată, poate fi modelat şi coordonat aşa cum doreşte ea.

O astfel de femeie doreşte să educe şi să beneficieze, în acelaşi timp, de toate atributele tinereţii partenerului: energia, fizicul bine clădit, rezistenţa oferită de vârstă…

În plus, tinereţea este asociată cu fertilitatea, iar o femeie aflată într-o relaţie cu un bărbat mai tânăr decât ea, vrea să se asigure că va putea întemeia o familie“.

Așadar, revenim la motivele pentru care bărbații (în special, la o anumită vârstă) își caută partenere mai tinere. Oare nu pentru a se simți doriți, capabili și admirați cum erau în tinerețe?

Recunosc astfel singuri că tot în tinerețe aveau mai multe de oferit și încearcă să recreeze un context… Să fie femeia vinovată pentru că este de acord?

 

Cu un bărbat mai tânăr e mai simplu

Tot psihologul Răzvan T. Coloja ne enumeră câteva avantaje la care merită să ne gândim: „Un bărbat mai tânăr este încă în proces de formare. Prin urmare, este atât o sursă de fericire naivă, cât şi o persoană mai uşor de modelat.

Femeia are astfel un avantaj: e mai experimentată decât el. Aşadar, îi prinde rapid eventualele minciuni sau prefăcătorii. Nu trebuie să fie mereu în gardă şi poate face o paralelă lejeră cu fostele ei relaţii atunci când se iveşte o problemă.

Un bărbat mai tânăr va tinde să fie, totodată, şi mai docil decât unul de vârsta ei. Din punct de vedere financiar, femeia poate avea o poziţie de putere în raport cu el, pe care acesta să o accepte fără încrâncenarea unuia mai în vârstă.

În plus, un bărbat tânăr va respecta mai mult o femeie cu câţiva ani mai mare decât el, din simplul instinct ancestral care ne spune că cei mai înaintaţi în vârstă decât noi sunt mai înţelepţi.

Avantajul genetic nu e nici el de neglijat, deoarece un bărbat mai tânăr este mai fertil decât unul mai în vârstă şi, totodată, mai ferit de boli care afectează populaţia într-un anumit segment al vieţii“

 

Răzvan T. Coloja este psiholog, 0771.204.085, [email protected], www.psihoradea.com

A consemnat Iulia Bârcă

View Comment (1)
  • Haideti sa fim seriosi. Cu toate ca relatia cu un barbat mai tanar poate fi sexy, adevarul este ca in timp, aceasta nu va rezista – sansele sunt foarte mici, deoarece o femeie in general este mai dezvoltata decat un barbat de aceeasi varsta si s-ar intelege mai bine cu un barbat putin mai in varsta decat ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top