Now Reading
Tehnologie: De ce să nu petreacă copiii prea mult timp pe telefon sau tabletă

Tehnologie: De ce să nu petreacă copiii prea mult timp pe telefon sau tabletă

Avatar photo

Efectele tehnologiei asupra copiilor sunt cu dus și întors. Există jocuri care îi fac să fie mai alerți, mai atenți, care le antrenează rezolvarea de probleme. Dar beneficiile sunt depășite de efectele nocive, mai ales dacă timpul petrecut în compania telefonului, tabletei sau laptop-ului este îndelungat.

 

Somn mai scurt

Lumina albastră emisă de ecran interferează cu producerea de melatonină în creier, hormonul responsabil de somn.

Așadar, tot ce poate fi mai rău este să-ți lași copilul în compania tabletei înainte de culcare. Dacă totuși adoarme, somnul nu va avea calitatea necesară să se simtă odihnit a doua zi.

Citește și:

Cum îți ajuți copilul luându-i un animal de companie

Parenting. Cum poate depăși adolescentul divorțul părinților

Sedentarism, obezitate

Copiii sunt făcuți să alerge, să zburde. Vă amințiți perioada copilăriei voastre? Nu-i așa că aveți amintiri frumoase de la jocurile cu prietenii de la bunici? Așa ar trebui să-și petreacă și copiii acestei generații timpul.

Să fie liberi, să se joace, să inventeze jucării. Jocurile pe tabletă sau pe telefon sunt foarte captivante pentru atenția copilului, astfel că el va fi mereu mai tentat de ecran decât de ieșitul în fața casei. Sedentarismul este asociat cu diverse boli, la orice vârstă.

 

Tehnologie și ochi afectați

Ce se întâmplă când copilul stă toată ziua cu ochii în ecran? Simplu: își slăbește vederea. Și nu doar copiii sunt în pericol de așa ceva, ci și la adulți statul la calculator în exces sau pe tabletă le afectează vederea.

Alte probleme de sănătate sunt cele care afectează mușchii și nervii mâinii sau disconfortul cervical dat de poziția defectuoasă (statul cu capul în jos, aplecat spre telefon).

 

Incapacitatea de a fi atent

Cum să fie copilul atent la lecțiile de istorie dacă el nu învață să aștepte, să afle, nu caută singur un răspuns? Dacă nu e obișnuit cu ritmul mai lent, dar atât de plăcut, al cărților de povești?

Tableta și telefonul sunt niște ustensile de feedback imediat, nu de antrenament al așteptării. Dar, în viață, cel mai bun predictor pentru succes este capacitatea de a amâna satisfacția. De a aștepta, pe scurt.

Dacă nu ne obișnuim copiii să primească satisfacerea nevoilor mai târziu, îi pregătim pentru o viață de frustrare, pe care nu vor ști să o gestioneze.

Dacă el nu știe decât jocuri pe tabletă, cum să se poată concentra asupra unei probleme de matematică ce necesită gândire și răbdare?!

 

Afectare emoțională

Copiii sunt afectați de ceea ce văd pe internet, se compară cu alții și investesc multă energie pentru a impresiona. Acest fapt nu contribuie la starea lor de bine.

Copiii nu știu să facă față tuturor pericolelor care îi pândesc în vreun colț de Facebook, de la bullying la pedofilie. Sigur, cel mai bine este să îi prevenim legat de toate acestea.

Dar dacă pe noi, adulții, ne afectează un comentariu răutăcius de pe Facebook, despre copii ce putem crede? Că ei sunt imuni?  Cel mai bine este să îi învățăm să trăiască în lumea reală și abia ulterior în cea virtuală.

Folosirea excesivă a tabletei sau a mobilului de către copii și adolescenți poate duce la un cortex prefrontal slab dezvoltat (partea responsabilă de decizii și autocontrol și care se dezvoltă cel mai mult în adolescență, până la 20 de ani). În plus, poate duce la limitarea abilităților sociale.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top