Now Reading
De ce ne simtim atrase de baietii rai

De ce ne simtim atrase de baietii rai

Este prea rebel, infumurat sau pare inabordabil? Te deranjeaza, il eviti… dar iti si place? Iata cateva motive pentru care ne simtim atrase de baietii rai.

 

Atractie versus ratiune

Pretindem sus si tare ca ne dorim relatii sanatoase, stabile care sa ne implineasca pe plan personal, insa atunci cand se pune problema sa ne alegem partenerul, atractia cea mai puternica o simtim fata de “baietii rai”.

Barbatii buni, familisti alaturi de care am putea sa obtinem ceea ce ne dorim, ni se par de cele mai multe ori… plictisitori. Exista si cateva posibile explicatii.

Atunci cand vorbim despre “baietii rai”, ne referim la acei barbati care ne fac rau, indiferent ce forma are acesta.

Acesti barbati au obiceiul sa abuzeze femeile fie fizic, fie emotional si psihologic, ultimele doua forme fiind mai subtile decat prima.

Cu toate acestea, multe femei simt o atractie irezistibila fata de acest tip de barbat, desi din punct de vedere rational pare o decizie periculoasa.

 

Macho man

In momentul in care o femeie alege un astfel de barbat ca partener de cuplu, o face pentru ca se simte atrasa de masculinitatea lui.

De obicei acesti barbati, sunt perceputi ca fiind barbati “adevarati” in sensul in care emana putere, par stapani pe situatie, nu se lasa intimidati, sunt indrazneti, au initiativa, sunt protectori, toate aceste caracteristici completand imaginea despre cum ar trebui sa fie un barbat, pe care multe femei au invatat-o de mici.

In realitate, un macho man este un barbat care nu a reusit sa-si contina sentimentele, motiv pentru care are nevoie de ajutor.

Acesta este factorul declansator pentru o femeie care se indragosteste de el.

Combinatia dintre masculinitatea sa dar si neajutorarea de care da dovada este una irezistibila pentru femeile care se simt atrase de acest tipar, fata de care intra automat in pozitia de salvator.

 

Evitantul

Acest tip de barbat este aparent invaluit in mister, pare inabordabil si greu de impresionat, motiv pentru care starneste interesul femeilor care se simt provocate sa il descopere si cucereasca.

Motivul atractiei consta in faptul ca aceastea nu sunt suficient de increzatoare in feminitatea lor si au nevoie sa fie validate tocmai de un barbat atat de greu de cucerit.

In realitate, misterul acestui tip de barbat este masca incapacitatii sale de a-si arata emotiile si sentimentele, evitand orice situatie care presupune un grad mai ridicat de intimitate.

O femeie atrasa de un evitant considera in mod eronat ca atitudinea rece si distanta a acestui barbat are legatura cu ea si ca daca va fi suficient de abila, va reusi sa-l induplece, demonstrand astfel ca este o femeie adevarata.

 

Rebelul

Nesupus regulilor, acest tip de barbat emana siguranta de sine, incredere si putere. De multe ori este carismatic, in cautare de senzatii tari si atrage prin stilul sau de viata dinamic.

Puterea sa este emanata prin atitudinea sa sfidatoare fata de tot ceea ce este impus, lasand impresia ca in viata sa detine controlul in toate privintele.

Femeile implicate in relatii cu acest gen de barbat pot descoperi ca acesta isi va exercita dominatia si pe plan personal, fiind o persoana manipulatoare si lipsita de empatie.

In cautarea barbatului perfect, o femeie care se indragosteste de un “baiat rau” va proiecta asupra lui si alte caracteristici pozitive, care corespund asteptarilor ei, pe care insa partenerul in realitate nu le poseda.

Ea alege sa ignore semnele de control, dominatie, agresivitate sau analfabetism emotional, pentru ca daca le-ar recunoaste, ar insemna sa iasa din relatie. Dar acest lucru ar presupune spulberarea fanteziei sale despre barbatul pe care il are in fata si acceptarea realitatii…

 

Repetarea unui scenariu cunoscut

Din postura de salvator, femeile atrase de aceste tipologii de barbati vor face un tel din a-i aduce pe acestia pe calea cea buna. Mai exact, in loc sa iasa din relatie, aceastea sunt motivate tocmai de problematicile lor.

Ele simt in mod imperios nevoia de a interveni, in scopul rezolvarii dificultatilor lor emotionale, pe fondul unei situatii familiare.

Aceste femei rezoneaza cu situatiile complicate pentru ca le sunt cunoscute din copilarie, in care cele mai multe dintre ele au avut parte de familii disfunctionale.

 

Un final diferit

Majoritatea femeilor atrase de aceasta categorie dificila de barbati, a trait in copilarire o anumita forma de abuz.

Nevoile lor emotionale au fost de cele mai multe ori nesatisfacute, sentimentele si emotiile lor nu au fost validate suficient din partea unor tati problematici sau indisponibili fizic sau afectiv.

Atractia acestor femei pentru baietii rai, care mai devreme sau mai tarziu le vor face sa sufere, este justificata de dorinta lor de a-i schimba in bine, in felul in care nu au putut sa-si schimbe tatii, in copilarie.

Alegand, adesea inconstient, tiparul tatalui care nu le-a oferit suficienta dragoste, atentie, grija sau protectie  atunci cand erau copile, ele se orienteaza tot catre un barbat indisponibil afectiv.

In felul acesta incearca, prin dragostea si daruinta lor, sa obtina acum ceea ce ar fi avut nevoie in copilarie si astfel sa creeze un nou final fericit si reparator.

Evident, solutia pe termen lung este vindecarea ranilor, acceptarea trecutului si iesirea din cercul vicios. Dar acest lucru se intampla cu ajutorul unei autoanalize aprofundate si disponibilitatea acceptarii adevarului si realitatii.

Tiparul disfunctional poate fi schimbat, iar acest lucru se intampla cu efort si depasirea suferintelor adanc inradacinate.

 

De Stefania Voia, psiholog

[email protected]

Tel: 0726191255

 

Citeste si:

5 moduri de a sparge un tipar relational

Relatia toxica: semnale de alarma si remedii de urgenta

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top